Vladimír Dlouhý: Myslel jsem si, že Peake je chytrá ženská

11.12.2012 9:43

Vladimíra Dlouhého sice z prezidentské volby Ministerstvo vnitra vyřadilo, ale ve velkém prezidentském interview MF DNES přesto dostal prostor. Mluvil o tom, že se zná s Karlem Janečkem, i o tom, jak se mu zpočátku líbila Karolína Peake. A také vzpomínal, jak s jeho kandidaturou ostře nesouhlasil Václav Klaus.

Vladimír Dlouhý: Myslel jsem si, že Peake je chytrá ženská
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Jako prezident by prý vládě podepsal daňový balíček i důchodovou reformu. „U daňového balíčku bych to nezabíjel, podepsal bych to, ale zároveň vystoupil s prohlášením, že se tato vláda zpronevěřuje svému vlastnímu programu, když zvyšuje daně,“ popisuje Dlouhý. „Penzijní reformu bych podepsal, protože kvůli demografickému vývoji se bude muset počet lidí ve druhém pilíři zvyšovat,“ chápe.

Podle něj je česká politika v krizi, kdy lidé přestávají svým reprezentantům věřit. Výsledkem může být to, že do politiky přijdou například lidé z byznysu. „Podívejte, o co se snaží Andrej Babiš nebo Karel Janeček,“ připomíná. Podle něj to však není řešení. „Já se třeba znám s Karlem Janečkem a myslím, že on už dneska uvažuje zcela mimo byznys. Na rozdíl od Andreje Babiše, který jednou rukou drží a řídí svůj byznys a současně uvažuje o politickém hnutí,“ obává se neúspěšný prezidentský kandidát.

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Celkově má však pocit, že politika lidi mění. Například předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake. „Když se rozpadly Věci veřejné, říkal jsem si: Hergot, je tady ženská, co dobře vypadá, dokázala se postavit dalším lídrům VV a měla pět pohromadě, aby něco vyjednala. Ale když dnes vidím, že je ochotna převzít post ministryně obrany, tak mám pocit, že asi každý, kdo tam je delší dobu, zblbne,“ popisuje.

Politika prý poznamenala například i Václava Klause. „Názorově dneska říká věci, kterým občas nerozumím,“ hodnotí odstupujícího prezidenta. V devadesátých letech byl prý mnohem vnímavější k jiným názorům. „On pro mne tehdy byl guru české ekonomie,“ vzpomíná Dlouhý.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …