Většina v ODS je pro, aby vedl Nečas partaj do voleb. Proti Tluchořovi

05.09.2011 13:55

V nejužším vedení ODS, grémiu, se uvažuje o tom, že by se prodloužilo funkční období předsedy strany Petra Nečase a celého vedení strany kvůli krajským volbám. Odpůrcem toho řešení je především odvolaný bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Prodloužení mandátu má však silnější podporu. Jedná se i o právní spor výkladu stanov.

Většina v ODS je pro, aby vedl Nečas partaj do voleb. Proti Tluchořovi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Podle informací ParlamentníchListů.cz grémium zvažuje, že by volební kongres ODS byl až na podzim 2012 místo června 2012. Volební i nevolební kongresy se tradičně konaly na podzim, avšak kvůli odstoupení Mirka Topolánka z postu předsedy kvůli aféře s homosexuálním magazínem LUI se volební kongres konal již loni v červnu.

Funkční období vedení strany je podle stanov dvouleté, čili by měl být volební kongres podle nich v červnu 2012. Avšak ozývají se hlasy, že by bylo lépe funkční období vedení pro tento případ prodloužit a volby nového vedení ODS udělat až po krajských volbách, aby před krajskými volbami nedocházelo k vnitrostranickému boji a pnutí. Tento argument platí i pro rok 2014, kdy mají být volby do sněmovny.

Nečas je prý pro, ale ne za každou cenu

„Není to zas tak zásadní otázka, aby kvůli ní předseda Petr Nečas krvácel a bil se do krve. Na grémiu jsme si ale říkali, že na volebním kongresu vždy dochází k jistému vnitrostranickému boji a určité destabilizaci strany, což by nebyl patrně vhodný signál pro voliče do krajských voleb. Ostatně i proto v minulosti byly ty kongresy na podzim až po volbách. Premiérovi se zdá vhodnější podzimní termín, ale v žádném případě ho nebude prosazovat za každou cenu," řekl ParlamentnímListům.cz člen grémia ODS a s tím, že by o případném odsunutí kongresu musel rozhodnout letošní nevolební kongres, který bude jednodenní a bude na konci října.

Čtěte také:
Kolego Šťastný, už mi lezeš krkem. Hádka v ODS kvůli zákazu kouření

Význačným a silným odpůrcem uskutečnění kongresu na podzim 2012 je bývalý předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř o němž se hovořilo, že je naopak příznivcem toho, aby již letošní kongres byl volební.

Psali jsme: V ODS se na Nečase chystá "atentát"

Stanovy vs. suverénní Kongres ODS

„Stanovy ODS jasně říkají, že funkční období všech orgánů strany je dvouleté. Volený mandát lze zkrátit, ale nikoli prodloužit, to je naprosto základní demokratický princip. Zkuste si představit, že by se analogicky choval parlament. Že by se prostě ústavní většina poslanců rozhodla, že se jim ve sněmovně líbí a usnesla se, že změní ústavu a prodlouží si mandát. Ústavní soud by ono prodloužení i změnu ústavy nepochybně zrušil. Ostatně zrušil dokonce i jednorázové zkrácení mandátu, protože je považoval za účelové," uvedl pro ParlamentníListy.cz Tluchoř.

Podle některých výkladů je ale kongres suverénem, neboť je vrcholným orgánem ODS. „Obecně platí, že před každými volbami se má ODS starat prvotně o volební program, kampaň a výsledek, nikoli o věci interní. Suverénem v této věci je kongres," sdělil ParlamentnímListům.cz předseda senátního klubu ODS a člen grémia Richard Svoboda.

Čtěte také: ODS stojí za Drobilem: Zůstaň v politice a bojuj

„Návrh grémia je naprosto správný a logický a má mou plnou podporu," reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda pražské ODS a poslanec Boris Šťastný.

Kongres a sněmovní volby 2014?

Zdá se, že zde může kromě politického sporu jít i spor právní ohledně výkladu stanov. „Je mi to jedno, ale je zde otázka stanov, podle nichž je mandát vedení ODS dvouletý. Dva roky uplynou v červnu 2012 a neznám cestu, jak mandát prodloužit až do podzimu," řekl redakci předseda frakce Evropských konzervativců a reformistů a člen grémia ODS Jan Zahradil. Ve stanovách, článku 4, se totiž píše, že „funkční období všech orgánů strany je dvouleté".

„Termín bude zvolen až po řádné vnitrostranické diskusi a po rozhodnutí kompetentních stranických orgánů. V tuto chvíli je předčasné spekulovat o konkrétním datu. Jsem přesvědčen, že konečný termín konání kongresu ODS bude vybrán tak, aby to neporušilo stanovy ODS," reagoval první místopředseda Senátu a člen grémia ODS Přemysl Sobotka.

Čtěte také: Interní průzkum ODS. Katastrofa. Vedení mlčí. Nespokojenci kritizují

Europoslanec a člen výkonné rady Hynek Fajmon se domnívá, že posunout termín volebního kongresu lze pouze změnou stanov nebo speciálním usnesením kongresu, které by muselo být přijato již na letošním kongresu strany.

„Je pravda, že posun termínu kongresu na již zavedený podzimní termín žádoucí hlavně z toho důvodu, že v roce 2014 by se termín kongresu sešel přímo s parlamentními volbami. To je velmi nešťastná kombinace, protože nelze zároveň vést předvolební kampaň a vnitrostranickou soutěž," upozorňuje Hynek Fajmon.

Psali jsme: Vondra může děkovat Drobilovi. Být první, už by byl pryč

Kongres jako povolební vysvědčení

„Jednoznačně podporuji konání volebního kongresu až po volbách na podzim 2012. Je logické, aby po volbách došlo ke zhodnocení práce současného vedení ODS. Volby jsou jakýmsi vysvědčením pro politické lídry," řekl serveru ParlamentníListy.cz předseda regionálního sdružení ODS ve Zlínském kraji, člen výkonné rady a statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš.

Čtěte také: Nečas je jako kůl v plotě. ODS běduje sama nad sebou

„Svou logiku má podzimní termín. Jednak se vrací k tradičnímu vnitrostranickému rytmu, jednak bude po krajských volbách a každý člen grémia složí účty. Ale pokud by měl spor o termín přerůst ve vnitrostranické pnutí, umím si červnový termín klidně představit," uvedl předseda regionální organizace ODS Vysočina a europoslanec Ivo Strejček.

ODS se nemusí bát červnového kongresu

Jiný názor zastává místopředseda jihočeského regionu a první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer. „Nevidím důvod nic měnit, protože pnutí je neustále, co v politice působím. Účelovost musí mít určitou úroveň, aby z toho nezbyla pouze virtuální realita," míní Bauer.

Čtěte také: ODS chce změnit stanovy a vytvořit republikový sněm

Podobný názor jako Petr Tluchoř má senátorka Veronika Vrecionová. „Funkční období vedení ODS je dvouleté a končí v červnu 2012. Pokud je ODS silnou a sebevědomou politickou stranou, a já stále věřím, že je, nevidím důvod pro úvahy o prodloužení funkčního období. Místo nich bych se raději co nejintenzivněji zamýšlela nad tím, jak v krajských a senátních volbách co nejvíce uspět. Úvahy o kongresu po volbách považuji za projev nedostatečného sebevědomí a proto i vážně pochybuji, že se tím grémium opravdu zabývá," sdělila redakci senátorka.

Letošní kongres volební v žádném případě

Poslanec Aleš Rádl naopak podporuje spíše pozdější termín po krajských volbách, neboť to podle něho umožní zhodnotit úspěch krajských reprezentací a jejich koaličního či opozičního působení v samosprávách krajů.

Čtěte také: Jaro a stáří odvedly naše členy. ODS analyzuje aktuální stav

„Dále se tímto pozdějším termínem na minimum eliminuje pokušení, že někdo bude přicházet s prokazatelně naprosto chybnou myšlenkou, že když se narychlo před volbami vymění ve vedení strany ta či ona osoba, tak to bude mít na voliče v krajských volbách nějaký pozitivní efekt. Tím zároveň říkám, že úvahy o tom, že by dokonce již letošní kongres měl být volebním, považuji za úplnou hloupost," vysvětlil Rádl.

Podle poslance Davida Vodrážky je možné prodloužení mandátu na kongresu. „Osobně se k jakémukoli prodlužování mandátu nepřikláním. To bychom si mohli jako poslanci také odhlasovat prodloužení funkčního období," argumentuje podobně jako Tluchoř Vodrážka.

"Nemám rád spiklenecké teorie. Úvahami o posunutí kongresu se zbytečně vyvolávají," reagoval poslanec Michal Doktor.

Tradice podzimních kongresů

Člen výkonné rady Jan Tesař říká, že termín neurčí grémium ani výkonná rada, nýbrž kongres. „Jsem zastánce spíše podzimního volebního kongresu. Ne kvůli krajským volbám a nějakému pnutí, ale protože to byl tradiční termín volebních kongresů ODS," vysvětlil Tesař.

Psali jsme: Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho

Kongres po krajských volbách podporují dále například poslanci Jan Pajer, Radim Jirout, Pavel Svoboda, Jan Bureš. „Zkušenost s podzimními kongresy byla dobrá. Loňský červen byl mimořádný. Organizačně i politicky je podle mě rozumný podzim," domnívá se poslankyně Zdeňka Horníková. „Nemám problém s žádným termínem, možná by opravdu bylo lepší mít kongres až po krajských volbách," míní poslanec Jiří Papež. Poslanec Walter Bartoš míní, že oba termíny jsou možné.

Poslanec David Šeich považuje tyto úvahy za předčasnou spekulaci. Podle europoslance Edvarda Kožušníka se o této věci povede debata na letošním podzimním kongresu, jejíž závěry nyní předjímat je prý předčasné. „Také jsem něco takového zaslechl, ale místní gubernátoři ODS drží situaci pevně v rukou a nikdo nový neměl šanci se vyprofilovat . Takže délka funkčního období vlastně není důležitá. Rád bych se mýlil. Uvidíme na kongresu," reagoval senátor Petr Pakosta.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…