„Budou mít hole a tyče. Přátele jsem poslala pryč z města.“ Chystá se extrémní demonstrace v Teplicích. Sami Romové mají strach

10.07.2021 11:03

V sobotu se v Teplicích zřejmě uskuteční další demonstrace proti policejnímu zásahu, po němž zemřel romský narkoman Stanislav Tomáš. Tamní lidé jsou v obavách, očekává se, že akce bude vyhrocenější než ta na konci června, tehdy málem Romové napadli přihlížející policisty. Zároveň dochází ke sporům i mezi Romy, dají se tedy očekávat velké nepokoje, píše o tom server Expres.cz.

„Budou mít hole a tyče. Přátele jsem poslala pryč z města.“ Chystá se extrémní demonstrace v Teplicích. Sami Romové mají strach
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zákrok policie proti Stanislavu Tomášovi

„Další akce už nebude mít formu piety. Přijet mají Romové z celého světa, údajně z Anglie a samozřejmě ze Slovenska,“ řekla Expresu žena pracující nedaleko od místa incidentu. Tu doplnila další místní obyvatelka, která dokonce varovala, že účastníci demonstrace budou ozbrojeni holemi a tyčemi. Svým přátelům bydlícím v okolí prý doporučila na několik týdnů opustit město.

Původní zdroj ZDE

Podle romského aktivisty Emila Voráče z organizace Khamoro se akce dostává už do zcela jiné úrovně. Sám se jí odmítá již účastnit, jelikož mezi protestujícími Romy panuje velmi napjatá atmosféra a dochází i ke sporům.

„Přesně tuto situaci jsem v případu zesnulého Stanislava Tomáše očekával. Věděl jsem, že ve chvíli, kdy se do případu vloží určití lidé, kteří dlouhodobě hovoří o potřebě stmelování Romů, ale několik let se živě ve vysíláních napadají, vyhrožují si trestními oznámeními a ukládají si nemožnosti, aby je záhy mohli ve sporech použít, se přesně takhle budou chovat i v případu Stanislava Tomáše,“ uvedl aktivista na Facebooku.

Někteří Romové na sebe prý dokonce navzájem podávají trestní oznámení. „Napadání romské inteligence, kopání branek do vlastní brány. Já sám za sebe jsem byl rozhodnutý 10. července vyjet a podpořit, a teď nevím co, zdali demonstraci, nebo mítink, ale už mám jasno a je zřejmé, že stejně jako já se na poslední chvíli rozhodly stovky lidí. Nezúčastním se, neboť tato kauza sklouzla přesně do takového stadia, jako sklouzla vysílání na sociálních sítích,“ dodal závěrem romský aktivista.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…