„Celá země se postavila za Ukrajinu.“ Fiala je hrdý na Česko

22.02.2023 21:50 | Ze sítí

S blížícím se prvním rokem od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu odtajnil premiér Petr Fiala (ODS) prostřednictvím svého facebooku, jaká byla naše souhrnná vojenská pomoc Ukrajině. Vyšplhala se do desítek miliard. „Svým příkladem jsme ostatním ukázali, že to je možné,“ uvedl spokojeně ministerský předseda.

„Celá země se postavila za Ukrajinu.“ Fiala je hrdý na Česko
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Petr Fiala

„Když začala ruská invaze na Ukrajinu, od prvního momentu – možná i díky vlastní historické zkušenosti – jsme jasně věděli, že se za Ukrajinu musíme postavit. A udělala to nejen vláda, ale celá země, a na to jsem skutečně hrdý,“ píše úvodem Petr Fiala.

Už před ruskou invazí jsme jako první stát poskytli Ukrajině munici a od prvních hodin po agresivním vpádu ruských jednotek na Ukrajinu jsme hledali cesty, jak statečným obráncům rychle a dobře pomoci, připomíná předseda vlády.

„Byli jsme vůbec první, kdo dodal Ukrajině helikoptéry, tanky, houfnice, raketomety a bojová vozidla pěchoty. První námi organizovaná dodávka těžké techniky na Ukrajinu dorazila čtrnáct dnů po začátku invaze. Svým příkladem jsme ostatním ukázali, že to je možné,“ pokračuje Petr Fiala.

Ve spolupráci státních a komerčních subjektů bylo poté v průběhu prvního roku války z Česka na Ukrajinu dodáno „89 tanků, 226 bojových a obrněných vozidel nebo 38 houfnic“. „Zhruba třetina této techniky pochází z armádních skladů, ze kterých bylo odesláno i šest protiletadlových systémů, čtyři bojové vrtulníky a 900 metrů mostních konstrukcí,“ dodává.

„Český obranný průmysl v koordinaci s českým státem dále na Ukrajinu dodal také například 33 salvových raketometů a na základě požadavků ukrajinské strany pak Česko zorganizovalo dodávky více než milionu a půl kusů munice, z toho přes šedesát tisíc raket,“ uzavírá premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Něco tak proradnýho,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKačerovský , 23.02.2023 11:16:23
jako tenhle Pjotr Fijalenko, jsme na naší korupcí prolezlé politické scéně ještě za 33 let od hadráku neměli. Tenhle zkorumpovanej podvodník, kterej táhne naši zemi k bankrotu, totální podřízenosti Brusele, ztráty vlastní suverenity a ožebračení důchodců a střední vrstvy, nemůže chcípnout na svobodě přirozenou smrtí. Už konečně musí každý politik odpovídat za své jednání.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…