Vládní reformy děsí firmy. Zaměstnanci se mohou ztrhat, prémie nedostanou

12.12.2011 20:22

Třináctý plat nebo roční prémie letos rozdělí mezi všechny své zaměstnance pouze 38 procent českých firem, což je o zhruba o 20 procent méně, než v roce minulém. Vyplývá to z průzkumu společnosti LMC, který provedla mezi 123 předními zaměstnavateli. Podle předsedy Asociace samostatných odborů se to kryje s negativními prognózami pro příští rok.

Vládní reformy děsí firmy. Zaměstnanci se mohou ztrhat, prémie nedostanou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaměstnanec v laboratoři

U další pětiny firem se takové odměny budou týkat pouze vybraných pracovníků. Oproti loňsku se tak téměř zdvojnásobil na 42 procent podíl podniků, které za letošní rok ani 13. plat, ani roční prémie vyplácet nebudou.

Podle LMC firmy zvýšily svou opatrnost ve vyplácení odměn spíše kvůli celkové nejistotě ohledně dalšího vývoje ekonomiky. „Ukazuje se, že vyplácení ročních prémií v tuzemských firmách není vázáno jen na výkon odvedený během daného roku, ale je do velké míry ovlivněno také očekáváními, která firmy mají do dalších období,“ uvedl pro čtk mluvčí LMC Tomáš Dombrovský.

„Ačkoliv drtivá většina firem má mnohem lepší výsledky než vloni, zvyšuje se podíl těch, které žádné bonusy zaměstnancům nevyplatí,“ dodal Dombrovský. Podíl společností, které neplánují vyplatit 13. plat ani roční prémie, na letošních 42 procent vzrostl z loňských 22 procent.

Firmy mají strach z příštího roku, tvrdí odborový předák Dufek

Údaje z průzkumu mezi zaměstnavateli přitom potvrzují také očekávání samotných zaměstnanců. V průzkumu na portálu Jobs.cz, který LMC provozuje, plných 56 procent respondentů uvedlo, že vzhledem k nepříznivým ekonomickým podmínkám neočekávají vyplacení 13. platu ani ročních prémií.

"To se přesně kryje s tím, že ekonomické prognózy ze všech stran jsou negativní," řekl pro ParlementníListy.cz předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Podle něj je to dané i tím, že jsme výrazně vývozní ekonomika závislá na exportu. Firmy se tak obávají snížení poptávky a navíc v souvislosti s vládními reformami napětí roste. „Firmy mají strach, že se mohou dostat do problémů, takže si nechávají finance na příští rok," dodává odborář.

Začarovaný kruh, z něhož prý uspořené prémie nepomohou

„Je tu také nižší flexibilita než v jiných zemích, pokud jde o zaměstnávání lidí," říká pro ParlamentníListy.cz Dufek. Naše firmy jsou podle něj konzervativnější a raději zruší odměny, než aby třeba na tři měsíce, v případě krizové situace se zakázkami, propustily pracovníky a následně je přijaly zpět. „U nás to nejde, ale je to třeba běžné v Itálii a dalších zemích," konstatoval dále Dufek. České firmy se tím snaží podle něho stabilizovat počet pracovníků. Navíc nechtějí přijít o odborníky, kteří by jim mohli zaměstnat jinde.

Podle Dufka je to ale začarovaný kruh. „V případě, že je to společnost vyrábějící například spotřební zboží, pak se kvůli celkové depresi dostane do smrtící situace, kdy jí nepomůže to, že pracovníkům nevyplatila odměny," tvrdí šéf ASO.

Jen 29 procent lidí se na mimořádné přilepšení k platu těší, protože roční prémie nebo 13. platy jsou v jejich firmě standardně vypláceny. Zbylých 15 procent respondentů v době průzkumu ještě nemělo jistotu, zda se nějakých odměn dočká, protože zaměstnavatel, či spíše vedení společnosti dosud o vyplacení odměn nerozhodlo.

TÉMA: Vládní reformy

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…