„Černí vůdci jsou šejdíři.“ Světoznámý černošský ekonom nastavil zrcadlo „vlastním"

19.06.2020 8:48

Na sociální síti Twitter se v důsledku aktuálních událostí ve Spojených státech šíří úryvky citátů z knih amerického ekonoma a stoupence ekonomie nabídkové strany Thomase Sowella. Sowell, který je sám Afroameričan, se velmi silně ohrazuje proti pozitivní diskriminaci. „Liberální vize osudu černochů, že jsou téměř zcela v rukou bílých, je vysilujícím poselstvím pro ty černochy, kteří to berou vážně,“ zaznívá například v jednom z citátů, které se hojně sdílejí.

„Černí vůdci jsou šejdíři.“ Světoznámý černošský ekonom nastavil zrcadlo „vlastním"
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protest na podporu práv občanů černé pleti, Praha, 13.6.2020

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
Sowell, jenž obhájil doktorát na Chicagské univerzitě za působení George Stiglera, se ve svých knihách velmi negativně staví k pozitivní diskriminaci a k propagaci vidění světa, jež odporuje faktům. Sám je zastáncem volného trhu a libertariánského konzervatismu.

„Liberální vize osudu černochů, že jsou téměř zcela v rukou bílých, je vysilujícím poselstvím pro ty černochy, kteří to berou vážně, bez ohledu na to, jako výhodné to může být zase pro ty, kteří to berou jako alibi,“ šíří se nyní po sociální síti v době nepokojů ve Spojených státech, které se odkazují na rasový podtext.

V jiném úryvku se zase odkazuje na Sowellova slova týkající se aktivismu některých lidí černé barvy pleti. „Lidé se mě někdy ptají, jestli jsem se pokusil přesvědčit černé ‚vůdce‘, aby zaujali odlišný pohled na rasové otázky. Samozřejmě, že ne. Strávil bych svůj čas zkoušením přesvědčovat mafii, aby se vzdala zločinu. Proč bych měl trávit čas snahou přesvědčit šejdíře, aby se vzdali své oběti?“

V dalším citátu je znát, že Sowell je též sociální teoretik: „Emoce neprokazují ani nevyvracejí fakta. Dříve tu bylo období, kdy tomu rozumově dospělý člověk rozuměl. Ale roky hloupého vzdělávání a důrazu na to, jak se lidé ‚cítí‘, zanechaly příliš mnoho lidí neschopných vidět skrze tento mediální trik.“

„Pokud chcete vidět, jak chudí zůstávají chudými, generace po generaci, udržujte nízké standardy na jejich školách a omlouvejte se za jejich akademické nedostatky a chování. Ale prosím, negratulujte si za to, že máte soucit,“ zní jeden z citátů, který již šířilo přes dvanáct tisíc lidí a 31 tisíc jej ohodnotilo kladně.

Kromě aktuálně nejvíce skloňovaného hnutí za práva Afroameričanů Black Lives Matter, se v poslední době šíří i další odsuzování rasismu.

V minulém týdnu například v Praze proběhla demonstrace, která se ohradila proti utlačování Romů, ke kterému dle zúčastněných dochází i u nás v České republice.

reklama

autor: rak

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…