Soupis církevního majetku prý existuje. Ale vláda o něm mlčí

03.09.2012 6:54

Opozice v souvislosti s církevními restitucemi dlouhodobě volá po tzv. „výčtovém zákoně“, který by vymezil majetek, který by si církve mohly nárokovat. Vládní strany však tvrdí, že takový zákon není možný, protože takový soupis majetku vůbec neexistuje. Nyní se však zdá, že to není tak úplně pravda.

Soupis církevního majetku prý existuje. Ale vláda o něm mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Arcibiskup Dominik Duka

Jak zjistil deník Právo, na ministerstvu kultury již od devadesátých let leží seznam nárokovaného majetku. Kardinál Miroslav Vlk, který stál v té době v čele českých katolíků, tvrdí, že seznam obsahoval 33 tisíc položek za 100 miliard korun.

V roce 1997 měl tento seznam pod jednacím číslem 1092/97 předložit vládě ministr kultury Jaromír Talíř. Minulý rok existenci soupisu nepřímo potvrdil právě kardinál Vlk, když byl dotazován, proč církev své požadavky nezveřejní, aby občané měli přehled. „A na co by to veřejnost potřebovala? My jednáme s vládou, s parlamentem, to je kompetentní orgán a ten má k dispozici tyhlety věci,“ uvedl kardinál.

První náměstek ministryně kultury František Mikeš z ODS nedávno v ČT uvedl, že žádný seznam neexistuje. „Žádný seznam není. Seznam bude vznikat výdejem,“ tvrdil.

Za úřadování druhé Klausovy vlády se plánovalo, že by měl být požadovaný majetek na církve bezúplatně převeden. V září 1996 bylo rozhodnuto o sestavení soupisu tohoto majetku. V následujícím roce byl seznam vládě předložen. Další postup však zmařil  pád vlády.

Poté se snažil otázku náhrady majetku řešit i ministr kultury za ČSSD Pavel Dostál. Ten však s navrhovaným řešením u církevních představitelů hned na začátku narazil.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…