Paroubek koalici: Už tak brzy? Zachraňte se, vyhoďte Drobila

15.12.2010 12:03

Dával Nečasovu kabinetu šanci do jara, jeho morální kolaps prý ale nastal díky kauze Drobil podstatně dříve. Jiří Paroubek vidí Nečasovu šanci v jediném kroku-okamžitém vyhazovu pro Drobila. Po Novém roce už prý bude pro ODS pozdě. Na tiskové konferenci ČSSD navíc úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka oznámil, že ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Po poledni ministr Pavel Drobil rezignoval.

Paroubek koalici: Už tak brzy? Zachraňte se, vyhoďte Drobila

Blesk z čistého nebe. Stačil zapnutý diktafon ve chvíli, kdy poradce ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) Martin Knetig vysvětloval šéfovi Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi, že je třeba vytvořit fond pro další kariéru Drobila a získávat do něj prostředky manipulací se státními zakázkami ve prospěch spřátelených firem. V právě propuklém vládním zemetřesení prý figuruje i jméno Ivana Langera.

Ministr Pavel Drobil po poledni v důsledku posledních událostí rezignoval na svou funkci. I nadále má však důvěru premiéra Petra Nečase, který připustil, že až se Drobil očistí, na ministerstvo se může vrátit.

Paroubka překvapila rychlost pádu

„Je to zdrcující pro koalici. Myslel jsem, že vládní trojkoalice bude v koncích někdy na jaře," neskrývá pro ParlamentníListy.cz své překvapení nad během událostí expředseda ČSSD Paroubek. Kauzu Drobil pak nazývá přesně mířeným úderem na solar. Premiéru Petru Nečasovi doporučuje rychle jednat.

Reakce ze sněmovny:
Peake za VV: Je nutná schůzka koaličních špiček
Nečas ve sněmovně: Drobil má mou plnou důvěru. Sobotka: Odvolejte ho

SLEDUJEME kauzu Drobil

„Nemůže Drobila držet ani omylem, pokud jeho ODS nemá přijít o veškerou důvěru. Pokud si pan premiér myslí, že ta kauza přes svátky nějak vyšumí, může po Novém roce zjistit, že je ODS pod deseti procenty," řekl redakci Paroubek.

Rath: Buď ho Nečas odvolá, nebo v tom jede taky

„Pokud jsou nahrávky pravé, pak je to strašné. Tohle tu ještě nebylo. Aby chtěl ministr zničit nahrávky je důvodem k jeho okamžitému odvolání. Pokud to Nečas neudělá, pak je to důkaz, že v tom jede taky," zvolil poněkud ostřejší munici poslanec David Rath.

Škromach spoléhá na Véčka

A slyšet je i vnitrostranická opozice okolo jihomoravského hejtmana Michala Haška.

"V souvislosti s korupční kauzou ministerstvu životního prostředí bych považoval za přirozené, aby ministr Drobil okamžitě odstoupil z funkce. Dále by se měl okamžitě udělat na ministerstvu a všech jeho složkách, jako jsou pozemky a lesy forenzní audit. Také chci vyzvat Nečasovu vládu k tomu, aby ještě dnes sama požádala sněmovnu o vyslovení důvěry, pokud odmítne zvážit návrh na vyslovení nedůvěry. Konečně se ukáže jestli je Nečas chlap a postaví se k tomu čelem, nebo si jen hraje na pana poctivého," sdělil ParlamentnímListům.cz Hašek.

Zdeněk Škromach vyzývá, stejně jako Paroubek s Rathem, k okamžité rezignaci Drobila a provedení rychlého auditu ve Státním fondu životního prostředí a podniku Lesy ČR. „Nečasova vlády by měla požádat o důvěru, pokud odmítne, mělo by se vyvolat hlasování o nedůvěře," řekl ParlamentnímListům.cz Škromach. Při případném vyslovení nedůvěry pak počítá s hlasy Věcí Veřejných. „Měli bychom je vyzvat, aby v duchu závěru své ideové konference nelegitimizovali svou účastí v kabinetu korupci a černé financování ODS," doplnil Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…