„Atentát na Putina!“ šířila Stehlíková. A přišlo následující

15.09.2022 10:04

Po sociálních sítích se šíří tvrzení o tom, že měl údajně proběhnout atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina, jež pocházejí z anonymního telegramového účtu. Analytička z Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA) Olga Lautmanová, zaměřující se na ruské nástroje hybridní války, je označuje za „fámu“. „Telenovela,“ vyjádřila se, že by podle tohoto účtu byl Putin již desetkrát po smrti. Informací se i přesto chopila některá britská bulvární média a exministryně Džamila Stehlíková. „Proběhl pokus o atentát na Putina,“ má jasno.

„Atentát na Putina!“ šířila Stehlíková. A přišlo následující
Foto: Facebookový profil
Popisek: Petruška Šustrová a Džamila Stehlíková

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Zprávu o údajném atentátu na Putina, který se měl odehrát během přesunu ruského prezidenta, šířící se po sociálních sítích, jsou podle analytičky Olgy Lautmanové, jež se zaměřuje na odhalování operací Kremlu a ruských nástrojů hybridní války používaných k destabilizaci Západu a objevuje se také coby komentátorka současného dění kolem Ruska a Ukrajiny v BBC, nepříliš důvěryhodné.

Informace o pokusu o atentát na Putina je dle ní „fáma“, jež pochází z podivného telegramového kanálu, který již Putina považoval za „desetkrát zabitého“.

„Buďte opatrní s šířením informací, které nemají žádné zdroje nebo se snaží vyvolat paniku,“ apelovala Lautmanová, pracující pro think-tank Centrum pro analýzu evropské politiky (CEPA), který mapuje šíření ruského a čínského vlivu na Západě a nástroje hybridní války, jež tyto země používají k destabilizaci západních demokracií.

Tvrzení sdílel telegramový účet nazvaný „Generál SVR“. Profil, který svým jménem odkazuje na ruskou zpravodajskou službu psal, že „došlo k události, která v životě ruského prezidenta Vladimira Putina vyvolala zatím neviditelnou, ale velmi významnou změnu“, a popisoval údajný atentát na ruského prezidenta.

„Vyšetřování incidentu a veškeré informace o něm byly utajeny a všichni zúčastnění byli upozorněni, že za jejich šíření ponesou odpovědnost. Vedoucí prezidentovy osobní ochranky a několik dalších osob bylo suspendováno a jsou ve vazbě. O pohybu prezidenta v této koloně věděl úzký okruh lidí a všichni jsou z prezidentské bezpečnostní služby. Po incidentu tři z nich zmizeli,“ psal účet.

Lautmanová upozorňuje, že se po internetu k dění v Rusku šíří mnoho dezinfomrací a uvedený telegramový kanál, „s největší pravděpodobností provozuje ruská rozvědka“.

Dodává, že účet „mnohokrát také informoval o tom, že Putin každou chvíli zemře“ a jde spíše o „telenovelu“ nežli uvěřitelné informace.

Najdou se však tací, kdo i přesto těmto tvrzením věří. O pokusu o atentát na Putinovu limuzínu informoval britský bulvární plátek Daily Star či server The Mirror.

V Česku pak tomu, co považuje Lautmanová za „fámu“ a „telenovelu“, věří exministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková. „Proběhl pokus o atentát na Putina, když jeho auto objíždělo sanitu, ozvala se na vozovce u levého předního kola rána a objevil se hustý kouř. V souvislosti s incidentem bylo zadrženo několik osob z ochranky Putina. Prezidentovu trasu znal úzký okruh lidí,“ sdílela.

Následně odkázala přímo na zmiňovaný telegramový účet, který má sdílet nepodložené informace.

Kromě Stehlíkové tvrzení z kanálu, před kterým varovala Lautmanová, v Česku dříve šířil i server Forum24.cz. „Protože se ze zpětného pohledu zdá, že ‚Generál SVR‘ pronesl předpovědi, které se naplnily, především ohledně chystané invaze, kterou Moskva do posledních hodin popírala, nedopustíme se celkem zásadní chyby, když budeme tento zdroj považovat přinejmenším za komentáře situace, které jsou pravděpodobně psány se znalostí psychologie kremelských aktérů,“ mínil o citování tohoto zdroje editor Forum24.cz Jan Jandourek v březnu.

Komentátor Alexandr Mitrofanov si již v minulosti povšiml, že účet, na nějž Stehlíková odkazuje, měl tvrdit i například to, že Putin „trpí rekursivní schizofrenií a sexuální deviací“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…