„A kolik dostal Rakušan?!“ Babiš dál povede ANO. Fiala s Rakušanem zaútočili. Vrátilo se jim to

10.02.2024 15:12 | Monitoring

Delegáti na dnešním celostátním sněmu hnutí ANO v Praze nepřekvapivě rozhodli, že hnutí dál povede Andrej Babiš. Premiér Petr Fiala (ODS) mu k znovuzvolení ironicky pogratuloval a vzkázal mu, aby se ve Sněmovně choval více jako politik. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil Babiše za hrozbu demokracie, a řekl, že se těší na příští souboj o vedení naší země. Poslanec Patrik Nacher (ANO) odrážel kritiku, že byl Babiš opět zvolen valnou většinou; připomněl, jakým poměrem byl zvolen Rakušan a jak dlouho Piráty vede Ivan Bartoš nebo ODS Petr Fiala.

„A kolik dostal Rakušan?!“ Babiš dál povede ANO. Fiala s Rakušanem zaútočili. Vrátilo se jim to
Foto: Youtube
Popisek: Andrej Babiš na celostátním sněmu hnutí ANO, kde byl opět zvolen předsedou

Opoziční parlamentní hnutí ANO dál povede Andrej Babiš, od delegátu v Praze získal téměř 90 procent hlasů. Na sněmu Babiš hovořil o neschopnosti Fialovy vlády, kterou označil zároveň za arogantní a amatérskou. A uvedl, že cílem hnutí je se po sněmovních volbách v roce 2025 vrátit k moci a „uklidnit zemi“.

Do Babiše se rýpl premiér Petr Fiala s tím, že je opět předsedou hnutí ANO, byť předloni tvrdil, že už znovu na pozici kandidovat nebude. „Před dvěma lety Andrej Babiš tvrdil, že je to naposledy, co kandiduje na předsedu hnutí ANO. Při zkušenosti s věrohodností jeho slov nepřekvapuje, že byl dnes opět zvolen předsedou,“ uvedl premiér na sociální sítí X.

Babišovi ke znovuzvolení poblahopřál a vyslovil přání, aby se ve Sněmovně naučil chovat: „Blahopřeji mu. A přál bych si, aby se v Poslanecké sněmovně choval více jako politik než jako král chaosu, osobních útoků, polopravd a lží,“ doplnil Petr Fiala.

Ministr vnitra Vít Rakušan by byl také rád, aby Babiš pozměnil vůči vládní koalici svou ostrou rétoriku, a vzápětí ho sám nazval „hrozbou pro demokracii“. „Právě rétoriku bych, vedle absence věcných řešení, vytknul hnutí ANO nejvíc. Neomluvitelné výroky o “totalitě” a “okrádání důchodců” nebo strašení volebními podvody vedou k oslabování důvěryhodnosti základních institutů demokracie a právního státu. V tomto ohledu Andrej Babiš a jeho věrní JSOU hrozbou pro demokracii,“ zdůraznil.

Závěrem dodal, že už se nemůže dočkat, až se s Babišem utkají ve sněmovních volbách. „Pro mě je tohle obrovská motivace znovu se s nimi utkat o to, kdo bude tuhle zemi dál spravovat. A uspět,“ podotkl Rakušan.

Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher se na sociální síti pustil do diskuse s kritiky, podle nichž Babiš předseduje hnutí ANO už příliš dlouho; a zároveň se vysmívají tomu, kolik členů ho v čele hnutí podrželo.

„Kolik procent hlasů dnes získá Andrej Babiš od svých zaměstnanců ve volbě předsedy na sněmu hnutí ANO?“ nechal veřejnost hádat na svém profilu na sociální sítí poslanec hnutí STAN. Nacher neváhal připomenout, kolika hlasy byl do čela hnutí STAN zvolen Vít Rakušan: „2019 - 93%, 2021 - 95,7%, 2022 - 98,3%,“ napsal ve své reakci. Zmínil, že Martin Půta byl zase v roce 2014-2016 zvolen jako šéf hnutí STAN 100%.

Také na výtky, že Babiš hnutí ANO vede nepřetržitě od založení v roce 2012, připomněl, že Petr Fiala je předsedou ODS od roku 2014, předsedou Pirátů od roku 2009 – s dvěma krátkými pauzami – Ivan Bartoš.

Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pro ČTK řekla, že ANO se v posledních letech výrazně radikalizuje. „A u Andreje Babiše je čím dál více patrná inspirace politiky, jako jsou (bývalý americký prezident Donald) Trump nebo (maďarský premiér Viktor) Orbán. Demokracie a její instituce jim překážejí, sázejí na rozdmýchávání nenávisti a bagatelizují skutečné hrozby,“ zmínila. ANO a Babiš se tak podle ní stávají čím dál větší hrozbou demokracie i bezpečnosti. „Proti tomu bude TOP 09 vždy vytvářet hráz a nepřipustíme, aby spolu s hnutím SPD v této zemi otočili kormidlem na východ,“ nepřipustí Pekarová.

Prvním místopředsedou hnutí ANO zůstal bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy a nynější místopředseda Sněmovny Karel Havlíček. Místa řadových místopředsedů hnutí ANO obhájila šéfka poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová, expředseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a někdejší ministr životního prostředí Richard Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Slušnost, která chybí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetáta , 10.02.2024 18:47:35
Bývá zvykem pogratulovat i soupeři - upřímně či formálně, ale bez rádoby vtipné kritiky. Ale chtít od těchto "politiků" slušnost , serioznost ?- stačí se podívt na sliby před a po volbách !.

|  21 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …