„Byli bychom pitomci.“ Vlastimil Vondruška o „multikulti“: Pravda a láska po celém světě? Nesmysl

30.10.2019 7:11 | Zprávy

Na Svobodném universu hovořil o historii, tradici i multikulturalismu historik a spisovatel Vlastimil Vondruška. „My bychom to neměli škrtnutím pera zahodit a říct, že těch deset staletí byli všichni pitomci, kteří ctili hodnoty, jež už dneska vůbec neplatí, a my budeme moderně kráčet úplně jinam,“ prohlásil historik. Rýpl si i do současného zákonodárství a vzdělání. A dodal, že kulturní antropologie nezná pojem multikulturalismus. „Nenajdete jedinou teorii kulturní antropologie, která by objasňovala dlouhodobé soužití dvou nekompatibilních kulturních systémů vedle sebe jakožto mírové. Buď vedle sebe žijí izolacionisticky, nebo se vždy jedna z nich snaží ovládnout tu druhou,“ pravil.

„Byli bychom pitomci.“ Vlastimil Vondruška o „multikulti“: Pravda a láska po celém světě? Nesmysl
Foto: Repro Youtube
Popisek: Historik a spisovatel Vlastimil Vondruška

Dle Vondrušky je, co se týče historie, nutné si uvědomit, že člověk má biologickou a sociální podstatu, že existuje zákon reprodukce a pud sebezáchovy. „A od toho se samozřejmě odvíjejí nejrůznější principy, které v minulosti existovaly a které existují i dnes,“ říká Vondruška, tedy že se mění herci a kulisy, ale hra zůstává stejná. Dějiny prý trefně popsal Napoleon Bonaparte, který řekl, že dějiny jsou v podstatě fáma, kterou přijala většina obyvatel.

Vysvětlil také, proč se věnuje psaní historické beletrie. „Vždycky jsem měl touhu přibližovat co nejširšímu fóru čtenářů naše dějiny, protože poučení z vlastních dějin považuji za strašně důležité. Dějiny nejsou jen jakási nudná fakta ze školy, kdy se do dětí cpou jména panovníků a bitvy, i když dneska už ani to ne.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…