„Budeme lítat leda do...“ Jak vysvětlit dětem oteplování. Drsně

09.08.2023 18:50 | Monitoring

Týdeník Respekt přinesl text o tom, jak je třeba místo bagatelizace společně hledat naději. „Jak mluvit s dětmi o změně klimatu a o jejich budoucnosti,“ píše Respekt příběh dívky, která se bojí budoucnosti. K textu se na síti X (Twitter) vyjádřil například právník Ondřej Dostál. „Puberťanda z Holýšova lítá s rodiči na Rhodos a pak brečí z klima krize,“ pozastavuje se Dostál. A dal doporučení, co dětem říci.

„Budeme lítat leda do...“ Jak vysvětlit dětem oteplování. Drsně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborník na zdravotnické právo, Ondřej Dostál

„Příběh z Respektu: Puberťanda z Holýšova lítá s rodiči na Rhodos a pak brečí z klima-krize. To je jak sežrat vínršnicl a dojímat se nad telátkem. Jak o tom mluvit s dětmi? 'Milá holčičko, až kvůli klima-agendě kiksne průmysl v Německu, zkrachují i ty fabriky kolem našeho městečka, co pro Němce dělají díly. Všichni tady zchudneme, takže už nebudeme lítat na Rhodos, ale leda do řiti. Což bude mnohem ekologičtější a příroda se postupně zotaví. Tak nebuď jako Gréta a hezky choď do školy, třeba se nauč čínsky, ať máš nějakou budoucnost,“ napsal na svůj profil na síti X právník Ondřej Dostál.

„No, tak to je dobře, že se nad tímhle zamýšlí. Jen místo pasivně agresivní řeči typu já chytrý a ty ne, by bylo lepší nabídnout nějakou dostupnou cestu, jak tohle konstruktivně řešit i na úrovni jednotlivců. Třeba naši na tohle měli výborný recept. Šli jsme sázet stromy,“ reaguje v diskusi jedna z uživatelek.

„Dobrý recept. A když má někdo za humny tak krásnou přírodu jako ti v Holýšově, nemusí nutně na konzumní dovču na Rhodos. Příčí se mi panikaření a zakazování, ale planetě může pomoci, když se dítěti vysvětlí, že nemusí mít to či ono jen proto, aby sousedi neřekli, že jsme socky,“ dodal Dostál.

„Masírujou to do dětí ze všech stran, každý den, jaké je hrozné teplo. Pak se divme, že tomu děti podlehnou…“ zareagoval v diskusi někdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

„Jediný, kdo hypuje tuhle hysterii, jsou influenceři, kteří to mají jako business plán, a ty potom citují a zpovídají boomerská vydavatelství, která mají pocit, že se přiblíží mladým. Nikdo, až na pár hysterek z Bali, to neřeší. Mladá generace konzumnější než všechny před ní,“ konstatuje český podnikatel Ondřej Kania. 

„Pro začátek přestat strašit neexistujícími hrozbami a věnovat se práci na řešení těch skutečných,“ komentoval text Respektu sociolog Vojtěch Bednář.

„Jak mluvit s dětmi o klimatu je složité téma, ale kam se hrabe na topic: Jak mluvit s dospělými popírači klimatické změny,“ reaguje následně týdeník Respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Oteplování..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMirouš , 09.08.2023 20:37:54
Nejvíc se otepluje v Praze při duhovém pochodu !!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…