Ústavní stížnost na amnestii? Je to možnost, myslí si Brožová

06.01.2013 14:05

Hosty Otázek Václava Moravce byli předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Iva Brožová, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Martin Červíček. Všichni se shodli na tom, že délku soudního řízení nelze nařídit a to, že jí prezident argumentuje u amnestie, kterou udělil, se jim nelíbí.

Ústavní stížnost na amnestii? Je to možnost, myslí si Brožová
Foto: hns
Popisek: Martin Červíček

Kvůli amnestii policie zvýšila počet hlídek. je také možné, že se zvýší kriminalita. „Je velmi předčasné spekulovat o tom, jak se bude v tomto roce vyvíjet kriminalita,“ prohlásil Červíček. Podle Brožové je amnestie atakem na právní vědomí společnosti. Zkritizovala také fakt, že premiér Petr Nečas tvrdí, že amnestii musel podepsat. „Těžko můžeme jeho participaci na amnestii takto vyprázdnit,“ řekla předsedkyně NS.

Žalovat prezidenta? Zbytečnost

Zeman uvedl, že amnestie má povahu zákona. „My se musíme snažit, abychom neomezovali něčí svobodu déle, než je nutné,“ vysvětlil, proč rozhodnutí padají přímo ve věznicích. „U závažných hospodářských kauz má státní zástupce právo stížnosti,“ řekl Zeman s tím, že právo na amnestii ale změnit nelze.

Na prezidenta existují i nějaká trestní oznámení. „To není příliš relevantní,“ okomentoval to Zeman. Odmítl, že by soudnictví v České republice bylo příliš pomalé, jak argumentují zastánci amnestie. „Někteří lidé se snaží proces prodlužovat,“ dodal.

Rozhodnutí by možná mohla změnit ústavní stížnost, jelikož se jedná o zákon. „V teoretické rovině je třeba právo amnestie podrobit ústavnímu zkoumání,“ řekla Brožová s tím, že možnost uspět komentovat nechce.

Zeman délku trestních řízení hájil s tím, že spravedlnost by sice neměla být opožděná, neměla by ale být ani uspěchaná. Navíc asi 96 procent případů uzavřou policisté do roka. „Je nutné přihlédnout na každý případ individuálně,“ myslí si Červíček.

„Já jsem určitě pro zjednodušení procesních pravidel,“ vyjádřila se Brožová k možný změním v trestním zákoníku, aby řízení netrvala tak dlouho. Všichni hostě se ale shodli na tom, že individuální přístup zůstane vždy tím nejdůležitějším.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…