„Ať si to užije.“ Senátor Fischer v pasti? Jde o homosexuály. Vážný vývoj

16.10.2022 20:21 | Zprávy

Senátor a prezidentský kandidát Pavel Fischer si vysloužil kritiku za svůj nedávný rozhovor, v němž upozornil na nebezpečí obchodu s dětmi, který by se prý mohl rozrůst v důsledku uzákonění homosexuálních sňatků. Článek na serveru Alarm jej obvinil z šíření dezinformací a stigmatizace sexuálních menšin, což pobavilo europoslance Zahradila, který připomněl, že sám Fischer vždy patřil k největším „bojovníkům proti dezinformacím“. Senátor však následně svá tvrzení podepřel důkazy. Po nedávné vraždě v Bratislavě od politiků zaznívají slova o útocích z nenávisti, ale také o zneužívání tragédie k prosazování politické agendy.

„Ať si to užije.“ Senátor Fischer v pasti? Jde o homosexuály. Vážný vývoj
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Senátor a kandidát v nadcházející prezidentské volbě Pavel Fischer se stal terčem kritiky serveru Alarm pro své názory na právní úpravu stejnopohlavních svazků, které projevil ve svém nedávném rozhovoru pro Deník N. Fischer v něm upozornil na nebezpečí obchodu s dětmi, který by se podle něj mohl rozrůst jako nežádoucí následek případného uzákonění homosexuálních sňatků, o němž se dlouhodobě debatuje. Senátor se domnívá, že se v rámci společenské diskuse vedené na toto téma dostatečně nepřihlíží k právům dětí. „Nejsem lidový kazatel. Pokud lidé dodržují zákony České republiky, je mi úplně jedno, v jakých svazcích žijí,“ odpověděl Fischer na dotaz, co si myslí o tzv. manželství pro všechny. Následně však navázal: „Manželství je ale vážná věc, protože je také o dětech, a dosud jsem v této debatě starost o děti neslyšel. Dneska si děti můžete zabezpečit za úplatu z náhradních mateřství. Kdybychom připustili, že dáme na roveň manželství a stejnopohlavní svazky, posilujeme tím obavy, že se děti budou shánět na trhu a že se s nimi bude obchodovat. Nikdo mě zatím neubezpečil, jak bychom garantovali, že se to nebude dít. Tohle je věc, která by se měla také připomínat.“

Fischerova slova ve svém článku pro online deník Alarm odsoudila pedagožka z Masarykovy univerzity Lucie Jarkovská, která senátora obvinila z „naslouchání dezinformacím“. Upozorňování na nebezpečí obchodu s dětmi podle ní přispívá ke stigmatizaci osob s nestandardními sexuálními preferencemi, neboť taková rétorika z nich prý dělá „nebezpečná monstra“. Spojování etického problému asistované reprodukce s tématem stejnopohlavních sňatků označila za „nebezpečnou manipulaci“, která má údajně za cíl poštvávat společnost proti sexuálním menšinám. Jarkovská dokonce Fischerovy výroky přirovnala k dávným pověstem o rituálních vraždách, z nichž byli mnohdy viněni židé, jakož i k novodobým teoriím amerického hnutí QAnon, které obviňují vrcholné politické elity ze zneužívání dětí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…