„Ať chudí na stará kolena zdechnou hlady.“ Nobelovka pro Stanjuru, padlo. Hned spláchnuto

25.06.2023 6:45 | On-line

MONITORING Komentátor Petr Kamberský krotí slova šéfa bankovního domu Moneta Money Bank Tomáše Spurného o tom, že Česko by mohlo dostat Nobelovu cenu v souvislosti s „penzijní reformou“, kterou představila v květnu vláda. „Tomáš Spurný je jeden z nejznámějších českých bankéřů, vydělávání peněz tedy rozumí asi stokrát lépe. Přesto jde o naprostou nehoráznost. Proč?“ pozastavuje se Kamberský.

„Ať chudí na stará kolena zdechnou hlady.“ Nobelovka pro Stanjuru, padlo. Hned spláchnuto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kamberský

Vládní koalice v první půli května s velkou pompou zveřejnila takzvanou „penzijní reformu“, ve skutečnosti změny prvního, státního penzijního pilíře. „Před čtrnácti dny pak vláda schválila i změny v pilíři třetím (naše vlastní, soukromé spoření), a právě tyto změny šéf Monety označuje za hodné Nobelovy ceny,“ připomíná Kamberský v Lidových novinách.

Návrh ministerstva financí, kterému šéfuje Zbyněk Stanjura (ODS), předpokládá zavedení tzv. „dlouhodobého investičního produktu“ (DIP), kde by mohl kdokoli investovat a odečíst si ze základu daně ročně až 48 tisíc korun. Onen DIP by mohly nabízet desítky, možná stovky institucí a bylo by na každém, jakou formu investování si vybere. Právě to se líbí panu bankéři: veliká svoboda a takřka neomezená konkurence.

Kamberský ale upozorňuje na zásadní věc, kterou bankéř Spurný opomenul. „DIP bude geniální produkt pro lidi, kteří mají dost peněz, dokážou si dávat stranou a ještě k tomu dokážou několik tisíc měsíčně investovat. Jenže to, s prominutím, nijak nesouvisí s penzijní reformou.“

„Spoření na důchod nám má zvýšit příjmy ve chvíli, kdy si již nedovedeme vydělávat. Nejlépe v podobě měsíční renty, kterou si vylepšujeme státní důchod. A rozhodně by měla být dostupná až ve chvíli, kdy je člověku přiznána starobní penze,“ dodává komentátor Lidových novin.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Nic z toho ale „dlouhodobý investiční produkt“ (DIP) v sobě neobsahuje. „Jedinou podmínkou je deset let investování a šedesát let věku, pak si můžete peníze jednorázově vybrat a tradá! To je sice moc fajn a každý movitější to ocení, ale není žádný důvod, aby takovéto spoření probíhalo se státní podporou. Protože ony daňové úspory znamenají, že o tuto částku bohatší lidé zaplatí méně na daních,“ přibližuje Kamberský.

„Fakticky tak ještě více zvýhodníme lépe vydělávající oproti těm chudším. Bingo! Skutečně na Nobelovku,“ glosuje novinář.

K tomu, že šéf Monety dokonce navrhuje, aby bohatší lidé mohli ze státního pilíře úplně vystoupit, tedy přestat platit oněch 28 % výdělku České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ), dodává: „Zcela ideální stav: bohatí nejen bankéři by byli vysmátí, a chudí ať si na stará kolena třeba zdechnou hlady. Pan Tomáš Spurný by mohl dostat Nobelovky rovnou dvě. Jednu za ekonomii, druhou za vyhladovění,“ uzavírá Kamberský.

Už příští týden začíná zavírání poboček České pošty a desetitisíce seniorů i další klienty čekají komplikace. Budou muset zjišťovat, kde si vyzvednout důchod, balík či cenné psaní. A zpravidla budou muset urazit delší cestu. „Jak dlouho to moje staré kosti vydrží, fakt nevím,“ stěžuje si seniorka Lidovým novinám.

Státní podnik Česká pošta na konci června uzavře 300 poboček. Lidé, kteří přijdou o tu svou, na kterou byli zvyklí, budou často muset urazit mnohem delší cestu na nově příslušnou pobočku. S tím má problém především starší část populace, které se změny dotknou zvlášť výrazně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já už se nedivím ničemu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 25.06.2023 10:36:52
Vláda, která všem zdraží léky (DPH z 10 % na 12 %) ve snaze zachránit státní rozpočet, plánuje bohatým další úlevy. A jak se nechal Stanjura slyšet v jednom rozhovoru, počítá s tím, že půjde do evropských funkcí. Jasně, teď pro někoho dělá špinavou práci a má za to slíbeno doživotní zajištění...

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…