Paroubek atakoval Nečase kvůli černému trhu s alkoholem. A premiér vysvětloval...

25.10.2012 15:44

Poslanci Jiřímu Paroubkovi (NS - LEV 21) nedává spát to, jestli vláda hodlá v Ćesku dostatečně zatočit s nelegální výrobou alkoholu a s prodejem jedovatých lihovin. Podle něj je patrné, že zde selhala státní správa a není si proto jist, zda kabinet Nečase dělá vše pro to, aby původ závadného alkoholu dostatečně odhalil. Paroubek své obavy řekl v rámci ústních interpelací ve sněmovně.

Paroubek atakoval Nečase kvůli černému trhu s alkoholem. A premiér vysvětloval...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Částečná prohibice. Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Premiér Petr Nečas (ODS) byl dnes kvůli metanolové aféře atakován ve sněmovně kvůli obavám, zda vláda dělá dost pro to, aby zamezila černému trhu s lihovinami. Obavy o osud tohoto trhu se totiž jal v dolní komoře předestřít bývalý premiér sociálně demokratické vlády Jiří Paroubek. Chtěl tak znát okolnosti plánu vlády k "nulové toleranci k černému trhu s lihovinami".

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Já chápu, že tato záležitost je velmi závažná a tragická a smrt několika lidí nás rozhodně nemůže nechat lhostejnými. Vláda proto připravila podrobnou analýzu problému a také 3. října 2012 přijala usnesení č. 735, k realizaci ´plánu nulové tolerance k černému trhu s lihovinami´, kterým zřídila navíc pracovní skupinu,“ odvětil na to premiér.

Podle něj je pracovní skupina složená z náměstků ministrů zemědělství, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, vnitra, spravedlnosti a zástupců Unie výrobců a dovozců lihovin, Potravinářské komory České republiky a Asociace hotelů a restaurací České republiky.

„Současně uložila dotčeným resortům zpracovat konkrétní návrh postupu realizace opatření,“ upozornil Nečas.

Je tu plán, dokdy musí premiérovi normy přistát na stole

Různá legislativní opatření jsou podle něj kvůli černému trhu s lihovinami naplánována tak, že některé zákony mají být kabinetu předloženy příslušnými resorty do konce tohoto roku a některé z nich pak do února příštího roku.

Například návrh zákona o povinném značení lihu má být vládě předložen do prosince 2012. V normě přitom nesmí chybět kombinace správních deliktů. Koncese na prodej lihovin pak budou ukotveny v návrhu novely živnostenského zákona a norma má být předložena do února 2013.

Tzv. rodný list lihovin je podle Nečase legislativně zakotven nařízením vlády č. 317/2012 Sb., což lze v tuto chvíli považovat za dostatečné řešení. „Případná další změna nebo doplnění či naopak zrušení uvedené úpravy bude realizováno až na základě poznatků aplikační praxe a vývoje legislativních opatření směřujících k minimalizaci černého trhu s lihovinami,“ uvádí k normě pak ministerstvo financí na své webové stránce.

Paroubek ale po vysvětlení Nečase poznamenal, že ví, že se prodej jedovatého alkoholu podařilo už v Česku lokalizovat, ale jeho spíše zajímá, jak vláda bude řešit likvidaci prodeje. I na to ale Nečas odvětil v tom smyslu, že příslušné orgány i ministerstva věc řeší a navíc se  také tímto zabývá již zmíněný "plán nulové tolerance k černému trhu s lihovinami". Nadto tady podle něj existuje i policejní tým "Metyl", který má metodický pokyn, jak postupovat při likvidaci lihovin.

"V rámci Policie České republiky nadále funguje zvláštní tým Metyl, který byl vytvořen pod vedením náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování v souvislosti s metylalkoholovou kauzou. Úkolem pracovního týmu je doposud mimo koordinace opatření minimalizujících následky otrav metylalkoholem i koordinace trestního řízení," připomněl premiér s tím, že vzhledem k tomu, že jsou takto vytvořené vazby a postupy stále plně funkční, bylo by vytvoření další jiné speciální skupiny kontraproduktivní. Dodal, že se tento tým v budoucnu rozšíří i o zástupce celní správy.

Metanolová kauza propukla počátkem září. Kvůli otrávenému alkoholu už zemřelo 30 lidí a další desítky byly hospitalizovány, řada lidí bude mít trvalé následky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…