Palivový kombinát Ústí: Ropa na jižní Moravě ohrožuje zdraví obyvatel

16.09.2011 13:13

Likvidace starých ropných vrtů a sond na Hodonínsku je prý bezpodmíněčně nutná. Vrty, které vznikaly od třicátých let minulého století, a které nejsou z hlediska dnešních standardů bezpečně zajištěné, prý pro místní zdroje pitné vody představují extrémní riziko. Uvádí to zástupci státního podniku Palivový kombinát Ústí v reakci na tvrzení hodonínského geologa Rudolfa Jiříčka. Ten tvrdí, že většina vyvrtaných průzkumných sond v tzv. CHOPAV Kvartér řeky Moravy opětovnou likvidaci nepotřebuje, pro své okolí totiž riziko nepředstavují. Místopředseda Věcí Veřejných Tomáš Jarolím, který s Jiříčkem spolupracuje, chce o prověření celé zakázky požádat přímo premiéra Petra Nečase.

Palivový kombinát Ústí: Ropa na jižní Moravě ohrožuje zdraví obyvatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekotendr v Hodoníně

Podle Jiříčka je třeba z procesu likvidace vyřadit většinu sond, které zachytila pouze vodu. To samé prý platí i v případech, kde se podařilo najít ložiska plynu. Ten je ale dávno vytěžený, od něj kontaminace také nehrozí. Zbývají tak vrty, které narazily na ropu. Rozhodně jich ale podle Jiříčka nejsou stovky, které se stát chystá zlikvidovat. "Nebo také téměř tisícovka, kterou v mé přítomnosti zmínil bývalý ředitel Moravských naftových dolů Stanislav Benada s tím, že detaily mi raději nesdělí, abych toho nezneužil. Rozumějte nezveřejnil mrhání veřejnými prostředky nebo také zbytečné zalévání sond, které šedesát let neohrožovaly své okolí, tunami betonu," tvrdí Jiříček.

ParlamentníListy.cz exkluzivně psaly:
Jarolímův svědek: Stát nalévá miliardy do ekotendru zbytečně

Nafta je prý cítit i při okopávání zahrádky

Náměstek ředitele Palivového kombinátu Ústí (PKÚ) pro oblast zahlazování následků hornické činnosti Igor Němec ale tvrdí pravý opak. A předkládá čísla. Podle nich jsou neodpovídajícím způsobem zlikvidované vrty na Hodonínsku tikající bombou, která vzhledem ke koncentraci ropy v podzemních vodách představuje nesmírné zdravotní riziko pro místní obyvatele. "Chodí za námi místní obyvatelé, kteří projevují uspokojení nad tím, že se konečně začalo něco dělat. V některých místech stačí jen kopnout do země při obdělávání zahrádek a normálně cítíte ropu," popisuje stupeň kontaminace ředitel PKÚ Petr Lenc.

Při otevírání nalezených, neodpovídajícícm způsobem zlikvidovaných sond občas pracovníci najdou překvapivé věci. V době socialismu prý nebylo zajištění vrtů mnohdy prováděno vůbec, a pokud ano, tak velmi laxním způsobem. "Tuto skutečnost dokládají výsledky již provedených relikvidací, při kterých byl ověřen v některých případech zához zeminou a cizorodým antropogenním materiálem (táhlice, dřevo, řetězy, hydraulické hadice apod.) nebo nedostatečná kvalita cementace obzorů. Při odkrytí uřezaných, upálených nebo ustřelených zhlaví starých sond docházelo v řadě případů k samotoku ložiskových médií - vysoce mineralizované vody s ropou," popisuje situaci Němec.

Sledujeme téma Ekotendr

Našly se i čisté sondy, bylo jich ale minimum

O riziku spojeném se současným dobýváním ropy a čerpáním pitné vody se podle PKÚ vědělo již za socialismu. A našli se i vědci, kteří na nebezpečí budování vodárny v Mikulčicích, tedy místě, které leží v kontaminované oblasti, dokázali před pádem režimu upozornit. " Již v době přípravy záměru upozorňovali někteří hydrogeologové, kteří našli odvahu pozdvihnout za socialismu hlas, že odběr podzemní vody v daném území přináší nepředvídatelná rizika a doporučovali jej opustit," připomíná Němec a zmiňuje příklad posudku brněnského Geotestu z roku 1979.

Odborníci sice připouští, že se v CHOPAV Kvartér řeky Moravy podařilo nalézt i "čisté" sondy, z nichž kontaminace ropou nehrozí, ale rozhodně jich není mnoho. Tvoří prý spíš výjimku, navíc to ani zdaleka neznamená, že tam odborníci nezjistili přítomnost ropných látek. "Z toho vyplývá, že sanace není prováděna všude, ale jen tam, kde kontaminace přesahuje stanovený limit, tedy pouze v těch případech, kdy by ponechání kontaminované zeminy v místě znamenalo ohrožení kvality podzemních vod," říká Němec.

Patnáct litrů ropy v sondě

Zmiňovaný limit činí 10 tisíc mg na kilogram půdy, přičemž průzkum mnohde odhalil až stovky tisíc miligramů, což prý už znamená přítomnost volné ropy. "Na hladině podzemních vod se v řadě průzkumných vrtů objevovala fáze ropy o mocnosti několika centimetrů, extrémně až několika desítek centimetrů," upozorňuje Němec. Kontaminaci prý navíc nezjistily jen aktuální výzkumy, ale o nebezpečí plynoucím z nezajištěných sond i místech, kde se ropa shromažďuje na hladině podzemních vod hovoří i výstupy z prací, které proběhly ještě před Listopadem ´89. Například studie podniku Geologie Praha hovoří dokonce i odčerpání 15 litrů ropy z jednoho z průzkumných vrtů v lokalitě Nesyt.

Podle údajů Českého báňského úřadu bylo k 30. červnu 2011 sanováno 60 sond. Firmy, provádějící práce v Kvartéru řeky Moravy, k tomuto datu hlásí nutnost sanace celkem 363 sond. Věci veřejné podaly ve věci probíhající sanace vrtů na jižní Moravě trestní oznámení na neznámého pachatele, jak v pátek informoval jejích lídr Radek John. "Máme k dispozici informace, které ukazují, že veřejná zakázka na sanaci ropných vrtů na jižní Moravě je podezřelá a předražená. Považujeme proto za důležité, aby se vyšetřila a vyvodila se i případná trestní odpovědnost těch, co o ní rozhodli," uvedl na mimořádné tiskové konferenci John. ParlamentníListy.cz budou kauzu nadále sledovat.

Podrobněji:
Premiér se zlobí. Nabídky na ekotendr jsou dvakrát dražší
Ekologická zakázka: Šokovaní ministři od projektu ustupují
Nejnižší nabídku v rámci ekotendru učinil Marius Pedersen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…