„Cenzurovali mě, umlčovali. Opouštím mainstream!“ Někdejší přední Wollnerova novinářka z ČT vypustila bombu

29.01.2022 11:50

Role médii je zejména v této době velmi důležitá. Investigativní novinářka a bývalá reportérka České televize Markéta Dobiášová v „1. československé konferenci covid-19“ hovořila na téma „role médií v kritických situacích“. Vymezila se proti mainstreamovým médiím v době epidemie i vůči svým kolegům. „Cenzurovali mě, umlčovali; chci se ještě podívat dětem do očí,“ uvedla. Zároveň oznámila, že se rozhodla mainstream opustit.

„Cenzurovali mě, umlčovali. Opouštím mainstream!“ Někdejší přední Wollnerova novinářka z ČT vypustila bombu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Praze se sešli vědci, lékaři a právníci k diskuzi nad covidem na 1. První československé konferenci covid-19

„Skrytá moc médii spočívá v tom, že přetvářejí naše chování, jednání a myšlení. Základním prostředkem mediální manipulace je dezinformace. Když už problém nelze ututlat, vyhlásí se do světa doplněný o zcela falešné řešení. Cíl je jasný; pozornost veřejnosti se buď svede jinam, nebo časem vyšumí a zapomene se. Kritika tu není objevováním pravdy a hledáním nápravy, je to jen jakýsi komunikační rituál, řešení problémů už ani neočekáváme,“ zmiňuje Markéta Dobiášová mechanismy, na nichž fungují česká mainstreamová média.

Anketa

Jste pro zvýšení poplatků za ČT?

1%
97%
hlasovalo: 31193 lidí
„Téma covid znamená téměř 100% zájem veřejnosti. Lidé mají také rádi lékaře, vědce, autority, kterým potřebují věřit, cítí se pak víc v bezpečí. A kdo jiný by měl při takové epidemii radit, co dělat, než tito experti. Tyto experty mají velmi ráda i média, informační chaos tu proto začal být velmi rychle,“ pokračuje novinářka s tím, že na začátku se to dalo chápat, protože ke krizi chaos patří.

Horší bylo podle ní pozorovat, jak onen strach nakonec paralyzoval i samotné novináře: „Anebo jen zlenivěli, nevím,“ pokrčila rameny. „Každopádně se čím dál víc přestávali ptát, přestávali zjišťovat, jestli informace, které zprostředkovávají veřejnosti skrze mediálně oblíbené a PR zkušené experty či politiky, nejsou také náhodou dezinformace,“ dodala Dobiášová, která má hojné zkušenosti z redakcí mainstreamových médií v době covidu.

„Redaktoři, novináři jako by přestali hlídat, jestli se sami nestávají součásti manipulací, které – jak v novinářských kruzích víme – slouží vždy ku prospěchu toho, kdo má na manipulacích zájem. Bývají to většinou politici, byznysmeni. Politicko-byznysový marketing je na manipulacích založen, “ upozorňuje.

Na tuto vlnu podle jejích slov bohužel naskočila většina českých médií: „Je to logické, pro většinu médií jsou příjmy z inzerce rozhodující. Veřejnoprávní média jsou zase více závislá na politických stranách. Navzájem se potřebují. Od politiků média potřebují informace, podporu – a politici potřebují média pro své posilování moci. Nahlas se to moc neříká,“ podotýká Dobiášová.

Novináři se opravdovým konfliktům postupně začali vyhýbat a investigativní žurnalistika z médií v podstatě vymizela. „Můžeme sledovat, jak za ohlušujícího ticha mainstreamových redakcí procházela a prochází politikům, vládě minulé i současné vydávání nezákonných opatření, která s řešením epidemie mají pramálo společného,“ konstatuje novinářka.

Můžeme sledovat, jak tato vládní opatření postupně oklešťují lidská práva, jsou v rozporu s právními a demokratickými principy naší společnosti a státu. „S principy, po nichž ještě nedávno většina redakcí a novinářů poměrně hlasitě volala. Dnes bych spočítala na prstech jedné ruky ty, jimž to vadí a nebojí se to říct otevřeně,“ všímá si. A dodává, že média začala řešit, jak se z covidu stal velký byznys.

Na tom se podílí i celá řada jejích kolegů: „Mnozí moji novinářští kolegové sami na sociálních sítích masírují veřejnost, aby ochotně a radostně plnila všechna proticovidová opatření vlády. Co naplat, že jsou nelogická a nefungují. Kdo nejde s námi, jde proti nám,“ říká novinářka s tím, že konstruktivní kritika je dnes nežádoucí a oponentní názory jsou umlčovány.

Svěřila se s tím, že sama zažila cenzuru. „Nikdy by mě nenapadlo, že zažiju cenzuru. Sofistikovanou cenzuru vůči ověřitelným faktům, že se mě někdo bude snažit umlčet a zastavovat tak, aby se fakta k veřejnosti nedostala. Během posledních dvou let se to stalo několikrát. Přátelé a respondenti se mě ptali, zda se nebojím, že jsem odvážná; ale jestli jsem někdy sbírala odvahu, tak až nyní pro tato slova, která ode mne právě posloucháte,“ prohlásila novinářka Dobiášová.

Aby nahlas řekla mediální bublině, v níž má dost kamarádů: „Selhali jste. Selháváte na celé čáře a je mi to líto,“ vzkázala svým novinářským kolegům.

Závěrem oznámila, že prostředí mainstreamových médií změnilo natolik svou tvář, že z něj odchází. „Byla jsem mnoho let jeho součástí, součástí redakcí veřejnoprávních médií. A už v nich být nechci. Je pro mě důležité, abych se svým dětem, svým zdrojům, komukoliv z publika, kterému své informace přináším, mohla dívat do očí a říct: Snažila a snažím se ukazovat realitu celou, poctivě, spravedlivě, padni komu padni,“ uzavřela Markéta Dobiášová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…