Pehe napsal kriticky o Klausovi. Je to škůdce, bouří D.O.S.T.

24.10.2010 17:11

Politolog Jiří Pehe v pátek představoval svou novu knihu „Klaus – Portrét politika ve dvaceti obrazech". Několik členů sdružení Akce D.O.S.T přišlo před kavárnu, kde knihu představoval s transparenty, na nichž Peheho označovali za zemského škůdce.

Pehe napsal kriticky o Klausovi. Je to škůdce, bouří D.O.S.T.

Dlouholetý kritik Václava Klause vydal knihu, v níž se snaží kriticky popsat důležité Klausovy kroky. Snažil se svůj názor upozaďovat. Je prvním člověkem, který se odvážil napsat o Klausovi kritickou knihu. A hned se mu za to dostalo urážek.

Příznivci sdružení Akce D.O.S.T začali demonstrovat před kavárnou, kde představoval svou knihu „Klaus - Portrét politika ve dvaceti obrazech". Přinesli transparent, na němž Peheho označili za „zemského škůdce". Stejné heslo na ulici vykřikovali. Peheho osočili, že je „kolaborantem s Evropskou unií" a „vlastizrádcem".

Knihu ani nečetli ale demonstrují proti ní

V rozhovoru pro ČTK však uvedli, že jeho knihu o Klausovi nečetli, nemůže v ní ale prý být nic jiného než pomluvy. „Co také jiného od Peheho čekat," řekl jeden z demonstrantů.

"Něco tak hluboce nedemokratického, jako je protest proti knize, navíc lidí, kteří tu knihu nečetli, nemůže zůstat bez komentáře," řekl Jiří Pehe Deníku Referendum.

Klaus chátrá. A jediným autorem knih o Klausovi

Pehe knihu vydal hlavně proto, že knihy o Klausovi zatím píše především Klaus sám. „Za dvacet let o něm nevyšla žádná kritická studie," zdůraznil Pehe. Klaus je přitom podle něj ústřední postavou české politiky a jeho dráha odráží vývoj demokracie v Česku. „Je to člověk, který stál u všeho podstatného, co se tady za dvacet let stalo, v dobrém i špatném," prohlásil.

V knize napsal, že Klaus v poslední době politicky i intelektuálně chátrá. Snaží se na sebe upozorňovat pouze kontroverzemi a mnohdy si vybírá bizarní témata. "Když si ale vybere vážná témata, tak se vyplatí mu naslouchat," podotkl Pehe s tím, že například nynější problémy eurozóny Klaus poměrně přesně předpovídal.

Více:

Foto:pwf.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…