Protikuřácký inkvizitor Šťastný nás zruinuje, zlobí se majitelé hospod

08.11.2011 14:32

Podle průzkumu společnosti MindBridge celkem 59 procent provozovatelů restaurací, výčepů a pivnic nesouhlasí s úplným zákazem kouření, který navrhuje poslanec ODS Boris Šťastný. Pokud by jeho návrh prošel, tak by podle průzkumu ukončilo svou činnost 32,3 procenta čistě kuřáckých provozoven a 23,7 provozoven, kde jsou odděleny kuřácké i nekuřácké prostory.

Protikuřácký inkvizitor Šťastný nás zruinuje, zlobí se majitelé hospod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

V rámci novely zákona o ochraně před škodami působenými tabákem, alkoholem a návykovými látkami chce od roku 2014 zakázat Šťastný kouření ve všech restauracích.

K tématu: Zákaz kouření v restauracích od 2014? Šťastný to tak chce  

Výzkum také ukazuje, že pouze 30 procent restaurací, kde se podávají pokrmy je čistě kuřácká, 21 procent restaurací je zcela nekuřáckých a 49 procent restaurací využívá režimu kombinovaného provozu, kde jsou prostory pro kuřáky oddělené. Mezi čistě kuřáckými provozy převažují hlavně bary a pivnice.

Novodobý hon na čarodějnice

Celkem 71 procent provozovatelů restaurací by případný legislativní plošný zákaz kouření v restauracích považovalo jako zásah do svobody podnikání. Prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek a viceprezident Svazu obchodu a cestovního roku Pavel Hlinka si stěžovali, že politici podnikatelům akorát házejí klacky pod nohy.

Čtěte také:

Šťastný chce zdražovat kuřákům. Kubera: Máš mindrák, Borisi s nadváhou

„Stát nám nepřispívá ani korunu, jen vymýšlí další restrikce. Já nepodporuji kouření, ale volba má být na majitelích restaurací a zákazníků. Nekuřáckých prostor je dost a přibývá jich. A to bez nějakých rozkazů. Sedmdesát procent restaurací má nekuřácké prostory. Nemusíme se přece za každou cenu usmívat na Evropu a kopírovat všechno, co přijde odtamtud. Tohle je ale jenom začátek. Podobné restrikce pak přijdou na alkohol a víme, že se uvažuje i hranolkové dani. Je to novodobý hon na čarodějnice," zlobil se Stárka.

Psali jsme: Milovník tabáku Kubera: Šťastného zákazy kouření? Populismus

Ať si protikuřáceké tažení platí stát ze svého

Ten poukázal na to, že stát stále mění podmínky a to přináší podnikatelům nové náklady. „Pokud chce stát vychovávat občany, tak ať to zaplatí ze svého. Kdyby uměl vybírat daně, určitě by byly peníze na nějaké kampaně, ale nechápu, proč to musíme platit my. Nevím, proč se má zase rušit praxe, která funguje, jenom aby se o nějakém politikovi vědělo, jak je správný a strašně zásadový. My vytváříme hodnoty, my platíme daně a politici naše peníze rozhazují a nám hážou klacky pod nohy. Asi chtějí zlikvidovat podnikatele. Je to o to víc zarážející, že úplný zákaz kouření podporují politici ze stran, které o sobě říkají, že podporují podnikání a iniciativu," narážel Hlinka zjevně na Borise Šťastného, aniž by ho přímo jmenoval.

Boris Šťastný uvedl na obranu svého návrhu, že již nyní stát reguluje například stavební či hygienické předpisy v resturacích a podnikatel podle něho musí počítat s tím, že stát způsob podnikání reguluje. Zákaz kouření má podle něho chránit i zaměstnance pracující v pohostinství. Dle zákoníka práce i Listiny práv je povinností státu zdraví občanů chránit. Podle Šťastného jsou obavy podnikatelů pochopitelné, ale neopodstatněné. Zkušenosti podle něho ukazují, že to restaurace nepoškodí.

Libertariánská kontrarevoluce

"Ať jsou odpůrci zákazu kouření důslední a řeknou, ať mohou existovat kuřácké i nekuřácké nemocnice, školy či divadla. Pokud stát garantuje ochranu zdraví, hrozí pak žaloby podobně jako v USA, kdy servírka žaluje stát kvůli tomu, že má rakovinu plic. Čili ti, kteří jsou proti zákazu kouření, ať navrhnou v tomto smyslu změnu zákoníku práce i Listiny práv a svobod. Já se snažím jen naplňovat Listinu a zákoník práce," řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Na argument, že jako reakce na zákaz kouření vzniknou kluby, kde se bude kouřit, říká, že i dnes je možné porušovat zákon. "I dnes si můžete udělat takový klub, který nebude splňovat hygienické předpisy na přechovávání potravin, povinnost mít toalety a udržovat je v čistotě a tak dále," říká Šťastný

Čtěte také: Šťastný: Hájek po mně kvůli cigaretám popelníkem nikdy nehodil

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, většina kolegů Borise Šťastného z ODS ale plošný zákaz odmítá.

Čtěte více: Kolego Šťastný, už mi lezeš krkem. Hádka v ODS kvůli zákazu kouření

Kuřácké kluby

Hlinka také upozornil na to, že například v Německu se to řeší tak, že vznikne kuřácký klub, kde se platí vstupné jedno euro. „Takže se nezměnilo nic. Máme zapotřebí tady dělat takové šaškárny?" ptá se Hlinka. Celkem 15,1 procenta majitelů kuřáckých restaurací a 18,4 smíšených uvedlo, že by v případě schválení plošného zákazu kouření přeměnili svou provozovnu na uzavřený klub, kde by se kouřit mohlo.

K tématu: Kdo kouří, odvede státu více. Kubera si zapálil a spustil

V současnosti je u nás zhruba 30 tisíc gastronomických zařízení, těch ale každoročně ubývá a s nimi i pracovních míst. Od roku 2008 každoročně ubývá pět procent těchto zařízení. Předpokládá se, že kvůli zvýšení DPH a dalším nákladům přijde příští rok v této oblasti o práci asi pět tisíc lidí.

Současný stav

Podle v současnosti platné normy mají podnikatelé a hosté možnost volby, zdali budou navštěvovat či provozovat kuřáckou, a nebo nekuřáckou restauraci. V České republice musí být od loňského července restaurace označeny nálepkou, která návštěvníkům oznamuje, zda jsou kuřácké, nekuřácké či zda mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Tento stav podle průzkumu většině majitelů restaurací vyhovuje.

Psali jsme:
Zákaz kouření v celé EU? Ať už jde Brusel do hajzlu, říká Kubera

Ministr zdravotnictví Leoš Heger před časem vypočítal, že za léčení nemocí kuřáků se ročně spotřebuje v systému veřejného zdravotního pojištění asi šest miliard, přínos do státního rozpočtu z této daně za kuřivo je asi 60 miliard. Stát vybere na spotřebních daních za tabák 44 miliard, dalších zhruba 16 miliard zaplatí kuřáci na dani z přidané hodnoty. Léčba rakoviny, infarktu a dalších nemocí prý ale stojí pojišťovny jen šest miliard.

Čtěte také:
Eurohon na kuřáky: Klaus jasně proti. A Nečas? Vyčkává

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…