Zeman o "rozkolu" v ČSSD: Lidé z ČSSD k nám občas přecházejí

31.10.2011 22:56

Za rok se uskuteční v Česku další volby. Do krajů a Senátu. Přestože se tak může zdát, že je do jejich termínu dostatek času, v politických stranách již naplno běží vyjednávání o kandidátech i lídrech. Podle informací ParlamentníchListů.cz by jasno v nejbližších dnech ohledně kandidátek měla mít i ČSSD. Ačkoli se však lidé z této strany včetně mluvčího detailněji vyjadřovat zatím nechtějí, kuloáry se proslýchá informace, že část hejtmanů uvnitř sociálních demokratů na nové kandidátce být už nemusí. A přesto by se voleb aktivně zúčastnili.

Zeman o "rozkolu" v ČSSD: Lidé z ČSSD k nám občas přecházejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Na mysli tím zatím pouze šeptem pronášené zprávy mají prý za to, že napětí mezi příznivci současného šéfa sociáních demokratů Bohuslava Sobotky a šéfa hejtmanů Michala Haška narůstá do nepříjemných rozměrů.

Čtěte také:

A tak se objevují spekulace, že by část hejtmanů mohla prý dokonce řady ČSSD opustit a kandidovat za jiné strany. Již od jara letošního roku se v těchto souvislostech hovořilo hlavně o bývalém šéfovi strany Jiřím Paroubkovi - jež má ambice stát se příštím ústeckým hejtmanem. On sám to nikdy zatím oficiálně nepotvrdil ani nevyvrátil, přesto jeho nedávný odchod z ČSSD a založení nové strany ukazují, že právě u této osobnosti kuloárové "drby" nejsou zřejmě vůbec mimo realitu.

Čtěte také:

Bude rebelem Palas? A přidají se k němu další?

Nejasné informace v podobném duchu se nedávno objevily i v souvislosti s hejtmanem Moravskoslezského kraje Jaroslavem Palasem. Jeho šance na znovuzvolení do čela kraje v příštím roce se totiž výrazně snížily. Předsednictvo ČSSD navíc předminulý pátek dalo zelenou nominaci Palasova náměstka Miroslava Nováka. Ten by měl obsadit pozici krajského lídra v příštích volbách, jak prozradil médiím po jeho jednání předseda strany Bohuslav Sobotka.

Čtěte také:

Palas by sice ještě teoreticky mohl získat nominaci z kraje. Zdá se ale, že jako hejtman, který se dostal do sporu se Sobotkou kvůli pronájmu krajské nemocnice v Novém Jičíně firmě Agel podnikatele Tomáše Chrenka, je zřejmě ze hry o další vedení kraje.

Čtěte také:

Přesto nebo právě proto se k němu údajně někteří další hejtmani přiklonili. A dokonce se mezi nimi objevují snahy přejít k jiné straně. To však dosud nikdo potrvdit nechce - i přesto, že ParlamentníListy.cz vedení strany i některé hejtmany s dotazem oslovilo.

Zeman: Vyloučit se nedá nic. V tuto chvíli ale o žádném hejtmanovi nevím

Poněvadž se však proslýchá to, že přestup některých hejtmanů by měl mířit k Zemanovcům, dotazovala se redakce i přímo Miloše Zemana.

Čtěte také:

"Ano, občas k nám lidé ze sociální demokracie přecházejí a já jim říkám: Přicházíte od sociálních demokratů k sociálním demokratům. Vyloučit se tak nedá v tuto chvíli nic, přesto informace o tom, že by k nám měl přestoupit nějaký současný hejtman ĆSSD nemám. Pokud by tomu tak bylo, jeho přijetí bychom posuzovali stejně jako u všech ostatních přicházejících členů," reagoval pro ParlamentníListy.cz čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovci Miloš Zeman.

Odpověď tak ani z jeho strany není jednoznačná. Na to, zda se tedy spekulace potvrdí či nikoli, si budem muset veřejnost počkat - právě tak, jak tomu bylo i v případě odchodu a dalších politických snah Jiřího Paroubka.

Čtěte také:

V něčem jasno již je....Bublan bude usilovat o křeslo senátora

Vedení ČSSD však má již v některých záležitostech přece jen jasno. Je rozhodnuté, že volebním manažerem strany pro krajské a senátní volby v příštím roce bude poslanec Jan Hamáček. Dalo také zelenou některým kandidátům v senátních a krajských volbách, které nominovaly kraje. Do Senátu bude kandidovat například nynější poslanec a bývalý ministr vnitra František Bublan.

Cílem ČSSD je podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky krajské a senátní volby příští rok vyhrát. "Strana má ambici obhájit své dominantní postavení v krajích, které nyní ovládá všechny," řekl oficiálně, což by však výše uvedené spekulace popíralo. 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…