Rudí na barikádě s Klausem: Stát zastupuje prezident, až pak vláda

05.09.2011 10:20

Velké rozčarování způsobil svým nedělním vystoupením v Otázkách Václava Moravce stínový ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek v řadách druhé opoziční strany. Předseda KSČM Vojtěch Filip k tomu dokonce rozhorleně poznamenal, ať tedy ČSSD otevřeně řekne, zda je ještě opozicí, nebo čtvrtou koaliční stranou.

Rudí na barikádě s Klausem: Stát zastupuje prezident, až pak vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Nedávná kritika vládní koncepce zahraniční politiky, s níž při setkání s českými velvyslanci přišel prezident Václav Klaus, rozdělila i domácí opozici. Zatímco ČSSD se ústy svého místopředsedy Lubomíra Zaorálka postavila na stranu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, komunisté dávají zcela za pravdu hlavě státu.

„Z hlediska Ústavy zastupuje prezident stát navenek, teprve od něj je pravomoc delegována na vládu a ministra zahraničí," připomíná pro ParlamentníListy.cz europoslanec Miloslav Ransdorf neoddiskutovatelnou roli hlavy státu. „Ale zahraniční politika by měla být jednotná, takže v tomto smyslu by mělo jít o vzájemnou dohodu," dodává.

Čtěte také: Máme to, co vláda i Klaus "omlátili" knížeti o hlavu


Namlouvání mezi ČSSD a TOP 09 Filip nechápe

To stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce zcela jednoznačně přiklonil na stranu šéfa diplomatů Schwarzenberga. „Klaus je příliš aktivistický. Kdyby byla sociální demokracie ve vládě, tak bychom nepřipustili autonomní vystoupení prezidenta. Prezident by měl své postoje konzultovat s vládou," kritizoval Zaorálek hlavu státu.

„Nechápu, co to je za namlouvání mezi ČSSD a TOP 09, přestávám tomu rozumět. Ať tedy sociální demokracie řekne otevřeně, zda je čtvrtou koaliční stranou, nebo ještě opozicí," pozastavuje se pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip. „On neměl žádný důvod se Schwarzenbergem souhlasit," zlobí se šéf komunistů na Zaorálka.

Ministerstvo zahraničí se ocitlo ve velkém úpadku

Přestože o sobě Filip prohlašuje, že je věčný kritik prezidenta Klause, při vystoupení před velvyslanci měl prý naprostou pravdu. „Já bych velvyslancům říkal to samé. Když si přečtete tu snůšku nepodložených hloupostí, tak to se opravdu nedá vydávat za koncepci zahraniční politiky," tepe předseda KSČM do schválené vládní koncepce, kterou předložil Schwarzenberg.

„Karel Schwarzenberg je svým vzděláním lesník a potvrzuje to každým svým krokem. Za dob jeho šéfování se ministerstvo zahraničních věcí ocitlo ve velkém úpadku," tvrdí pro ParlamentníListy.cz europoslanec Ransdorf. „Vyhodit čtvrtinu kvalifikovaných lidí, kteří se v resortu na svou práci dlouhodobě připravovali, je velká neodpovědnost," domnívá se Ransdorf.


Klaus si rýpnul. To není aristokratické jednání

Klaus minulý týden zkritizoval před českými diplomaty schválenou vládní koncepci zahraniční politiky, protože podle něj obsahuje prázdná témata, neřeší nepříznivé tendence a klíčové otázky v EU a nezabývá se skutečnými problémy české zahraniční politiky. „Koncepce, která by byla skutečnou koncepcí, by musela vycházet ze znalosti a z vyjasnění si našich autentických zájmů a musela by obsahovat témata, na kterých nám záleží a se kterými chceme něco dělat," prohlásil prezident.

Pozlobilo ho, že ministr zahraničí mu své názory později vzkazoval přes média, ale na fóru před velvyslanci s ním vůbec nepolemizoval. „To on schopen není. Je bohužel schopný utrousit nějakou poznámku prvnímu novináři, kterého potká. A to je jednání, které moc aristokraticko-knížecí není," uvedl Klaus v rozhovoru pro ČT24 na adresu šéfa diplomacie.

Související:


Snaží se mě vystrnadit, myslí si Schwarzenberg

Ministr zahraničí a zároveň předseda TOP 09 si útoky vysvětluje jako prezidentovu snahu dostat ho z politiky, aby měl po odchodu z Hradu menší konkurenci. „Musí vystrnadit jakéhokoliv politika, který by mohl být ohrožením pro jeho budoucí práci," uvedl Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce s tím, že by Klaus měl více dbát o pozici hlavy státu než někdy zábavného provokatéra.

Více článků souvisejících s prezidentem Václavem Klausem ČTĚTE ZDE


Související:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …