„Ceny benzínu: To by měli lidé vědět. Pravda o Ukrajincích.“ U Xavera zle

23.05.2022 7:50 | Ze sítí

V Podtrženo, sečteno s událostmi účtoval tentokrát politolog Petr Macinka. Řešila se především Ukrajina, například počet HIV pozitivních, ale i nouzový stav. Macinka odsoudil snahy, aby zde uprchlíci zůstávali nadobro. „My vytahujeme tu inteligenci, to nejlepší, co v té společnosti je, a jak se má ta země po konci té války, jestli nějaký ten konec bude, jak se má znovu postavit na nohy?“ ptal se. Zvláštní pozornost pak věnoval cenám pohonných hmot. „Lidé by měli vědět, že dvacet korun z této ceny je daň,“ řekl a dodal, že vláda stejně s takovým výběrem daně nepočítala, takže by měla zlevnit.

„Ceny benzínu: To by měli lidé vědět. Pravda o Ukrajincích.“ U Xavera zle
Foto: Repro XTV
Popisek: Politolog, mluvčí IVK Petr Macinka

Jako první téma Xaver předhodil Macinkovi uprchlíky nakažené HIV, což dle epidemiologa Romana Prymuly představuje určité riziko. „Vždyť k nám přicházejí matky s dětmi. Takže až tak, to to na té Ukrajině byla taková hrůza?“ divil se politolog a dodal, že teď by nechtěl být pediatr. Dle něho by se Ukrajincům mělo pomoci k co nejčasnějšímu návratu. A varoval ty, kdo se seznamují přes aplikaci Tinder, že by asi měli být opatrní. Ale co se týče vlády, Macinka si dobře vzpomíná, jak vypadala její ochrana při covidu, zvláště když byl Prymula ministr, a to už nechce opakovat. Žertovně poznamenal, že ochranu před HIV by mohli dostat do gesce Piráti.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
Pokud jde o prodlužování nouzového stavu, Macinka má za to, že není potřeba. A pro vládu má jen pár výhod. Například, že může omezovat stávky. „Kdyby náhodou na lidi přišla bída, tak žádné stávkování,“ poukázal a dodal další výhodu pro stát během nouzového stavu, totiž že se může utrácet bez výběrových řízení. „To se to vládne,“ poznamenal. Xaver kontroval, že teď snad ani není z čeho utrácet, ale Macinka namítl, že kupujeme z Německa tanky za 10 miliard. „Já nevím, jestli je výběrko, já bych řekl že ne,“ odhadl.

Poukázal na to, že český zákon je zaplevelený různými zbytečnými regulacemi, které všechno prodlužují, tudíž, zvláště když vládne pravicová vláda, by se mělo začít škrtat a ne ponechávat nouzový stav, kdy je tyto regulace možno ignorovat.

Zmínil ještě jeden aspekt nouzového stavu, s dovětkem, že nechce Vítu Rakušanovi radit, totiž vyšší trestní sazby. „Například když jako předseda Ústavního soudu někoho pomlouváte, tak můžete dostat dvojnásobek, když vás odsoudí,“ rýpl si do Pavla Rychetského kvůli jeho výrokům na adresu Václava Klause, za které podal trestní oznámení. A doplnil, že Rychetského musí ke stíhání vydat Senát a zřejmě nebude dopuštěno, aby měl předseda ÚS „na bryndáku“ takovou skvrnu. Policie dle něho případ odloží. Ale i tak bude muset zaujmout nějaké stanovisko, například říct, že Rychetský jen „plácal“ své dojmy.

K tématu Ukrajiny Xaver zmínil slova předsedy Přísahy Roberta Šlachty, který varoval, že experti na ukrajinské zločinné struktury už od policie odešli. Macinka přisvědčil, že zrovna toto by Šlachtovi věřil. Sám nedávno našel článek LN z roku 2008, ve kterém se psalo, že „brněnské podsvětí ovládají nejtvrdší ukrajinské mafie“. Jednalo se o varování ÚOOZ a BIS před ukrajinskými mafiemi, které prý už skoro prorůstaly do státní správy.

„Dokonce v tom článku srovnávali ukrajinské mafie a jejich praktiky s ruskými mafiemi a jejich praktikami v Brně. A došli k tomu, že ti Ukrajinci se absolutně ničeho neštítí. Že ti Rusáci alespoň uctívají nějaké zločinecké zákony, zatímco těm Ukrajincům fakt není svaté vůbec nic,“ sdělil Macinka, co se dočetl. A shledal, že výhledově bude s kriminalitou Ukrajinců problém.

Komentoval také migraci do ČR, ale i jinam: „To já považuji za hluboce amorální, že tím, že tady ti lidé zůstávají, tak my vytahujeme tu inteligenci, to nejlepší, co v té společnosti je, a jak se má ta země po konci té války, jestli nějaký ten konec bude, jak se má znovu postavit na nohy, když všichni ti nejlepší, co mohli odejít, odešli sem a zůstanou tady?“

Zmíněny byly i velmi drahé ceny pohonných hmot. Macinka prohodil, že ho dojímá hon na pumpaře a kontroly marží. Konstatoval, že benzín má nějakou výrobní cenu, nějakou marži má rafinérie, nějakou pumpař. Ale až 20 Kč z nyní více než 45korunové ceny dle něho tvoří daně. Marže pumpařů jsou oproti tomu maličké. Doplnil, že cena se zvyšuje nejdříve o spotřební daň, která byla nyní „milostivě snížena o 1,50“, tedy jedna zvedá druhou (DPH). „Stát na každém benzinu nebo nafty má zhruba dvacet korun a žene skoro do tepláků chudáky pumpaře za to, že mají dvě nebo tři koruny na litru,“ vymezil se politolog.

A rýpl si, že při sestavování rozpočtu byla cena skoro o deset korun méně. Tedy i očekávaný výběr daně, který si vláda nepochybně spočítala, byl menší. „Pokud by vláda chtěla účinně bojovat s cenou benzínu, tak nemá honit pumpaře, nemá směšně snížit spotřební daň o korunu padesát, nemá tady šaškovat s biosložkama, což je blbost sama o sobě, ale může říct, že počítala s jistým objemem peněz, takže teď ponižuje DPH,“ navrhl a dodal, že cena by mohla jít dolu až o 10 korun. Ale ne netržním mechanismem, ale snížením daní. „Lidé by měli vědět, že dvacet korun z této ceny je daň,“ zakončil svůj výstup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…