Škromach: Čeští senioři. Jíst či bydlet?

22.02.2013 12:09

Životní situace seniorů a dalších sociálně slabších a vyloučených skupin jako jsou zdravotně postižení, a nebo například i samostatně žijící rodiče s dětmi se radikálně v důsledku vládních postupů zhoršuje.

Škromach: Čeští senioři. Jíst či bydlet?
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

Dnes proběhla tisková konference Sdružení nájemníků ČR v Domě odborových svazů na téma: Důsledky devastace sociálního bydlení v ČR, tragické dopady zejména na neúplné rodiny s dětmi a seniory, které jsem se jako host zúčastnil spolu s předsedou Rady seniorů ČR Zdeňkem Pernesem.                

Zdeněk Pernes upozornil na výrazný pokles příjmů seniorů v době krize v kumulaci s rapidně vzrůstajícími životními náklady. Vláda zcela ignoruje současné zvyšování životních nákladů, jako jsou náklady na bydlení, zvyšující se DPH či náklady na zdravotní péči a postupuje vůči potřebným restriktivními opatřeními. Čeští senioři se tak dostávají do situace volby, zda kvalitně bydlet, mít šanci na lékařskou péči či jíst.

V roce 2012 meziročně vzrostl počet příjemců velmi nízkých penzí. Nejnižší penze, tj. do 8 000 Kč, pobíralo řádově 150 000 starých lidí. Na průměrnou starobní penzi nedosáhlo 53,59 % z celkového počtu důchodců. Náklady na bydlení u samostatně žijícího seniora v nájemním bytě tak překračují již 40 % jeho příjmů.

Toto se stává neúnosnou situací. A resorty (MMR a MPSV) si problém sociálního bydlení mezi sebou přehazují jako horký brambor. V České republice je nutné přijmout zákon o sociálním bydlení! ČSSD vnímá potřebu zajištění bydlení pro občany jako jednu ze stěžejních otázek.

Stát sice poskytuje příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. V praxi však tyto nástroje selhávají. Kritéria jsou nastavena tak, že ani senioři s nejnižším důchodem (v roce 2013 tj. 3 100 Kč měsíčně) na ně nedosáhnou! Žádný ze současných nástrojů v otázce zabezpečení bydlení sociálně potřebných nepředstavuje systémové řešení, které by umožnilo předcházet sociálnímu vyloučení.

ČSSD proto ve spolupráci s Radou seniorů a Sdružením nájemníků konzultuje přípravu zákona o sociálním bydlení, který je připravován. Do budoucna bude nutné provést změnu konstrukce obou výše zmíněných dávek, přijmout zákon o sociálním bydlení a vypracovat systém podpory výstavby seniorských bydlení (včetně domů s pečovatelskou službou).

Pakliže toho chceme dosáhnout, musíme především vyjasnit úlohu v sociálním bydlení mezi MMR a MPSV. Musíme docílit přenesení kompetencí, povinností, ale také prostředků na obce. Budování systému sociálních služeb se vyplatí. Domy s pečovatelskou službou jsou potenciálem pro omezení hrozby chudoby seniorů a zároveň zdrojem pracovních příležitostí. Nedovolme, aby se bydlení pro seniory stalo businessem ve stylu budování „senior parků“, na který doplatí senioři i stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…