Podnikatel bezdomovec vzpomíná na komunisty: Nečas nás nechá chcípnout

29.10.2011 11:42

REPORTÁŽ V pět hodin ráno to na hlavním brněnském nádraží žije. Partička bezdomovců mezi sebou každou noc svede boj o teplé místo u radiátoru, přímo v hlavní hale nádraží. Tentokrát to vyhrál Tonda. Zkušeně si podložil tělo fialovou bundou, s podivnými zaschlými fleky, pod hlavu si dal igelitku a zády se přilepil k topení.

Podnikatel bezdomovec vzpomíná na komunisty: Nečas nás nechá chcípnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Možná zrovna snil o vlastní teplé posteli, když ho dva policisté nemilosrdně vzbudili. Tonda už je zvyklý, za mručení a nadávek si sbalil pár švestek a šoural se směrem k východu. A my za ním. Jedna cigareta stačila k rozvázání jazyka: "Co si myslí, zelenáč, by mohl být můj synek, ale to by si pak nedovolil slušný lidi budit uprostřed spánku." Neodpustil si narážku na mladého policistu, který přetrhl jeho spaní. Brzy se dovíme, že Tonda je na ulici už třetím rokem.

Psali jsme:
Bezdomovci tábor v Praze mít budou. Jen se neví kde

Manželka a dům. Teď ulice

Dřív měl prý manželku a dům na Vysočině. Podnikal, o vše přišel, žena ho okradla, skončil na ulici, vydal se do Brna, za novou prací a životem, nikdo ho nezaměstnal, nikdo nezaměstná, tak spí na nádraží. Jo a ještě.. Život je krutý a on za nic nemůže. Na otázku, proč nepracuje, ví Tonda zcela přesně.

Kradu, nebo jsem opilej? Ne. Jen špinavej

"Ukradli mi doklady, tak mě nikde nezaměstnaj. Je to bordel, v tomhle státě, slušnej bezdomovec si nemá kam v zimě lehnout, copak kradu nebo jsem opilej? Možná tak leda špinavej." Vtipkuje s redaktorkou ParlamentníchListů.cz. "Za komunistů," pokračuje, "to bylo všechno jiný, ti se o vás alespoň postarali! Dneska slušnýho člověka nechaj chcípnout na ulici."

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE
Rozzlobení lidé na Vandasově akci: Policie se Romům vyhýbá, tak jsme tady
Na "Čerňáku" je černo i ve dne, říkají lidé. Vítejte v jiné Praze
Asistentka komunisty rozdává peníze chudým: Oni prosí, nemají na chleba

Klesajících teplot se obává stejně jako všichni ostatní bezdomovci. Doufá v přístřeší v nočních krizových centrech. Ale zároveň má strach, že na něj nezbude vždy místo a skončí v zimě na ulici. To támhle Aleš, je na tom o poznání lépe než on. Aleš se nenechá dlouho pobízet a přidá se k Tondovi, aby nám prozradil ten trik.

"Já jsem totiž postižený," chlubí se mladík pod hnědým vousem. A ukazuje nám oteklou nohu. Je to daň za jeho život na ulici, ale Aleš dokáže brát ránu osudu skutečně příkladně pozitivně. Z postižení si nic nedělá, naopak je za něj vděčný: "Jako postiženého mě musí vždycky v centru ubytovat, takže nemusím spát v mraze venku."

Dále čtěte:
Duka obědval s bezdomovci. Přirovnal je k Ježíši

Bezdomovců na tisíce

Lidí bez domova v Brně stále přibývá. "Poslední sčítání bezdomovců v Brně, které proběhlo v roce 2010, zaznamenalo 1 354 osob. Z toho bylo 980 mužů a 373 žen," uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavel Žára, tiskový mluvčí Magistrátu města Brna. Ve skutečnosti lze očekávat, že opravdový počet bezdomovců bude ještě vyšší a dokonce stále roste.

Největší problém nastává v zimních měsících, které se nemilosrdně blíží. V loňském roce zemřelo na následky mrazivého počasí 22 lidí bez domova. Centrum Armády spásy v Brně nabízí místa v azylových domech a noclehárnách. Zhruba od listopadu, se otevírají nízkoprahová denní centra s nočním provozem.

Lůžka bývají tradičně plná, ale jen ty samy nestačí. Pracovníci poskytují v chladných měsících také možnost tzv. nelůžkových prostor, kde mohou bezdomovci přečkat nízké teploty. Jedná se o volnou židli v teplé místnosti. Na nezájem si krizová centra stěžovat nemohou, každou zimu mívají plno a místa dokonce nestačí.

Město se brání: Přispívá polévkou a bagetou

"Brno se snaží pomoct lidem bez domova i jinak," vysvětluje ParlamentnímListům.cz Žára z Magistrátu města Brna. A doplňuje: "Od loňského roku jsme zapojeni do projektu dodávek jídla z místních restaurací. Jen v roce 2010 jsme tímto způsobem zajistili 57 porcí denně jídla pro bezdomovce. Ve 27 případech se jednalo o menu a ve zbylých 30 případech to byla polévku s bagetou."

Kolik obětí si vyžádá letošní zima, zatím ještě nevíme. Nad lhostejností některých lidí však zůstává rozum stát. "Ať jdou makat a nesmrdí," vzkazuje mladý muž, který zrovna vystoupil z vlaku a utíká kolem Tondy s Alešem na tramvaj.

Čtěte také:
Radní řeší problém: Co s bezdomovci
Pražský radní chce ze skládky udělat oázu pro bezdomovce
Slušným bezdomovcům Praha pomáhá, ty druhé vytlačí 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…