„Bez hmyzu v jídle.“ Obrana se šíří. Je tu i pro vás

01.05.2023 14:48

Současným tématem je mimo jiné pojídání hmyzu. Hmyzu v jídle se však lze vyvarovat. Byla vytvořena aplikace Insekten Stop, která má uživatele varovat, pokud výrobek, jehož čárový kód naskenoval, obsahuje hmyz. Obrana před hmyzem zatím není v češtině, jazykových mutací však přibývá. Podobné aplikace už se vyskytly například u palmového oleje nebo u výrobků z holdingu Agrofert. Jejich používáním se proslavila např. Monika Pajerová.

„Bez hmyzu v jídle.“ Obrana se šíří. Je tu i pro vás
Foto: Repro Youtube
Popisek: Asijské tržiště s jedlým hmyzem - ilustrační foto

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
V poslední době se šíří obavy z toho, že do jídla budou přidávány příměsi hmyzího původu. Dle předpisů EU se zatím mohou používat larvy potemníka moučného, tedy tzv. mouční červi, a to buď celí, nebo v prášku. V prášku mohou být přidávány do proteinových výrobků, sušenek, pokrmů na bázi luštěnin nebo výrobků na bázi těstovin.

Kromě toho jsou povolená také sarančata, opět celá či v prášku. Mohou se přidávat do zpracovaných výrobků z brambor, pokrmů na bázi luštěnin a těstovin, náhražek masa, polévek, konzervované zeleniny a masa, salátů, čokoládových cukrovinek a dalších. Minulý rok pak byl ke konzumaci schválen cvrček, celý či mletý. Lze je přidávat do chleba a pečiva, sušenek, náhražek masa, čokoládových výrobků atd.

Cvrčka v čokoládě nabízí například firma SENS, a to za 656 Kč za celkem čtyři tuby s hořkou, mléčnou, bílou čokoládou a mléčnou čokoládou se skořicí. Jedná se prý o „výživnou a zábavnou pochoutku“ nebo „jídlo budoucnosti“. „Cvrčci jsou maximálně výživný zdroj bílkovin s minimálním dopadem na planetu,“ uvádí se u výrobku.

Cvrčci v čokoládě od firmy SENS

Někteří lidé se však „jídla budoucnosti“ obávají. Konkrétně toho, že jim ho někdo přidá do potravin a oni to nepoznají, pokud nebudou důkladně sledovat složení. Celkem nedávno tak vznikla aplikace na mobily s názvem Insects Stop. Má rozpoznávat podle čárového kódu výrobky, které obsahují hmyz, a uživatele na to upozornit. Aplikace je podle obrázků v německém jazyce, dle databáze aktualizací byla přidána i turečtina, polština a řečtina. Podle dat Google Store už byla stažena více než 10 000 krát.

Logo aplikace Insekten Stop

Ač se může snaha zjišťovat hmyzí obsah v potravinách zdát úsměvná, podobné aplikace fungují už nějakou dobu. Jedna například funguje na palmový olej. „Aplikace načte čárový kód produktu a zjistí, zda produkt obsahuje palmový olej. Pokud ano, můžete si zobrazit alternativy produktů neobsahujicí palmový olej. Aplikace vám nejen usnadní výběr ekologicky a zdravotně šetrnějšího produktu, ale zároveň dostanou výrobci další důvod pro upuštění od používání palmového oleje. Naše společnost je a bude v kontaktu s výrobci, kteří neberou ohled k přírodě a zdraví, a to pouze za účelem vyšší marže. Instalace aplikace je jako podpis v petici, kterou předkládáme výrobcům. Řekněte DOST palmovému oleji,“ vyzývají její autoři. Aplikace vznikla v roce 2019 a má poměrně dobré hodnocení.

Nejedná se však jen o suroviny. K dispozici je například aplikace „Bez Holdingu“ pro ty, kdo nechtějí potraviny a jiné výrobky z Agrofertu. Protibabišovskou aplikaci proslavil článek v Respektu, kde o ní a její uživatelce, Monice Pajerové, napsal Timothy Garton Ash:

„Přichází k nám plavovlasá Monika Pajerová s nápadnými brýlemi, která během sametové revoluce patřila do skupiny studentských vůdců. I po třiceti letech od revoluce kypí energií, z kabelky okamžitě vytahuje smartphone a fotí čárový kód na mé minerálce. Telefon zavibruje, na displeji se objeví zeleně nakreslená karikatura agrárního oligarchy, bývalého informátora StB a nynějšího předsedy české vlády Andreje Babiše, a pod jeho zakaboněnou tváří se skví nápis ‚Bez Andreje‘ na znamení toho, že moje minerálka není výrobkem žádné jeho firmy. V pořádku, řekne mi Monika, můžeš se napít!“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No, to je článek..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 01.05.2023 16:52:20
Kdysi jsem si myslel, že do blázince mě musí zavřít. V životě by mě nenapadlo, že mě zavřít nemusí, ale vystaví blázinec kolem mě... Články o šikovných, chytrých a veskrze sympatických lidech, aby člověk hledal lupou, ovšem články o lidech s mnohdy fatální úchylkou jsou chrleny jak na běžícím pásu... Fakt, divná doba.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…