Školné by studentům neuškodilo, ničeho si neváží, říká Höschl

22.01.2012 20:24

Psychiatr Cyril Höschl, člen vládní Rady pro vývoj, výzkum a inovace se v rozhovoru pro Lidové noviny vyjádřil k protestům Univerzity Karlovy proti vysokoškolské reformě ministra Josefa Dobeše.

Školné by studentům neuškodilo, ničeho si neváží, říká Höschl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

„Celá reakce je naprosto hysterická a neadekvátní. Mě docela znechutilo, když jsem viděl, jak házeli ty melouny z balkonu. To svědčí o tom, že nějaké menší školné by jim možná prospělo, aby si božích darů víc vážili. Tady jde o otázku, jestli lze vlastní zájmy hájit prostředky víceméně mimo politickými. Vydupat si je na náměstích,“ uvedl Höschl k demonstrujícím studentům.

Škrtá se všude, tak musíme dokazovat užitečnost

Höschl zdůrazňuje, že rozhodně nesoudí, kde je pravda a kde ne – některé připomínky uznává. Přesto podle něj nejsou demonstrace řešením a nespokojení lidé budou vždycky. „Všude se škrtá a tady hučí miliardy jako vichr. Myslet si, že takový tok peněz v době krize udržíte bez kontroly, je bláhovost. My z terciární sféry jsme povinni prokazovat těm, co nás platí, svou užitečnost,“ říká psychiatr.

Podle Höschla mnoho lidí brojí proti mladické nerozvážnosti studentů, s tím ale psychiatr nesouhlasí. „Od revoluce jsem vždycky byl zastáncem co největšího zastoupení studentů, v akademickém senátu jsme jim pokaždé vyhrazovali polovinu míst, protože se ukázalo, že v kritických chvílích, kdy například šlo o to, vypořádat se se starými strukturami, bychom se bez studentů nehnuli ani o milimetr,“ tvrdí Höschl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…