Profesor Valtr Komárek o přehrabování popelnic a srovnání Česka s Řeckem

21.02.2012 15:36 | Zprávy

Ačkoli je profesor Valtr Komárek levicově smýšlející člověk, schválení přímé volby prezidenta jako zásadní úspěch v budování a rozšiřování demokracie u nás nevnímá. Podle něj se politici měli dříve věnovat raději zásadnějším problémům společnosti – korupci a klesající životní úrovni.

Profesor Valtr Komárek o přehrabování popelnic a srovnání Česka s Řeckem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda České strany sociálně demokratické Valtr Komárek

„Nad tím, že byla schválená přímá volba prezidenta, nejásám, ale nepovažuji to ani za nějakou tragédii. Jisté je, že přímá volba s sebou nese i rizika toho, že se lidé budou rozhodovat pod vlivem nějakých rozjitřených emocí. A i když emoce k člověku patří a dělají ho člověkem, nebylo by fér nepřiznat, že v tom číhají i jistá nebezpečí,“ řekl Valtr Komárek ParlamentnímListům.cz.

Podle něj přímá volba prezidenta je jakýsi test demokracie, který může přinést s sebou i populistickou pachuť. „Vidíme až trapné scény při volbě prezidenta v USA, které přinášejí deprimující pohled na to, jak velkou váhu mají při kampani peníze a jak jde noblesa a čest stranou, když chce kandidát vyhrát za každou cenu. I toho zřejmě budeme svědky. Takový krok s sebou proto přinese ve výsledku kocovinu z toho, jak vše může probíhat. A to musíme doufat, že se podaří dostat na Hrad dobrého prezidenta, navzdory všem možným nebezpečím,“ varuje Valtr Komárek.

Přímá volba prezidenta - zástupný problém?

Politici, podle Komárka, přitom místo aby řešili vážné společenské problémy současnosti, jakými je korupce a snižování životní úrovně, sáhli k přímé volbě prezidenta jako k poměrně jednoduchému řešení a nabídce občanům, ve které vycházejí vstříc jejich přáním. Přitom se dá prý přímá volba považovat nyní tak trochu jako zástupný problém.

Podle Valtra Komárka jsou však i v naší zemi mnohem důležitější otázky k řešení.

Nemusíme přehrabovat popelnice, abychom se najedli. Ale není to v 21. století málo?

„Já vím, že máme zatím skoro všichni na slušné oblečení, i třeba na občasnou návštěvu divadla. Nemusíme dokonce ani přehrabovat popelnice, abychom se najedli. Není tedy ještě tak zle. Ale není to na počátek 21. století málo? Lidé se u nás cítí být podvedeni, ale zatím se naštěstí ozývají jen slušnými demokratickými cestami – Češi jsou už takoví. Chybou je ale i to, že ze všech stran stále slyší slova o bankrotu, další krizi a jsou udržováni ve strachu. Přitom máme poměrně vysoký hrubý domácí produkt, ale ve srovnání s jinými vyspělými evropskými zeměmi jako je Holandsko nebo Belgie dvoj- až trojnásobně nižší plat. Proč tedy mají naši lidé stále poslouchat to, jak jsou rozhazovační, to opravdu není pravda. Jinde dávají z HDP 11 procent na důchody, u nás jde jen kolem 8 a půl procenta, až o třetinu více se v těch srovnatelných zemích v ohledu HDP dává do sociální sféry. Řekové mají průměrnou mzdu 2000 eur, ano, ti zadlužení Řekové, my 1000 eur. Takže i Češi mají právo být nespokojení,“ konstatoval Komárek pro ParlamentníListy.cz.

Nutno podotknout, že i v případě srovnání ČR a Řecka v oblasti minimálních mezd vychází Česko výrazně hůře. Zatímco v Řecku v minulých dnech probíhaly velké nepokoje a boje o snížení minimální mzdy v přepočtu na 18 tisíc korun, u nás tato mzda činí stále pouhých 8 tisíc.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…