„Bordel. Proč to město podporuje?“ Pirát v noci vyrazil na kontrolu podniků

21.07.2023 11:45 | Monitoring

Zastupitel hlavního města Prahy za Piráty Adam Zábranský se vydal na průzkum nočního života ve centru Prahy a nebyl potěšen z toho, čemu zde byl svědkem – pořvávající davy turistů, obtěžující podniky, bordel v ulicích. Na svém twitteru oznámil, že nyní hodlá využít všechny „páky“, jak lidi i podniky umravnit a dát Prahu do rovnováhy.

„Bordel. Proč to město podporuje?“ Pirát v noci vyrazil na kontrolu podniků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noční město, ilustrační foto

Pirát Zábranský se na pozvánku od vedení Prahy 1 vydal na procházku nočním centrem města, a velmi jej překvapilo, co se v pražských ulicích po 22. hodině odehrává. „Chápu potřebu nočního života a nic proti němu nemám. Zvlášť v noci je ale nutné být ohleduplný k lidem, kteří se chtějí vyspat, a to jsem teda včera neviděl,“ popisoval.

Bojovat chce především proti „alkoturismu“. „To, že centrum Prahy v noci ‚žije‘ a v ulicích vyřvávají davy turistů na pub crawlech, není žádným překvapením. Nebudu tu omímal stokrát řečené. S Prahou 1 nicméně budu spolupracovat na tom, abychom utlumili negativní dopady alkoturismu tam, kde na to máme páky,“ pokračuje pražský zastupitel.

Výhrady měl i k několika podnikům, které podle jeho slov dost významně obtěžují rezidenty v okolí, sídlí v nebytových prostorech pronajímaných městem. Jiné mají od města pronajatou předzahrádku. „Máme na ně tedy potenciálně páky a nechám prověřit, jak je využít k tomu, aby se provozovatelé umravnili,“ podotkl.

V této souvislosti připomněl, že při pronajímání městského majetku je potřeba hledět nejen na výši příjmů, ale i dopady na okolí. „Nedává mi smysl, aby město podporovalo bordel v ulicích a rušení nočního klidu. Podnikat se dá i férově. Je potřeba najít rovnováhu; tu dnes v centru Prahy nevidím,“ uvedl Zábranský.

Zároveň by si provozovatelé barů zapojených do pub crawlů měli uvědomit, že jejich současný způsob podnikání vede k volání po radikálních omezeních. „Dříve či později se jim ta bezohlednost vymstí. Umravňovat své zákazníky jen ve chvíli, kdy jdou politici na kontrolu, nestačí,“ rozčiloval se.

„Když jsme včera dorazili k nějakému podniku, který dělá bordel, do 5 minut se situace ‚zázračně‘ uklidnila, desítky turistů vyřvávajících na ulici zmizely dovnitř. Byla to docela zábava sledovat, ale na noční hlídky nemáme čas každý den, takže vymyslíme jiné řešení,“ oznámil závěrem pirát.

Kromě diskutérů, kteří souhlasili, že se zmíněný alkoturismus se Praze vymkl kontrole, se objevily komentáře, podle kterých je Praha 1 „nechutná“ a může si sama za to, že to vůbec připustila. Jiní se na Zábranského ohradili, že se chová jako „svazák“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…