Paroubek: Proti Luciánům

18.03.2010 15:34

Článek Jiřího Paroubka určený pro MF Dnes zaujal i komentátory listu.

Paroubek: Proti Luciánům

Monopol je jedna z forem nedokonalé konkurence. Kartel je zakázaná forma obchodní dohody. Tolik ekonomická teorie. Luciánská aliance je spolek využívající mocenského vakua a obsazující trh s obchodními záležitostmi, ovšem jen ve svůj prospěch. Tolik sci-fi Hvězdná brána.

Luciánská aliance roztáhla své mezigalaktické pařáty i k nám. Jak jinak vysvětlit, že monopoly a kartelové dohody u nás vedou k čistému parazitování buď přímo na občanech, nebo na státu? Na státu v podobě kartelů při výstavbě silnic, vodohospodářských staveb, v lesnickém hospodářství. Na občanech v oblastech zásobování vodou, plynem, elektřinou, v bankovních službách. Vakuum pro rozšíření tohoto neduhu poskytla Topolánkova tzv. liberální, ve skutečnosti však klientelistická a partikulárními zájmy určovaná politika. Od roku 2006 stouply ceny energií o 122 %, plynu o 44, tepla o 45, vodného o 34 %. Proč? Liberální vláda nechala na trhu neliberálně dominovat silné. Předala jim moc. Drobným podnikatelům a občanům zabouchla dveře trhu.

Cena elektřiny u nás je o desítky procent vyšší nežli srovnatelná cena v Evropě, spotřebitelé tedy ze 70 procent (státní podíl v ČEZ) platí jakousi vicedaň, ze 30 procent hezky přispívají fondům. Není proto správné alespoň část vicedaně občanům vrátit? Těm nejpotřebnějším? Nebylo by ještě správnější onu vicedaň z ceny vypustit, tedy ceny správně regulovat a nedovolit zneužívat obří firmě výsadní postavení na trhu? Já odpovídám, že ano. Na všechny tři otázky.

Bankovní sektor představuje srdce a krevní oběh ekonomiky. Kladu si otázku, kam žene krev naše české bankovní srdce? Zisky bankovního sektoru od roku 2005 neustále rostou a pohybují se od 40 do téměř 60 miliard korun. Výkazy tzv. velkých bank ukazují, že dvě třetiny jejich zisku z úrokové marže pokryjí veškeré jejich náklady, poplatky pak generují minimálně polovinu celkového zisku bank. U nás navíc platí, že primární vklady představují 140 procent poskytnutých úvěrů. Zjednoduším to: banky získají vklady, ze kterých třetinu poskytnou zahraničním matkám a dvě třetiny investují. Na úrokových maržích vydělají na svůj provoz, pokrytí rizik a ještě na polovinu zisku. No a druhou polovinu zisku si vezmou.

Čtěte také:
Paroubek hodlá zřídit vládního zmocněnce pro nezaměstnanost
Paroubek: Sport by měl spadat přímo pod Úřad vlády
Paroubek (ČSSD): Ať banky a firmy sníží ceny

Příliš velký ekonomický vliv dominantních společností je ohrožením svobody každého z nás čistě z poplatků při téměř nulových nákladech na ně. Pro úplnost, velké banky podle kategorizace ČNB jsou ČS, KB, ČSOB, Unicredit. Vlastníci Erste, Société Génerale, KBC, Unicredit. Typicky české tělo. Na druhou stranu zahraniční centrály nenechaly české dcery experimentovat s výnosnými finančními instrumenty - smetanu si tak říkajíc nechaly pro sebe a zkysla jim v bilancích. Nikoli důsledkem Kalouskovy geniality, ale prosté hamižnosti zůstal český bankovní trh částečně uchráněn před krizí. Nemám nic proti globálnímu vlastnictví, pokud na ně nedoplácejí naši občané. Pokud je výše bankovních poplatků u nás téměř o 20 procent vyšší nežli jinde v Evropě, říkám si, zda naši občané neslouží jako spolehliví plátci zisků s minimálními nároky na kvalitu poskytnutých služeb. Chci proti této praxi zakročit. Pokud chce někdo spolupracovat se státem, musí se nejprve slušně chovat k jeho občanům.

Moc monopolů nebezpečím Vidím v přílišné globalizaci a gigantismu ekonomických subjektů reálné nebezpečí. Odosobněním vlastnictví se motivací vedení stává zisk a vlastní moc bez ohledu na dopady do ekonomik jednotlivých zemí. Jedinou cestou, jak zastavit Luciánskou alianci, je postavit se jí. Regulovat její nenasytnost. Zákonem, kde to lze, zachováním či posílením vlivu státu na podniky tam, kde to lze. Upuštěním od privatizace klíčových odvětví.

U nás bohužel již jen zabráněním privatizace důchodů, zdravotnictví včetně zdravotnických zařízení, Českých drah, Letiště a České pošty...

Předlistopadový režim byl svého druhu monopol. Monopol moci, ideologie, jediné přípustné pravdy. Výsledkem byla totální ztráta osobní svobody. Moc monopolů už taková je. Se ztrátou volby po čase mizí i svoboda. Příliš velký ekonomický vliv dominantních společností znamená ve svém důsledku ohrožení svobody každého z nás.

Proti Luciánské alianci hodlám postavit Alianci slušnosti. ČSSD postaví hráz nehorázným cenám diktovaným monopoly. Využijme k tomu všech legálních prostředků - změn zákonů, trvání na funkčnosti regulačních orgánů, vlivu státu na infrastrukturální podniky, důrazné kontroly. Aliance slušnosti je aliancí občanů této země. Slušných občanů, kteří chtějí slušné podmínky pro život od slušných společností.



Předseda ČSSD vydal tento text v dnešním vydání MF Dnes. Ta se mu mimo jiné věnovala i po obsahové stránce. V komentáři na úvodní straně listu nazvaném "Paroubkův nový nepřítel: kapitalismus" komentátoři rozporují Paroubkem uváděná čísla: "Paroubek však v textu dokládá nemravné zdražování na číslech, která vzbuzují jisté pochybnosti."

Důkazem podle MfD mohou být data Statistického úřadu. "Celkový nárůst za všechny čtyři položky (v textu vyznačeny tučně, pozn.red.), o kterých se Paroubek zmiňuje, je 22,2 %, tedy o desítky (či dokonce celou stovku) procent méně, než píše lídr sociální demokracie," uvádí deník.

Návaznou reakci šéfa sociálních demokratů se redakci ParlamentníchListů.cz nepodařilo získat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …