Starosta plzeňské obce je obžalován. Skončí kvůli volbám v teplácích?

14.11.2011 9:57

Až do soudní síně plzeňského soudu přivedly zmanipulované volby Antonína Levého, starostu obce Bohy ze severního Plzeňska. V souvislosti s konáním komunálních voleb byl obžalován ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Když se snažil politicky ovládnout svoji obec, odmítl přihlásit k trvalému pobytu několik osob, které splňovaly podmínky, ale patřily mezi politické odpůrce starosty.

Starosta plzeňské obce je obžalován. Skončí kvůli volbám v teplácích?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Cela ve věznici. Ilustrační fotografie

 Na druhé straně starosta Levý přihlásil k pobytu v obci řadu svých příznivců, kteří pocházejí hlavně z okruhu jeho příbuzenstva. Podle obžaloby Levý odmítl přihlásit k pobytu především chataře, kteří chtěli svými hlasy ovlivnit dění v obci Bohy, ale vystupovali proti starostovi.

Druhá Krupka?

Zatímco v roce 2002 volilo v obci Bohy 56 obyvatel, v posledních komunálních volbách se překvapivě vyšplhal počet voličů na 135. Kvůli manipulacím s hlasy se v obci Bohy konaly komunální volby už třikrát, výsledky dvou předchozích voleb vždy zrušil soud na základě stížnosti poražené strany. Zatím poslední volby, které se konaly v říjnu tohoto roku, vyhráli již podruhé odpůrci starosty Levého a získali v zastupitelstvu pět ze sedmi mandátů.

Žaloba viní Levého z toho, že bez zákonného odůvodnění odmítl přihlásit k pobytu některé osoby z toho důvodu, že je na katastru u jejich chaty plomba, v dalších případech zase žádal kolaudační dokumenty, i když věděl, že tak jedná v rozporu se zákonem.

Levý: Jsem nevinen

Starosta Levý před soudem neochvějně prohlásil, že se cítí nevinen a netajil se přiznáním, že některé lidi skutečně odmítl přihlásit k trvalému pobytu, zatímco na druhé straně přihlašoval k pobytu v obci své příbuzenstvo. Před soudem se hájil tím, že chaty některých majitelů nejsou přizpůsobené k trvalému bydlení, a proto je bez kolaudačního rozhodnutí nepřihlásil. Hlavní líčení pokračuje výslechy svědků.

Psali jsme:

Krupka zase volí, s hlasy se obchoduje i tentokrát

Divné volby v Krupce. Politici řeší nepřizpůsobivé občany

Krupku čeká třetí pokus o regulérní volby

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…