„Bijte Rusy. Ale jen trošku.“ Pravda o americkém svolení Ukrajině

10.06.2024 11:36 | Zprávy

Válka na Ukrajině stále zuří na plné obrátky a Ukrajinci slaví úspěch. V hloubi ruského území s pomocí dronu zničili drahou stíhačku páté generace SU-57. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) však upozorňuje, že by Ukrajinci mohli zničit mnohem více ruské techniky. Kdyby administrativa Joea Bidena rozvolnila pravidla využití amerických zbraní na cíle v Rusku. Varovný prst Ukrajinci pozvedají i při pohledu na výsledky voleb do Evropského parlamentu.

„Bijte Rusy. Ale jen trošku.“ Pravda o americkém svolení Ukrajině
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj promlouvá ke světu

Washingtonský Institut pro studium války upozornil, že Američané sice povolili použít americké zbraně proti některým cílům v Rusku, ale prý jde jen o 16 procent ruského území, které by mohly ohrozit systémy ATACAMS a další zbraně. To znamená, že 84 procent ruských jednotek, které by mohli Ukrajinci zničit, či alespoň oslabit, mohou zůstávat v klidu. Zatím.

Omezená změna politiky Bidenovy administrativy, která Ukrajině dovoluje používat zbraně dodané USA k úderu na některé ruské vojenské cíle v malé oblasti na ruském území, zmenšila velikost ruského pozemního útočiště maximálně o 16 procent. Změna politiky USA, i když jde o krok správným směrem, je sama o sobě nedostatečná a není schopna narušit ruské operace ve velkém měřítku,“ upozornili analytici institutu s tím, že Američané mají možnost pomoct Ukrajincům mnohem víc, pokud by jim dovolili zasáhnout ruské vojenské cíle hlouběji v týlu.

ISW informuje

Přesto si Ukrajinci jeden úspěch připsali. Jeden z ukrajinských dronů prý v hloubi ruského území zničil vzácnou stíhačku páté generace Su-57, v přepočtu jde o rozmezí od 805 milionů korun až 1,24 miliardy korun.

O údajném úspěchu ukrajinského dronu informuje americká zpravodajská stanice CNN.

„Přesný počet bojeschopných Su-57, které má ruské letectvo k dispozici, není jasný. V adresáři ‚World Air Forces 2024‘ společnosti Flight Global je uvedeno 14 Su-57 jako aktivních a dalších 62 na objednávku. …. Pokud se zprávy o úderu ukrajinského bezpilotního letadla hluboko v Rusku ukážou jako pravdivé, znamená to další úspěch kyjevských levných bezpilotních letounů, které vyřadily ruská aktiva vysoké hodnoty. Cena Su-57 se podle Foreign Policy Research Institute odhaduje na 35 až 54 milionů dolarů.

Útoky dronů se pro Moskvu stávají stále větším problémem.

Server Kyiv Post upozorňuje, že výsledky voleb do Evropského parlamentu jsou pro Ukrajinu varováním. Ve Francii drtivě zvítězilo opoziční Národní sdružení (RN) se ziskem 34 procent hlasů. Macronovi centristé získali jen 14 procent.

„Navíc tato zpráva není pro Kyjev skvělá, protože Macronova koalice byla jedním z nejsilnějších hlasů v Evropě na obranu Ukrajiny proti ruské agresi,“ napsal server Kyiv Post.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo "slaví" - Ukrajinci nebo zločinný kyjevský režim ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 10.06.2024 13:01:25
Ukrajinci jsou ti, kdo umírají, kyjevský režim jsou ti, kdo posílají Ukrajince na smrt a sami jsou živeni Západem a bohatnou na zmaru Ukrajiny. Už je načase to začít rozlišovat, ale to bychom asi chtěli příliš od Milouše Poláka. Tak prý by "ukrajinci" mohli zničit daleko více cílů na ruském území - to je typický propagandistický blábol. To jako že Rusové budou jen bezmocně přihlížet ? Naopak jsou ro ruské síly, která mají daleko větší možnosti, jak Ukrajinu doslova vymazat z mapy. Západ si umyje ruce a půjde škodit jinam, samozřejmě za podpory svých vazalů a slouhů, bohužel i těch českých - pokud je nezastavíme.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…