Uznávání odbojářů proti komunismu zahájí obrana 17. listopadu

15.11.2011 14:35

Symbolicky 17. listopadu spustí ministerstvo obrany práci odboru, který se bude věnovat účastníkům protikomunistického odboje. Od tohoto dne budou také lidé moci žádat o oficiální uznání svého odporu proti totalitnímu režimu a jednorázové finanční odškodnění. Obrana zatím registruje asi 200 žádostí o uznání odbojářů, které ale nyní nemůže vyřídit, protože přišly před datem, kdy zákon o třetím odboji vstoupí v platnost.

Uznávání odbojářů proti komunismu zahájí obrana 17. listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Podle zákona, který začne platit na 22. výročí sametové revoluce, dostanou účastníci protikomunistického odboje peněžité ocenění 100.000 korun, pozůstalí manželé po nich pak poloviční částku. V případě, že by měli odbojáři důchod nižší než průměrný, bude jim na průměrný dorovnán. Příslušné osvědčení člena protikomunistického odboje bude vydávat ministerstvo obrany ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek a Ústavem pro studium totalitních režimů.

Sledujeme téma 17.listopad

Pokud ministerstvo žádost o odškodnění odmítne, může se občan odvolat k etické komisi, která posoudí, zda bylo odmítnutí odborně správně posouzené, uvedl Hrbata. Komise bude stát mimo resort obrany, dodal náměstek.

Ministerstvo zatím obdrželo zhruba 200 žádostí o uznání statusu bojovníka proti komunistické totalitě. Kvůli pravidlům byrokratického procesu ale může posoudit až žádosti, které přijdou po vstoupení zákona v platnost, tedy po 17. listopadu. Podle Hrbaty ale úřad jedná se všemi, kteří žádost odeslali dříve, aby zajistil její opětovné odeslání.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…