„Ani neuvažujeme, že by nepřišly.“ Ukrajina spoléhá, že peníze z USA a EU dorazí. Jinak bude zle

30.01.2024 14:25

Ukrajina s velkým napětím očekává rozhodnutí Evropské unie a Spojených států o poskytnutí další finanční pomoci v hodnotě více než 100 miliard dolarů. „V současné době ani neuvažujeme o variantě, že bychom tuto pomoc nedostali,“ tvrdí šéf finančního a daňového výboru ukrajinského parlamentu Danylo Hetmantsev. V letošním roce přitom ukrajinská vláda plánuje deficit 39 miliard dolarů, který by ráda pokryla právě ze zahraniční pomoci.

„Ani neuvažujeme, že by nepřišly.“ Ukrajina spoléhá, že peníze z USA a EU dorazí. Jinak bude zle
Foto: Repro X
Popisek: Rakterový útok na Ukrajinu

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26270 lidí
Ukrajina zatím marně čeká na další finanční balíček od svých západních spojenců, protože jak Evropská unie, tak Spojené státy poprvé od vypuknutí konfliktu nenalezly vnitřní shodu na tom, jak by mělo pokračující financování vypadat. Šéfové evropských vlád mají o pomoci Kyjevu ve výši 50 miliard eur hlasovat začátkem února. Bez těchto peněz a bez podobné částky, kterou mají poskytnout Spojené státy, nebude Ukrajina podle odborníků schopna dlouho bojovat s Ruskem ani udržet zbytky své poničené ekonomiky.

Kyjev v současné době používá peníze z vlastního rozpočtu na provoz války, zbrojního průmyslu, výplaty vojáků a dalšího bezpečnostního personálu a také na ochranu důchodců a vnitřně vysídlených osob. Západní půjčky a granty potom pokrývají výdaje na nákup a údržbu zahraničních zbraní a také základní sociální náklady, jako jsou platy státních zaměstnanců a zdravotnických a vzdělávacích pracovníků.

Ukrajinská vláda počítá v letošním roce s finanční pomocí ve výši 37 miliard dolarů, která by téměř pokryla rozpočtový deficit odhadovaný na 39 miliard dolarů. Podle výpočtů Centra pro ekonomickou strategii v Kyjevě už poskytli západní podporovatelé od invaze Ruska v únoru 2022 finanční pomoc ve výši přibližně 73,6 miliardy dolarů. Příliv západních peněz se však v posledních měsících zpomalil a v lednu zatím Ukrajina neobdržela žádnou oficiální finanční pomoc.  

V EU další pomoc prozatím pozastavil maďarský premiér Viktor Orbán, který nechce Ukrajině poskytnout 50 miliard eur najednou, ale chce platby rozložit do čtyř každoročních transakcí, o kterých by se mělo vždy jednat a mohly by být zablokovány. Podle některých pozorovatelů tím chce Orbán každý rok docílit tlaku na Evropskou komisi, aby byla k Budapešti shovívavější a neblokovala peníze pro Maďarsko.

Ve Spojených státech se mezitím finanční pomoc Ukrajině stala rukojmím v boji mezi republikány a demokraty o politiku vlastních hranic, kdy součástí balíčku, v němž je finanční pomoc Ukrajině, jsou prostředky na ochranu amerických hranic. Republikáni nyní pro schválení financí požadují od administrativy Joea Bidena odpovědi na konečné cíle USA na Ukrajině.

A zatímco se ve Washingtonu a Bruselu odehrávají boje, Kyjev zadržuje dech a doufá, že si nepoškodí šance na získání rozhodující podpory. „V současné době ani neuvažujeme o variantě, že bychom tuto pomoc nedostali. Je pro nás kritická, protože na ní závisí včasnost a úplnost nevojenských výdajů,“ uvedl Danylo Hetmantsev podle informací bruselského listu Politico.

Podle guvernéra centrální banky Andrije Pyšnyje ale Ukrajina má i dostatek vlastních prostředků, aby tento rok provoz země ve válečném stavu ufinancovala. „Ukrajina bude schopna se po nějakou dobu udržet na úkor vlastních domácích zdrojů. Přestože se rizika týkající se pravidelnosti a včasnosti přílivu mezinárodní pomoci naplnila, zůstáváme optimističtí,“ uvedl Pyšnyj s tím, že Ukrajina nashromáždila více než 40 miliard dolarů devizových rezerv a zlepšila se ve výběru daní a schopnosti získávat peníze prostřednictvím domácích půjček.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26270 lidí
I Pyšnyj ale uznává, že nezískání pomoci by znamenalo „přerozdělení omezených zdrojů ukrajinské ekonomiky směrem k prioritním rozpočtovým potřebám“. Proto je podle něj „kriticky důležité, aby bylo mezinárodní financování obnoveno“.

„Realitou totiž je, že ve válčící zemi není možné pokrýt nevojenskou polovinu státních výdajů z vnitřních zdrojů, a to i proto, že Rusko ukouslo Ukrajině kus, který představoval čtvrtinu jejího hrubého domácího produktu,“ uvedla zástupkyně ředitele Kyjevského centra pro ekonomickou strategii Maria Repková.  

V prvním roce války se HDP propadlo o 28 % a loni se zotavilo jen o slabých 5 %, a to i přes příliv zahraniční pomoci ve výši 20 % HDP. „Jestliže jsme v roce 2023 diskutovali o jiných rizicích, jako je pokles vývozu v důsledku uzavření Černého moře a rizika spojená s ruskou ofenzivou, všichni analytici se nyní shodují, že největším rizikem v tomto roce je nedostatečná pomoc,“ vysvětlila Repková. „Bez pomoci a s uzavřenými mezinárodními úvěrovými trhy bude pro Kyjev jedinou možností, jak dostát svým domácím závazkům, tisknout peníze,“ dodala Repková, že v zemi by pak hrozila obrovská inflace a výrazné ekonomické problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bože, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepanNutelovič , 30.01.2024 14:42:15
Oni mají 40 mld. dolarů rezerv a my ... sebereme důchodcům, abychom krmili .. nenasytné ukrajince .. trochu paradox, ne?

|  11 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …