„Buď se na tom uděláte, nebo odděláte.“ Zeman jmenoval Fialovu vládu. A řekl cosi navíc

17.12.2021 11:40

Prezident Miloš Zeman v Lánech jmenoval členy vlády premiéra Petra Fialy (ODS) a to včetně Jana Lipavského (Piráti) do pozice ministra zahraničí. I Lipavský slíbil v rámci ministerského slibu, že bude zachovávat věrnost České republice. Prezident Zeman vyslovil před Fialovou vládou jedno specifické přání. A rád se pochlubil svými vlastními úspěchy.

„Buď se na tom uděláte, nebo odděláte.“ Zeman jmenoval Fialovu vládu. A řekl cosi navíc
Foto: Screen ČT24
Popisek: Prezident Zeman jmenoval v Lánech vládu Petra Fialy (ODS)

Na zámku v Lánech složili do rukou prezidenta Zemana ministerské sliby členové vlády Petra Fialy. Ministerský slib složil i Jan Lipavský, jehož původně nechtěl Zeman jmenovat mimo jiné s odůvodněním, že Lipavský připouští, že by se v budoucnu mohl na českém území konat sjezd sudetských Němců a jejich potomků.

Když kancléř Vratislav Mynář před kamerami ČT četl jména ministrů, u Jana Lipavského spletl akademický titul, nejprve ho označil za magistra a později za bakaláře.

Jmenován nebyl jen Zdeněk Nekula coby ministr zemědělství, protože se momentálně nalézá v covidové karanténě. Resort zemědělství dočasně povede předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, jenž je usazen v křesle vicepremiéra a zároveň v křesle ministra práce a sociálních věcí.

Prezident Zeman poté k nově jmenované vládě promluvil.

„Přemýšlel jsem o tom, co vám mám popřát do budoucnosti. Samozřejmě, že nejjednodušší by bylo popřát vám jenom úspěch. Ale to by nebylo příliš konkrétní. Chtěl bych vám proto popřát, aby za vámi něco důležitého zůstalo. Zní to sice samozřejmě, ale samozřejmé to není. Známe i vlády jen udržovací,“ upozornil Zeman.   

„My politici se rádi chlubíme, a já nejsem výjimkou. Proto bych chtěl připomenout, že za mé vlády byla prosazena reforma, která vedla ke krajské samosprávě, byla prosazena modernizace armády, takže tisíce mladých mužů nemusely jít na vojnu, a privatizace bank. Před vámi je příležitost vyřešit covid, energetickou krizi a samozřejmě státní rozpočet. Na této příležitosti se buď uděláte, nebo odděláte, jak říkával Petr Nečas. Přeji vám to první,“ pokračoval Zeman.

Po něm promluvil i premiér Petr Fiala.

„Tímto slavnostním aktem přebírá odpovědnost za dění naše nová koaliční vláda. Voliči do nás vložili naději a naději pro další generace. Nečelíme lehké situaci. V naší zemi je leccos zanedbáno. Před námi jsou vánoční svátky, jsou to svátky odpočinku a naděje, ale my jsme si dobře vědomi, že nás žádný odpočinek nečeká a musíme pracovat. Už dnes odpoledne máme první zasedání vlády, na kterém si rozdělíme první úkoly. Jsem přesvědčen, že nová vláda je tvořena lidmi, kteří budou pracovat jako tým. ... Víme, že to nebude jednoduché, ale jsem přesvědčen, že to společně zvládneme,“ pravil Fiala.

Po jmenování členové vlády vyrazili k místu posledního odpočinku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, jemuž vzdali hold. Zazpívali si tady i hymnu.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …