Temná prognóza pro pravici. Rudý hejtman je za dveřmi

27.07.2012 15:45

Červencový průzkum společnosti SANEP ke krajským volbám ukázal, že kromě Středočeského kraje, kde s náskokem zhruba tří procent vede ODS, všude ovládají odhady levicové strany. Se středočeskou výjimkou se totiž všude dostali před ODS i komunisté. Uspěli i Zemanovci, kteří by mohli obsadit téměř všechna zastupitelstva.

Temná prognóza pro pravici. Rudý hejtman je za dveřmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Česká strana sociálně demokratická si kromě středních Čech všude připsala výsledek přesahující dvacet procent. Zatímco v českých krajích dosahovali oranžoví výsledků do 25 procent, na Moravě čtvrtinu hlasů překračovali. V Moravskoslezském kraji dosáhli nejvyššího výsledku 28,4 procenta.

Naproti tomu ODS kromě Středočeského kraje všude začínala svůj výsledek číslovkou jedna a v Moravskoslezském kraji dokonce desetiprocentní hranici překročila o jedinou desetinu. Ve středních Čechách vedou s 22,7 procenta, ve všech dalších krajích však za ČSSD daleko zaostávají.

Nepřehlédněte obsáhlý archiv výzkumů na ParlamentníchListech.cz:


V Karlovarském kraji šplhá na vrchol rudá kandidátka

Ve všech dalších krajích je kromě sociálních demokratů předstihli i komunisté, kteří si ve většině krajů připsali zisk přesahující dvacet procent. V Karlovarském kraji se dokonce dotáhli na pouhých 1,5 procenta za vedoucí ČSSD.Ještě v minulých krajských volbách zde přitom získali pouhých 17,4 procenta, kdežto sociální demokraté s 31procentními body suverénně kralovali.

TOP 09 dokázala ve všech krajích překročit pětiprocentní hranici, ovšem deset procent překonala Schwarzenbergova strana pouze ve středních Čechách a Karlovarském kraji. Do většiny zastupitelstev by prošli i Lidovci, kteří ve dvou krajích na jižní Moravě překročili deset procent.

Dařilo se i menším stranám z levé části spektra. SPOZ Miloše Zemana překročili pět procent ve všech krajích kromě dvou. Paroubkova LEV 21 si připsala více než sedmi procent v Ústeckém kraji a v Královéhradeckém si s 4,3 procenta také může činit naděje na zvolení. Do dvou zastupitelstev by se dostali i Zelení.

V Olomouckém kraji si připsala mimořádně úspěšný výsledek Suverenita Jany Bobošíkové, která získala 7,3 procenta. Naopak neuspěly Věci veřejné, které si připisovaly pouze výsledky kolem jednoho procenta, či ještě méně.

Velké strany slábnou

Oproti krajským volbám na podzim 2008 obě největší strany oslabily- zejména sociální demokraté, kteří tehdy ve všech krajích kromě jednoho překročili 30 procent a v Moravskoslezském dokonce 40. I občanští demokraté si oproti tehdejším výsledkům, interpretovaným jako totální porážka, ještě pohoršili. Naopak preference komunistů výrazně narostly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…