„Adresy, kde bydlí jejich rodiny a děti!“ Rakušanův resort zveřejnil citlivé údaje. Varování je tu

20.03.2023 18:41 | Kauza

Ministerstvo vnitra zveřejnilo seznam všech uživatelů datových schránek včetně osobních údajů, jako je celé jméno a adresa trvalého bydliště. Podle některých odborníků může jít o bezpečnostní riziko zneužití těchto informací.

„Adresy, kde bydlí jejich rodiny a děti!“ Rakušanův resort zveřejnil citlivé údaje. Varování je tu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva vnitra na Letné

Kromě podnikatelů jde totiž také o všech­ny nepodnikající fyzické osoby, které si schránku zřídily na vlastní žádost. Mezi takové osoby mohou patřit i policisté nebo vojáci, pro něž by zveřejnění adres trvalého bydliště mohlo být potenciálním rizikem.

„Riziko bude velmi individuální. Pokud půjde o pracovníka tajné služby nebo o policistu, který se věnuje sledování organizovaného zločinu, tak si dovedu představit, že zveřejnění adresy, kde bydlí jeho rodina a děti, je obrovské riziko, a samozřejmě by si měl požádat, aby to bylo vymazáno,“ uvedl odborník na kybernetickou bezpečnost Tomáš Flídr podle serveru Novinky.cz.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38685 lidí
Úřad pro ochranu osobních údajů se zatím potenciálním bezpečnostním rizikem plynoucím ze zveřejnění seznamu uživatelů datových schránek nezabýval. Podle Ministerstva vnitra mohou nepodnikající osoby navíc zažádat o výmaz z veřejného seznamu.

„Pokud fyzická osoba není spokojena s uvedením svých údajů v seznamu držitelů datových schránek, má právo na zlikvidování údajů z veřejného seznamu držitelů datových schránek. Každý může podat podnět na Úřad pro ochranu osobních údajů, ale my věc pouze prověříme z pohledu ochrany osobních údajů. Zatím žádný podnět nemáme,“ uvedl mluvčí úřadu Milan Řepka.

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů je Ministerstvo vnitra povinno zveřejňovat informace o podnikajících subjektech v přehledné formě, způsobem umožňujícím i dálkový přístup ve strojově čitelném formátu a za dodržení specifických podmínek. Úřad zatím podle dostupných informací nezkoumal, zda v tomto případě došlo k porušení těchto podmínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten, kdo toto nařídil, je pěkný blb, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStagi , 20.03.2023 18:46:37
Víc k tomu není co dodat.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…