„Bez migrantů jsme mrtví.“ Německo jede proti „plánu“ AfD, který neexistuje

24.01.2024 7:32

Alternativa pro Německo (AfD) nadále čelí tvrdé kritice. Šéfka poslaneckého klubu německé sociální demokracie Katja Pähle má za to, že AfD se jen snaží za všech sil zakrýt své skutečné plány s Německem. Ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) upozornil, co by to znamenalo pro německou ekonomiku, kdyby AfD skutečně vyhnala z Německa všechny lidi, které nepovažuje za dostatečně německé. Nebylo by to prý nic pěkného. Podle jeho názoru by se pak Německo proměnilo v mrtvou zemi.

„Bez migrantů jsme mrtví.“ Německo jede proti „plánu“ AfD, který neexistuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velvyslanectví Německé spolkové republiky v Praze

Německem otřásají informace uveřejněné investigativní skupinou Correctiv, která upozornila, že v listopadu 2023 proběhla v Postupimi tajná schůzka politických extremistů, za účasti zástupců Alternativy pro Německo (AfD). Rakouský radikál a pravicový aktivista Martin Sellner agentuře DPA potvrdil, že schůzka proběhla. A prý se na ní mluvilo o tzv. remigraci, což je termín často skloňovaný v německy psaných médiích. Označují se jím deportace migrantů z Německa. I těch, kteří již získali německé občanství.

A teď se téma remigrace poprvé řešilo na půdě zemského parlamentu, konkrétně parlamentu Saska-Anhaltska. Na žádost Alternativy pro Německo. Šéfka poslaneckého klubu německé sociální demokracie Katja Pähle má za to, že jde o „pokus AfD vnést do obecného jazyka a politického použití slovo, které má zastřít to, co strana skutečně plánuje“. Na slova levicové političky upozornil server deníku Bild.

Člen AfD Ulrich Siegmund (34), který se zúčastnil mítinku pravicových extremistů v Postupimi, popírá, že by jeho strana chtěla něco skrývat.

„Debata je o nelegálních a delikventních cizincích, kteří zneužívají náš sociální systém a měli by být deportováni podle naší právní situace. AfD nikdy nic jiného nežádala,“ řekl Siegmund.

Ministr hospodářství Robert Habeck v rozhovoru pro Die Welt nastínil, co by to znamenalo, kdyby AfD dostala prostor plně zrealizovat svou azylovou politiku. Pro Německo by to podle Habecka byla katastrofa.

„Pokud vezmete vážně tyto šílené fašistické plány, které oznámili – tj. vyhoštění všech lidí, kteří podle jejich definice nejsou Němci – pak si můžete spočítat, kolik restaurací, živnostníků a dopravních firem by to postihlo. Pak je tato lokalita mrtvá,“ pravil o Německu. Ignoroval přitom fakt, že zástupci AfD se k plánu vyhoštění všech obyvatel s migračním pozadím nehlásili.

Server listu Süddeutsche Zeitung upozornil, že proti AfD protestují lidé nejen na západě Německa, ale i na východě, kde má však AfD mnohem větší podporu. Např. v Žitavě, kde žije asi 25 tisíc lidí. Město leží ve Spolkové zemi Sasko, poblíž českých a polských hranic. I tady proběhla demonstrace proti AfD. A fotky jedné z organizátorek akce, Dorothei Schneider, předsedkyně sdružení Otevřete oči – ukažte občanskou odvahu, i jejího domu s adresou, se objevily na sociální síti Facebook.  

„Měli jsme pořádkovou službu, která se starala o to, aby nikdo z druhé strany nepřišel fotit,“ uvedla Schneider. Měli s sebou také velké deštníky, aby se zabránilo fotografování.

Dorothea Schneider se ale prý nechce nechat odradit. V úterý zaregistrovala nové demonstrace v Žitavě – každé druhé pondělí po celý rok 2024.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nechápu jednu věc., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 24.01.2024 9:35:31
Stát v EU má povinnost se starat o migranty. Migranti nemají povinnosti žádné. Ale jen ti správní. Kdybych já migroval do Německa, bez práce bych tam nedostal ani suchý chleba. A těch správných je tam hodně. To není náhoda. Ta německá současná vláda pro Německo rozhodně nic dobrého ani smysluplného nedělá. Měli by to voliči zkusit zase chvíli s opozicí současné vlády.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…