„Ale to není na průvod!“ 650 tisíc přiklepnuto Hřibem. Na sítích to vře

23.04.2021 12:50 | Ze sítí

Pražský primátor Zdeněk Hřib vyvolal v internetové obci bouři poté, co oznámil, že hlavní město udělí dotaci ve výši 650 000 korun pořadatelům festivalu Prague Pride. „Dement. Je to zločin a tragédie řízení hlavního města,“ lidé Hřiba zasypali snůškou sprostých slov. Vedení pražského magistrátu vyjádřilo podporu festivalu také vyvěšením duhové vlajky na budově Nové radnice.

„Ale to není na průvod!“ 650 tisíc přiklepnuto Hřibem. Na sítích to vře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Prague Pride je festival LGBTQ hrdosti, pořádaný v Praze od roku 2011, a to každoročně vždy v polovině srpna, po dobu asi jednoho týdne. Dotace se podle Hřiba týká edukačního programu v rámci tohoto festivalu. „Schválili jsme dotaci na Prague Pride. Ne na průvod, ale na související celotýdenní osvětový a vzdělávací program předtím,“ oznámil pražský primátor Hřib na svém twitteru.

Podle pražských zastupitelů si tato akce zaslouží podporu i proto, že do Prahy přiláká mnoho turistů, kteří jsou v době ekonomické krize v důsledku pandemie velmi žádaní. „Kvůli Prague Pride přijíždí do Prahy desetitisíce lidí a konzumují služby. Podporujeme tak obnovu ekonomiky po covidu. Vyplatí se to i prodejcům sushi setů,“ dodal Hřib. Akce se běžně každoročně zúčastnilo tisíce lidí.

„Odbornými hodnotiteli doporučený grant na podporu cestovního ruchu ve výši 650 tisíc Kč je letos nižší než v minulých letech, protože rozpočet města prošel intenzivními škrty. Nicméně stále u této akce má podpora města ve výsledku jeden z nejlepších poměrů cena–výkon,“ doplnil pražský primátor.

V následné diskusi informace o přidělení dotace strhla vlnu ostré kritiky.

„V době pandemie je to ZLOČIN, a to píšu jako homosexuál,“ vyjádřil svůj názor komentující s přezdívkou kLEIN.

Často v reakcích zaznívaly názory, že dotace pro Prague Pride nejsou potřebné. „Jsou přece jako my, heterosexuální muži a ženy. My na oslavu své existence formou pochodů a jiných nesmyslných akcí dotace také nedostáváme... Ale zmínka o sushi setech mne uklidnila. Zbláznili jste se?“ hrozil se příspěvatel do diskuse Jan Star.

Několikrát bylo Hřibovi zdůrazněno, že v době pandemie se nedá očekávat zdaleka tak vysoká účast, tedy návratnost investice je nejistá. „Je dost pravděpodobný, že zahraniční účast bude podstatně nižší, jestli vůbec nějaká. I toto zdůvodnění Hřiba velmi pokulhává. Však my to zaplatíme věčným zdražováním městských služeb,“ napsal znechuceně Marek Zeman.

A když už chce vedení Prahy dělat osvětu, tak na jiném poli. „Ano. Osvěta ohledně ekonomie, škodlivosti dotací a problému nemožnosti ekonomické kalkulace v centrálním plánování. To souhlasím,“ namítl Tadeáš Janků.

Dotaci se zastupitelům podařilo přidělit až na druhý pokus. Na březnovém zasedání o ní jednali také, ale nerozhodli o jejím přidělení. Dotaci kritizoval koaliční zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL). S její výši nesouhlasili zastupitelé opozičních ODS a ANO.

 

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…