Říkají o Vás, že bojujete s korupcí. Tak se předveďte, napsali senátorce

30.01.2013 18:53

Skokanka podzimních krajských voleb, senátorka a dětská lékařka Alena Dernerová, nebude nijak zasahovat do komunální situace v Lomu na Mostecku. K tomu ji totiž přímo vyzvalo Hnutí OMMO, vedené bývalým členem KSČM a exsenátorem Vlastimilem Balínem. Ona i Severočeši.cz hodlají výzvy ignorovat, nepřímo je označili za nesmysl a záměrné obtěžování politického rivala, který po odchodu z KSČM není politicky úspěšný.

Říkají o Vás, že bojujete s korupcí. Tak se předveďte, napsali senátorce
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Hnutí OMMO, zastoupené v městském zastupitelstvu v Lomu, oslovilo dopisem oblíbenou senátorku Alenu Dernerovou. Představitelé malého politického subjektu, který v Lomu získal v posledních komunálních volbách jeden mandát (zastupitel Marian Danczo),  jí předložili názor, že by se měla nějak postavit k údajným protikorupčním aktivitám zdejších Severočechů.cz, za které v krajských volbách uspěla. Podle opozice jde především o jakési nevhodné praktiky kolem tamní základní školy.

„Není bez zajímavosti, že osobou, která je koalicí používána k jakési ´pacifikaci´ situace - samozřejmě taktéž honorována z financí města, tedy daňových poplatníků-, včetně případné eliminace kritiků a odpůrců koaličních praktik, je bývalý starosta Lomu, váš protikandidát ve volbách do Senátu Josef Nétek (KSČM), který dnes dodává potřebný většinový jedenáctý hlas,“ píše senátorce předseda hnutí OMMO Leoš Vaněk.

Jste prý bojovnice, tak se předveďte!

Od senátorky hnutí chce, aby zvolila nějaký postup v případě skoncování s něčím, co je podle hnutí OMMO nemístné. Hnutí podporuje relevantnost svého tlaku tím, že je senátorka prezentována médii jako „bojovnice proti korupci“. Naposledy v souvislosti s podáním ústavní stížnosti na amnestii prezidenta Václava Klause. „Proto bychom rádi znali názor a postup v konkrétní věci rozrůstajícího se klientelismu na úrovni politické moci, s níž jste také vy osobně spojena jako politička a za jejíž stranickou část jste kandidovala,“ míní ve svém dopisu senátorce Leoš Vaněk, předseda Hnutí OMMO, které má v Lomu jeden mandát – zastupitel Marian Danczo.

V dopise od ní žádá odpovědi na otázky, zda zřízení placeného místa – funkce v komunální exekutivě – očekává subjekt Severočeši.cz od zástupců KSČM jakousi protislužbu a zda jde tedy v tomto případě o běžnou praxi onoho srůstání ekonomických a politických zájmů od nejnižších politických pater. „Jak byste prosím hodnotila toto počínání z pohledu úsilí boje s korupcí, protože jste sama za tento subjekt kandidovala,“ vyzývají senátorku Leoš Vaněk spolu s Hanou Svobodovou, místopředsedkyně OMMO. „Nemocná jsou nejen nejvyšší patra, ale vše má své kořeny na úrovních mnohem nižších, Mostecko nevyjímaje,“ graduje Vaněk.

Tady to vře? Někteří si to nemyslí

V Lomu je ve vedení žena za Severočechy.cz, Kateřina Schwarzová, manželka dalšího člena tohoto hnutí – šéfa mostecké městské policie, krajského zastupitele a bývalého policisty Bronislava Schwarze. Funguje zde koalice s ODS a VV. „Vězte, že mě už ale skutečně unavuje neustále se vyjadřovat k výmyslům, nesmyslům a hlavně lžím jakéhosi hnutí OMMO, jenž má stále potřebu se vměšovat do záležitostí našeho města. O žádných sporech a problémech v našem městě nevím. Já a moji kolegové ve vedení města pracujeme pro občany  a naše město. To je asi tak vše, co mohu říci,“ sdělila na dotaz ParlamentnímListům.cz starostka. Mnohem stručnější je na podněty hnutí OMMO předseda Severočechů.cz František Ryba. Na dotaz redakce, co si o otevřeném dopisu směrovaném k senátorce Dernerové, myslí, odpověděl lakonicky: „Nic.“

Alena Dernerová sama se nedomnívá, že by se měla na zmíněném písečku začít angažovat a plést se do městské politiky. ParlamentnímlIstům.cz sdělila, že se k dopisu nebude vyjadřovat. Dernerová je nezávislou političkou, která kandidovala za Severočechy. cz. Navíc vnímá, že jde o ryze lokální přestřelky. „Já třeba řešil problémy lidí i z jiných částí Ústeckého kraje a dokonce i z Hradce Králové a odjinud,“ reagoval na to na svém facebookovském profilu Vlastimil Balín, zakladatel OMMO.

Jde o osobní nepřátelství?

Vztahy v Lomu se zdají být mezi některými osobami vyhrocené. Exkomunistovi Balínovi zřejmě leží v žaludku jeho někdejší spolustraník Josef Nétek (KSČM), bývalý starosta Lomu, který se vloni dočasně ujal vedení školského zařízení. „Obracejí se na nás zaměstnanci základní a mateřské školy v Lomu, jeho občané. I my sami jako zastupitelé města sledujeme s určitým údivem dění na škole. Není to tak dlouho, co na funkci ředitelky školy proběhlo výběrové řízení a na jeho základě byla do funkce ředitelky školy ustanovena Irena Černá. Zahájení školního roku bylo provázeno dramatickými událostmi a podivnými okolnostmi, což potvrdila i masovější aktivní účast občanů města Lomu na jednání Zastupitelstva města Lomu v měsíci září,“ uvedl tehdy zastupitel Marian Danczo.

Sedm zastupitelů loni 5. listopadu vyzvalo starostku, aby svolala veřejné zasedání, kde se veškeré dění kolem školy probere a zdůvodní se postupy, které obec jako zřizovatel aplikuje vůči managementu školy a jejímu dalšímu personálu. Starostka, která má podle zákona o obcích povinnosti žádosti vyhovět, svolala jednání na pracovní den v tomto týdnu na osmou hodinu ranní, což hnutí OMMO považovalo za házení klacků pod nohy. Exsenátor za Mostecko a spoluzakladatel hnutí OMMO Balín si už dlouho „pouští ústa na špacír“.

Hovoří o zlovůli a aroganci moci lomské radnice, kterou podle něj nepatřičně ovládá Kateřina Schwarzová se svým manželem Bronislavem Schwarzem. „V Lomu na Mostecku bezprecedentním způsobem řádí koalice Severočeši.cz, ODS, VV a zastupitel zvolený za KSČM, bývalý starosta Lomu Josef Nétek. Vše vyvrcholilo po údajném ustavení pana Nétka do funkce ředitele školy doslova vyhazováním lidí z pracovního poměru na škole v Lomu,“ sdělil nedávno Vlastimil Balín ParlamentnímListům.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…