„B*be, čekání na byty?“ Řev kvůli Ukrajincům. Odhalení

13.04.2022 9:17 | Ze sítí

Vláda se snaží uprchlíky z Ukrajiny ubytovat, kde se dá. Možností jsou i obecní byty. Ovšem advokát Jindřich Rajchl poznamenal, že na tyto byty čekají někteří čeští občané celé roky a že se k nim vláda opět chová macešsky. A redaktor Info.cz Jan Palička se do něj pustil, že „mentálně ustrnul v reálném socialismu“, právě kvůli prohlášením o pořadnících na byty. Ale byl poučen, že pořadníky na byty stále existují i „teď, v kapitalismu“.

„B*be, čekání na byty?“ Řev kvůli Ukrajincům. Odhalení
Foto: Archiv PL
Popisek: Ivan Vyskočil přiváží ukrajinské uprchlíky

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Jak je známo, Česko ubytovává ukrajinské uprchlíky. A to všude, kde se dá. Nezisková organizace Člověk v tísni už varuje, že zde minimálně někteří uprchlíci nebudou krátkodobě, ale například rok nebo déle a další tu pak zůstanou. Ovšem bez navýšení kapacit ubytování prý hrozí, že se začnou tvořit uprchlické tábory. „Podle našich zkušeností je klíčové maximálně využít stávající bytové kapacity, přihlédnout k reálným cenám a bránit koncentraci uprchlíků na jednom místě,“ říká pak Šimon Pánek, ředitel neziskové organizace. Dle neziskové organizace není příspěvek vlády dostatečně motivační, ne na to, aby u sebe lidé uprchlíky nechávali bydlet dlouhodobě.

Nezisková organizace tak navrhuje zvýšení příspěvků. A také, aby se používaly obecní byty, kterých mají dle platformy pro sociální bydlení obce k dispozici 9000. „Ty by měly rovněž nabízet, stejně tak by obce mohly zprovoznit objekty vhodné alespoň k základnímu ubytování úpravou do 50 000 korun na lůžko v nově zprovozněné či nově vytvořené bytové jednotce. Může se jednat například o bývalé pošty, obchody, hospody, knihovny nebo školy,“ uvádí odborník na sociální začleňování.

Své kapacity nabízí už například Ministerstvo pro místní rozvoj. „Každý musí dát ruku k dílu. Proto i my na MMR uvolňujeme veškeré možné ubytovací kapacity, které vlastníme. Máme nejen strohou ubytovnu, ale i mediálně známé byty v samém centru města, které dříve obývaly ministryně předchozí vlády Dostálová a Schillerová. Konečně tak budou byty sloužit těm, kdo je opravdu potřebují,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Jako možnost zmínil i výstavbu speciálních montovaných domů pro dlouhodobější důstojné bydlení. „O lidi, kteří před barbarským ruským bombardováním utekli jen s nejnutnějšími osobními věcmi, máme morální povinnost se postarat. Zároveň v tom nesmíme obce a kraje nechat samotné. A nezapomínáme ani na naše české občany. Ukrajinci se samozřejmě chtějí hned po válce vrátit domů. Vystavěné bydlení tu však zůstane pro naše potřebné,“ prohlásil předseda Pirátů.

K používání obecních bytů má však vážnou poznámku advokát Jindřich Rajchl, který poukázal na to, že o obecní byty byl velký zájem i před vypuknutím války na Ukrajině. „Dát ukrajinské rodině byt, na který čekala česká rodina několik let, je stejné, jako když slibujete vašemu dítěti 5 let kolo, pak si adoptujete jiné a to kolo mu koupíte hned s tím, že svému dítěti řeknete, že nedostane nic,“ přirovnal situaci.

„Pomáhat je správné, ale nikoliv na úkor toho, o koho se máte starat v první řadě. V tomhle ‚macešství‘ je naše vláda nejlepší v Evropě,“ obvinil vládu pětikoalice.

Za tento příspěvek se do Rajchla pustil redaktor Info.cz Jan Palička s těmito slovy: „Čekání na byt je realita hlubokého socialismu, většinou spočívající v tom, že kdo neměl známého nebo někoho neuplatil na OPBH, ten nebydlel. V době reálného socialismu ustrnulo i myšlení podobných blbů, jako tady Rajchla.“

Učitel a komunální politik Dalibor Levíček ho ale informoval, že obecné bydlení je běžná záležitost a že pořadníky existují. „Teď, v kapitalismu. A lidi v pořadníku čekají na byt,“  dodal. Palička namítal, že existuje i jiné než obecní bydlení. Levíček tuto námitku přirovnal ke slavné větě Marie Antoinetty „Ať jedí koláče“ a sarkasticky podotkl, že Palička „pomohl, jako dycky“.

„Zato vy jste pomohl legitimizovat argumenty nějaké kremlofilní filcky,“ reagoval Palička, ale Levíček ho upozornil, že ve svém příspěvku začal slovy „bez ohledu na pana Rajchla“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…