Poklidný začátek středečního jednání mimořádné schůze sněmovny

16.07.2014 11:11

Za klid před bouří se dá označit druhé čtení vládního návrhu zákona o pedagogických pracovnících, které měla sněmovna na programu v úvodu středečního jednání své mimořádné schůze. Ministr školství Marcel Chládek bez problémů prosadil i požadavek, aby se zkrátila lhůta před třetím čtením na 48 hodin.

Poklidný začátek středečního jednání mimořádné schůze sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Na programu mimo jiného i služební zákon

Středeční jednání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny odstartovalo projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Zpravodajem zákona byl poslanec hnutí ANO a předseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Jiří Zlatuška.

V obecné rozpravě upozornila poslankyně ANO Martina Berdychová na problematiku vzdělávání neslyšících, poslankyně KSČM Marta Semelová poukázala na to, že je třeba se připravit na to, že učí řada nekvalifikovaných, kteří by měli k 1. lednu 2015 ze škol odejít. Poslanec ODS Petr Bendl se obrátil na ministra Chládka s dotazem, jak bude zajištěna výuka na školách, aby se nestávalo, že ředitel nebude schopen zajistit kvalifikovanou výuku, když se bude příslušný učitel dovzdělávat. Doporučil také v oblasti odborného vzdělání by chtělo přimhouřit oči nad pedagogickou kvalifikací.

Návrh zákona o pedagogických pracovnících bez konfliktů

Ministr školství Martin Chládek vysvětlil, že už se obrátil na pedagogické fakulty, které otevřou své pobočky i ve vzdálenějších regionech, aby bylo dovzdělávání dostupnější pro pedagogy ze všech regionů. Zdůvodnil i výjimku při zkrácených úvazcích, když například ekonomický ředitel učí dvě hodiny týdně, tak si nebude muset doplňovat pedagogické vzdělání.

Vysvětlil také skutečnost, že nekvalifikovaný pedagog nemusí být středoškolák, jak se někdy tento problém zužuje. Kolikrát může jít o pedagoga s vysokoškolským vzděláním pedagogického směru jen se specializací na jiný stupeň. To se bude odrážet v novele, která se chystá na příští rok a v níž se budou odrážet připomínky z praxe. Vládní návrh byl pak jasnou většinou schválen a postoupen do třetího čtení.

Sněmovna může jednat do hluboké noci

Následně schválila Poslanecká sněmovna návrh předsedy klubu ČSSD Romana Sklenáka, aby se dnes jednalo i hlasovalo po 19. a 21. hodině, což byl společný návrh klubů ČSSD i ANO. Důvodem je projednávání zákona, kterým se mění zákon č. 218/2002 Sb., o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech (služební zákon), které hned poté začalo a u něhož se čeká velký střet koalice s opozicí.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…