Umělci znepokojeni nekompetentností některých členů Rady ČT

11.09.2011 22:24

Rozčarováni jsou členové dvou nejsilnějších sdružení, která reprezentují český filmový a televizní průmysl po prvním kole volby nového generálního ředitele České televize. Dali to najevo otevřeným dopisem, kterým se obrátili na předsedu Rady ČT Milana Uhdeho, v němž vyjadřují obavy ze závislosti radních na politicích.

Umělci znepokojeni nekompetentností některých členů Rady ČT
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Středeční první kolo volby nového generálního ředitele České televize, z něhož vzešlo pět finalistů pro druhé kolo nenechává v klidu dvě nejsilnější sdružení, která reprezentují český filmový a televizní průmysl. Obě společně vyjádřila své rozčarování nad výběrem kandidátů včetně bodového ohodnocení 32 kandidátů.

Ve středu rozhodla Rada České televize, že do finálového kola výběrového řízení na místo generálního ředitele České televize z nich postoupili Petr Dvořák, Hynek Chudárek, Radomír Šimek, Roman Bradáč a Jan Svoboda. Z nich bude o vítězi rozhodovat patnáct radních ve středu 21. září od dvanácti hodin.

Trapné bodování zveřejněných projektů

V otevřeném dopise předsedovi Rady ČT Milanu Uhdemu píší Petr Kaňka, předseda Asociace režisérů a scénáristů, a Ivan Biel, místopředseda Filmového a televizního svazu, že díky jeho rozhodnutí zveřejnit projekty kandidátů na šéfa ČT měli možnost posoudit kvalitu těchto projektů, a proto jsou rozhořčeni výsledkem výběru.

„Někteří kandidáti se skvělými projekty dostali minimální počet hlasů a je trapné i bodové srovnání mezi těmi, kteří nepostoupili. Svědčí to buď o nekompetentnosti některých členů Rady ČT, nebo o jejich závislosti na přáních politiků, kteří je do Rady jmenovali. Potvrdily se tím naše výhrady ke způsobu jmenování rad veřejnoprávních médií, které jsme vyjádřili ve svých otevřených dopisech politikům na konci roku 2010 a na jaře 2011," píší signatáři.

Zvolit někoho z finalistů by bylo prohrou celé společnosti

Zároveň upozorňují, že jim jde o to dávat svými autorskými pracemi České televizi tvář veřejnoprávní instituce, i když sami zaměstnanci ČT nejsou. „Jde nám především o její řádné fungování a o zrušení nesmyslné restrukturalizace.Rada ČT má povinnost volbou ředitele zajistit zrušení všech vazeb na současné vedení ČT, což si při schůzi Rady uvědomovali jen někteří členové," tvrdí představitelé ARAS a FITES.

Zároveň upozorňují, že pokud konečná volba neupřednostní profesionála, s nímž bude mít Česká televize poslední šanci ustát svou výjimečnou pozici v audiovizuálním prostoru, a vybere mezi kandidáty, jejichž jména odbornou veřejnost udivují, bude to velká prohra. „Prohra nejen nás, tvůrců, ale celé společnosti, ovládané komerčními médii," uvádí se v závěru otevřeného dopisu.


Otevřený dopis 


Vážený pan předseda Rady České televize

doc. PhDr. Milan Uhde

Vážený pane předsedo,

díky Vašemu rozhodnutí o zveřejnění projektů kandidátů na místo GŘ ČT jsme měli možnost posoudit kvalitu těchto projektů a jsme rozhořčeni výsledkem výběru. Někteří kandidáti se skvělými projekty dostali minimální počet hlasů a je trapné i bodové srovnání mezi  těmi, kteří nepostoupili. Svědčí to buď o nekompetentnosti některých členů Rady ČT, nebo o jejich závislosti na přáních politiků, kteří je do Rady jmenovali. Potvrdily se tím naše  výhrady ke způsobu jmenování rad veřejnoprávních médií, které jsme vyjádřili ve svých otevřených dopisech politikům na konci roku 2010 a na  jaře 2011.

Nám, tvůrcům, kteří nejsme zaměstnanci ČT, ale kteří se snažíme ve svých autorských pracích dát ČT tvář veřejnoprávní instituce, jde především o její řádné fungování, o zrušení nesmyslné restrukturalizace, která nevytváří perspektivu  ČT do budoucnosti. Rada ČT má povinnost volbou GŘ zajistit zrušení všech vazeb na současné vedení ČT, což si při schůzi Rady uvědomovali jen někteří členové.  


Vážený pane předsedo, vážíme si Vašeho vystoupení, v němž jste zpochybnil přístup současného vedení ČT k autorům. Pokud ale konečná volba neupřednostní profesionála, s nímž bude mít ČT poslední šanci ustát svou výjimečnou pozici v audiovizuálním prostoru, a vybere mezi kandidáty, jejichž jména odbornou veřejnost udivují, bude to velká prohra. Prohra nejen nás, tvůrců, ale celé společnosti, ovládané komerčními médii.


Se srdečnými pozdravy,

doc. Mgr. Petr Kaňka, předseda Rady ARAS
MgA. Ivan Biel, místopředseda výkonného výboru FITES

 


 


Čtěte také:

Rada ČT vybrala pět finalistů. Jeden z nich nahradí Janečka 

Šéf Rady ČT: Je mi líto, že do dalšího kola nepostoupil Fenič 

Ředitel Janeček v ohrožení. Nahradit ho může exšéf Novy 

Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…