„Ale hlásit se to musí.“ U Rakušana chystají trefit děti i staré. Začali mluvit jako oni

11.10.2023 18:24 | Monitoring

Bonzovat se nemá, ale hlásit se to musí. S brožurou, kterou do škol nově zasílá Rakušanovo ministerstvo vnitra, a která děti i mládež nabádá k udávání za chování na sociálních sítích, seznámila Jana Bobošíková diváky pořadu Aby bylo jasno.

„Ale hlásit se to musí.“ U Rakušana chystají trefit děti i staré. Začali mluvit jako oni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šestý ročník vyhlášení nejúspěšnějších žákovských projektů roku 2016 s názvem Co dělají školy pro demokracii?

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí
První brožura ministerstva vnitra nese název 10 fíčůr bezpečného chování v onlinu i na sítích. V ní resort Víta Rakušana (STAN) radí, jak se chovat na sociálních sítích. Brožura existuje ve dvou verzích; jedna je pro mladé a jmenuje se 10 fíčůr bezpečného chování. Druhá brožura je pro starší, tu ministerstvo nazvalo Boomer verze. Za „boomera“ je obecně považován člověk po padesátce, přibližuje Bobošíková.

Z Rakušanova desatera bezpečného chování v online světě určeného pro starší generaci, příslušné partie porovnala s verzí určenou pro mladé.

Ministerstvo vnitra mládeži i lidem po padesátce v brožuře radí, aby mysleli „na svou digitální stopu“, tedy že každý příspěvek, který na sociálních sítí sdílejí, může mít dlouhodobé následky na jejich „digitální život a kariéru“. „Všimněte si, kolik skrytých výhrůžek se vejde do státní péče o naše bezpečí – to je taková svoboda slova vocamcať pocamcať,“ poznamenává moderátorka pořadu Aby bylo jasno.

Mladí se mj. dozvídají, že „BFF nemusí být chábr nebo feláč“. Ti starší jsou obeznámení např. s tím, že by měli zvážit, koho přijmou do svých „přátel“. Mladí mají „čekovat své informace a hajdovat své osobní údaje“ – čili ověřovat informace a chránit své osobní údaje.

Starším osobám ministerstvo vnitra doporučuje nezveřejňovat fotografie, které by mohly být nevhodné, jako jsou například fotografie alkoholu, drog nebo nahoty. Mladým to ministerstvo sděluje slovy „hustej týpek na síti neflexuje poušnem, emkem a dickpickem“.

Jeden z bodů také obě generece vybízí, aby lidé udávali své spoluobčany, když budou mít podezření na nebezpečné nebo nelegální chování na sociálních sítích. Mladé Rakušanův resort vybízí slovy „bonzovat se nemá, ale nahlásit se to musí“ – a dodává „třeba tím někomu sejvneš life“. Ty starší ministerstvo vnitra nabádá k témuž, ale hezky česky slovy „nahlašovat nebezpečné nebo nelegální chování na sítích“.

„Právě jste viděli desatero bezpečného chování v online světě podle ministra vnitra koaliční vlády v demokratické zemi, kde je svoboda slova zaručena Ústavou a ve které vláda v žádném případě nestaví jednotlivé generace proti sobě,“ dodává Jana Bobošíková s notnou dávkou ironie. Brožuru Ministerstvo vnitra ČR rozesílá do škol ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bonzování, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHlava. XXll , 11.10.2023 19:13:38
Občanku mám a tudíž jsem svéprávný a nepotřebuji rady tohoto dezimetra.

|  22 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …