Zlí Cikáni, hodní Vietnamci. Tak jednoduché to není

22.11.2011 4:30

Sněmovní Výbor pro obranu a bezpečnost se již na dvou svých zasedáních zabýval situací ve vietnamské tržnici Sapa v Praze Libuš týkající možných kriminálních jevů. ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, jak vnímají Vietnamce ve srovnání s romskou minoritou, co se týče integrace a kriminality.

Zlí Cikáni, hodní Vietnamci. Tak jednoduché to není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Politici se většinou shodují, že Vietnamci jsou na rozdíl od většiny Romů vesměs pracovití, neobtěžují většinovou společnost drobnou kriminalitou a výtržnostmi. Na druhou stranu jsou prý dosti uzavření a vytvářejí si svou paralelní společnost. Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter ale Vietnamce hájí.

Čtěte také: Romové nejsou Vietnamci. Ti sem přišli pracovat. Jejich šéf má jasno


Romové nepracují, Vietnamci ano

„Problematiku vietnamské komunity vnímám zcela odlišně od problematiky komunity romské. Romská komunita primárně nepracuje a zneužívá sociální systém České republiky. Existují samozřejmě výjimky a jim patří čest. Oproti tomu vietnamská komunita je složena primárně z velmi pracovitých lidí, kteří neváhají za poměrně malé peníze pracovat po večerech, o sobotách, nedělích i svátcích a toho já si hluboce vážím," řekl ParlamentnímListům.cz senátor ODS Petr Pakosta.

„Na straně druhé ale nemůžeme přehlédnout fakt, že zde existuje něco, co se dá nazvat jako vietnamská mafie. To už jsme v oblasti porušování zákona a trestných činů. To je problém, který bychom měli vnímat velmi intenzivně a bránit se před tím," dodal senátor.

Předseda sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan z ČSSD obecně míní, že Vietnamci jsou bezproblémová skupina. Jako negativum však vidí to, co se děje v tržnici Sapa.

Jiné zákony a stát ve státě?

„Z obecného hlediska nevidím, že by byl v integraci Vietnamců nějaký veliký problém. Oni se dokáží začlenit do společnosti, děti chodí do školy a učí se velmi dobře. Projevuje se jejich velká píle a houževnatost. Ale pokud se podíváme pouze na tu Sapu, tak zde vidím opak. Pokud totiž hovoříme o integraci cizinců, aby se do naší společnosti nějak začlenili, tak nechť zde podnikají, mají zde obchůdky, budují si kariéru a tak dále. Ale v Sapě se uzavřeli do jednoho objektu, kde platí úplně jiná pravidla a zákony než v České republice. O tom nás informovala policie a zpravodajské služby," řekl redakci Bublan.


Bublan míní, že není naopak problém, pokud v menších městech existují malé komunity, ale problémem je izolace od zbytku společnosti. „Jejich děti už mluví dobře česky a ve škole prospívají. Mají jinou mentalitu než Romové. Umí se o sebe sami postarat. Sapa je ale uzavřená, žijí tam sami pro sebe. Mají tam veškeré služby včetně bank, cestovních kanceláří či svatyň a vymaká se to normálnímu žití většinové společnosti. Jsou zde i náznaky toho, že dochází de facto k zotročování lidí. Nebo existují zprávy o podvodech či pěstování marihuany, distribuce drog. Vznikl zde stát ve státě," dodal Bublan.

Lež jako věž?

Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter se ale proti kritikám politiků a bezpečnostních složek státu ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz tvrdě ohradil. „Je to opět všechno lež jako věž. Stejně jako před několika lety řekl exministr vnitra Langer na tajném zasedání vlády, že nejvíce trestných činů u nás dělají Vietnamci, a proto je nutné přestat jim vydávat víza. Nakonec se zjistilo, že v tom roce nejvíce trestných činů spáchali Slováci, na druhém místě Ukrajinci a Vietnamci byli s devíti procenty až někde vzadu," řekl redakci Winter.

Sapa je podle něho naprosto otevřené místo, kam chodí nakupovat obyvatelé Libuše i další. „Bylo by potřeba, aby páni poslanci nevěřili jenom lžím, ale přesvědčili se na vlastní oči. Vůbec není pravda, že by tam neplatily české zákony. Jestliže tam působí několik set firem, které musí odevzdávat daňová přiznání českému státu a musí platit sociální a zdravotní, má stát dostatečnou možnost kontroly. Kontroly tam provádí velmi často. Zažil jsem razii, kdy tam byl policejní vrtulník, tři obrněné transportéry, 500 policistů včetně zásahové jednotky, pět set celníků. Nenašli nic. Ani jednu rostlinku marihuany, ani žádnou pěstírnu. Ani výrobnu pervitinu, žádné drogy, nic. Jsou to lži," zlobí se Winter.

Vietnamci solí v očích nemakačenků

„Jestliže si pan předseda branně bezpečnostního výboru Bublan dovolí říci: ´oni tady prodávají letenky a mají svatyni, tak to je předpoklad, že tu bude největší výrobna drog v Evropě´, tak prosím vás, tohle jsou cinty. Letenky tam chodí nakupovat podnikatelé, lidé, kteří létají za turistikou do Vietnamu. Co se týká té buddhistické svatyně, tak tam by si měli ti různí takzvaní odborníci na tuto problematiku prohlédnout fotografie loupežně Čechy v Česku zavražděných Vietnamců. Já na ty pohřby chodím. Tam páni poslanci nechodí. Já tam musím mít nad rakvemi smuteční řeč," pokračoval Winter.

Psali jsme: Čeští Vietnamci. Nezajímá je, kdo je Nečas a mají vlastní policisty


Pokud jde o padělky, tak Winter říká, že padělky se nalezly i v Bílé labuti a kdekoli jinde, ne jenom ve vietnamské tržnici. „Dělat z toho, že je ohrožena bezpečnost státu, je absolutní lež. Aby se nezajímala veřejnost o to, proč náš stát nechal plavat 12 miliard ve Švýcarsku, proč není došetřeno Promopro či pandury, tak se musí najít skrytý nepřítel. Protože jsou Vietnamci pracovití, tak je to mnoha našim nemakačenkům solí v očích. Když pan Bublan řekne, že v Sapě je 10 tisíc lidí a přitom 9 600 jich žije v celé Praze, tak to je vidět, jak se u nás lže. V Sapě se pohybuje přes dva tisíce Vietnamců," uvedl Winter pro ParlamentníListy.cz.

Ten také závěrem uvedl, že Vietnamci v ČR ročně odvedou na daních 252 milionů korun. Zatímco průměrně jeden Vietnamec odvede více než 25 tisíc korun, tak Ukrajinec prý jen něco přes 14 tisíc.

U Vietnamců kriminalita výjimkou, u Cikánů pravidlem

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava nahlíží na Vietnamce vesměs pozitivně a na Romy naopak negativně. "Tak Vietnamci určitě nejsou svatoušci, ale nějaká kriminalita je u nich spíše výjimkou a okrajovým jevem. Pracují, řádně posílají děti do školy, starají se jeden o druhého a nedělají problémy na rozdíl od Romů. U Vietnamců je kriminalita výjimkou, zatímco u Cikánů spíše pravidlem," řekl ParlamentnímListům.cz senátor. 

"U Cikánů je zase výjimkou, pokud pracují. Mám takový pocit, že většině z nich se ani pracovat nechce. Po odvysílání pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou mě kontaktoval jeden podnikatel s tím, že chtěl zaměstnat Cikána a nabídl mu 20 tisíc, což nejsou špatné peníze. Ten Cikán to ale odmítl s tím, že na dávkách má 34 tisíc a nabídce se vysmál. A takových případů je určitě víc. To někteří Vietnamci určitě pracují za méně než 20 tisíc," dodal senátor.


Vietnamské holky posílají k vodě české kluky

Místopředseda branně bezpečnostního výboru Viktor Paggio z Věcí veřejných míní, že ani romská, ani vietnamská minorita nejsou integrované. „Vietnamská komunita se nám zapouzdřila, což není dobře. My bychom se měli vyhnout tomu, co se stalo v západní Evropě, kde vedle sebe žijí uzavřené, zapouzdřené komunity lidí, které spolu nijak nekomunikují. Nelze ale samozřejmě kriminalitu v tržnici Sapa připisovat všem Vietnamcům v České republice," říká Viktor Paggio.

Psali jsme: Kolik žije v Česku Vietnamců? To prý nikdo neví 


Podle něho existuje dosti vypovídají indikátor integrace. „A to je, zda-li si vietnamské holky berou české kluky. V případě Vietnamců platí, že ačkoli dívka vychodí školu a umí dobře česky, tak jí málokdy rodiče dovolí, aby si vzala českého chlapce. Je zde velká kulturní vzdálenost. Proto já jsem větším zastáncem imigrace z východní Evropy, protože imigrant z Ukrajiny či Ruska je nám kulturně blíže a třetí generace se tu již v uvozovkách rozpustí. Budu rád, když tu budou vietnamské restaurace, ale nechci, aby zde byly čtvrti, kde se bude mluvit jenom vietnamsky. Pokud je zde kulturně vzdálená komunita, tak je mnohem těžší ji integrovat. Když se podíváme na Německo, tak vidíme, že tam žijí již tři generace Turků, ale jejich integrace se nedaří a je to právě kvůli té kulturní vzdálenosti," dodává poslanec redakci.

Co se mezi Vietnamci upeče, to se mezi nimi sní

Podle něho je potřeba celou problematiku pozorně sledovat, aby zde nevznikl stát ve státě. Tržnice Sapa podle něho i dle informací, které se dozvěděl z informací policie a tajných služeb, nese klasické znaky státu ve státě. „Kriminalita tam může často probíhat, ale my o ní nevíme, neboť tato komunita je extrémně uzavřená. Vyřizují si účty mezi sebou. Všechno zůstává uvnitř té komunity," upozorňuje Paggio.

Pokud jde o Romy, tak problém je podle něho třeba řešit zapojením samosprávy, státní správy, Policie ČR, městské policie. Je nutné přimět Romy, aby posílali děti do škol a zpřísnit výplatu sociálních dávek zavedením veřejné služby. „Přece není žádná ostuda pracovat pro svou komunitu a pro svou obec. Pak takový nezaměstnaný neztratí pracovní návyky," dodal Paggio.

Vlastní mikrosvět

Podle místopředsedkyně výboru Jany Černochové (ODS) je tržnice Sapa negativním projevem multikulturalismu. Na druhou stranu podle ní není vietnamská komunita závislá na sociálním systému a v tomto smyslu se do společnosti integrovala lépe a dětem chce dopřávat vzdělání.

Psali jsme: Roste vstřícnost k Vietnamcům a Číňanům. Zůstává odstup od Romů 


„Sapa je uzavřený svět, mikrosvět uvnitř jedné městské části, stát ve státě, kde platí i jejich právo. Může zde být problém bezpečnostní. Komunita nemá finanční problémy a je velmi dobře organizovaná. Na každém kroku tam mají peněžní ústav a to je věc, kterou jsme také diskutovali na výboru. Dochází tam k velkému vkladu hotovosti. Jsou uzavřeným etnikem a v Sapě funguje i jejich vlastní bezpečnostní služba. Mají tam své lékaře, své mateřské školky, své advokáty, své služby a podobně. Ten problém není vidět z hlediska veřejného pořádku jako na tom Šluknovsku a severu Čech. Oni, jak jsou dobře organizováni, tak se snaží problémy, které mohou existovat z bezpečnostního hlediska, se snaží řešit sami a sami potlačovat," říká poslankyně.

Nelze vytvářet izolované komunity

Důvodem, proč se situací v tržnici zaobíral výbor, je, že existují indicie od policie a tajných služeb, že tam může docházet k věcem spojeným s organizovaným zločinem. „U romské komunity organizovaný zločin není v takové míře, tam spíše jde o drobnější kriminalitu, krádeže a dealerství drog. Tím ale neříkám, že celá vietnamská komunita je zapojena do organizovaného zločinu," říká Černochová.

Čtěte také:

S Vietnamci nás nesrovnávejte. Vinu nesou radnice, řekl romský člen Rady vlády


„Nechci, aby zde byla jedna městská část, kde by žila jen jedna komunita. To není nic proti Vietnamcům, ale jde o to, jak se minority integrují do majoritní společnosti. Třeba na Vinohradech je řada vietnamských obchodníků, ke kterým chodím nakupovat jejich úžasnou zeleninu, kteří žijí mimo Sapu a zde se integrace daří. Jejich děti chodí do školy s ostatními dětmi a z komunální politiky jsem nezaznamenala, že bychom měli problém s Vietnamci, a to těch obchodníků tady máme poměrně hodně," uzavřela Černochová. Ta též informovala, že výbor se bude věcí zabývat na začátku příštího roku.  

Izolovaná komunita

Místopředseda výboru Jan Vidím z ODS nechtěl romskou a vietnamskou minoritu srovnávat s tím, že nechce dělat silácké výroky. „V tržnici Sapa jistě existují bezpečnostní problémy, problémy v soužití, i když nikterak masivní. Takovéto potíže můžou vznikat úplně u jakékoli komunity a jedno, zda se jedná o komunity asijskou či jakoukoli jinou," uvedl stručně Vidím.

Poradce premiéra pro lidská práva Roman Joch míní, že vietnamská komunita není integrovaná. „Vztah většiny k Romům není v České republice založen na nějakém vrozeném či získaném rasismu, ale spíše na zkušenostech a obecném povědomí. Pokud jde o vietnamskou komunitu, tak ta má nízkou kriminalitu ve vztahu k většinové společnosti, ale zároveň je vnitřně soudržná. Mám pochybnosti o tom, jak dobře je integrovaná," řekl Joch ParlamentnímListům.cz.

Vietnamci neobtěžují

„Spíše na základě informací, které mám od lidí z ministerstva vnitra, je to hodně izolovaná komunita v důsledku vlastní kompaktnosti a soudržnosti a nemá tendenci se příliš integrovat do většinové společnosti. Vliv představitelů této komunity na jejich jednotlivé členy je příliš silný, než aby tato skupina byla dokonale integrovanou. Žijí izolovaně, čili třecí plochy nejsou tak výrazné jako v případě romské menšiny, která je více přítomna v životě společnosti či ve veřejném prostoru," dodal Joch.

K tématu: Češi nechtějí falzifikáty, Vietnamci jsou ale nepostižitelní


Romy a Vietnamce porovnal i šéf mostecké městské policie Bronislav Schwarz „Prostě oni mají jinou mentalitu. Vezměte si, že Číňani a Vietnamci problémy nedělají. Ctí rodinné hodnoty a jsou pracovití. Ano, u Vietnamců existuje problém s pěstováním marihuany, ale neobtěžují ostatní lidi. To se o Cikánech říci nedá. Prostě je to bohužel tak, že ze sta Cikánů je deset pracovitých a slušných, které bychom neměli házet do pytle s těmi zmetky. U bílých je poměr ale obrácený. Ze sta jich je šmejdů jenom deset," řekl ParlamentnímListům.cz Schwarz.

Drogy, kriminalita, či spor o pozemky?

V pražském areálu Sapa se dle informací tajné služby mají údajně vyskytovat drogy, perou se tam špinavé peníze, provázejí to velké daňové úniky i organizovaný zločin. Společnost Saparia, která areál Sapa vlastní a prostory v ní pronajímá nařčení odmítá. Majitel areálu se brání interpretacím, že jde o ghetto nebo uzavřenou vietnamskou komunitu s tím, že je areál otevřen všem.

Čtěte také: Pravicová poslankyně: Vietnamské děti "makají", romské ne


Společnost Saparia podle svého prohlášení připravuje podklady potřebné pro modernizace areálu. Půjde prý o významnou investici. Vedení hlavního města i městské části Libuš by si přálo, aby se areál tržnice Sapa nerozšiřoval. Zajistit to chce především pomocí územního plánu. Podle některých spekulací zástupci firmy usilují o rozšíření až o několik hektarů.

Podle Česko-vietnamské společnosti je celá kauza pouze snahou zdiskreditovat vietnamskou komunitu. Pozemky tržnice ve vlastnictví firmy Saparia totiž leží v lukrativní lokalitě u plánované stanice metra. „Saparia je právoplatným majitelem těchto pozemků. Developeři by ale byli nejraději, kdyby odtamtud Vietnamce někdo vyhnal," uvedl předseda společnosti Marcel Winter. Dodal, že jeden z developerů už dokonce Saparii oslovil s nabídkou odkupu, jeho jméno ale neuvedl.

Čtěte také:


FotoKoláž: hns


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…