„Česká“ rodina Tancošů týrala ve Velké Británii lidi. Prováděla jim neuvěřitelné věci

25.10.2016 12:30

Pět členů romské rodiny Tancošů bylo před soudem v Plymouthu uznáno vinnými z trestného činu obchodování s lidmi. Podle obžaloby se navíc vůči svým „klientům“ chovali velmi brutálně a zacházeli s nim v podstatě jako s otroky.

„Česká“ rodina Tancošů týrala ve Velké Británii lidi. Prováděla jim neuvěřitelné věci
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Neziskové organizace s oblibou hovoří o příbězích úspěšných Romů, kterým v České republice brzdila v rozletu xenofobie a rasismus, kdežto v zahraničí se konečně mohl rozvinout jejich talent a schopnosti. Do jisté míry je to i případ rodiny Tancošů, která se ve Velké Británii opravdu dokázala uplatnit a zajistit si nadstandardní příjmy. Radost z jejích úspěchů však přece jenom kalí skutečnost, že vykutálená romská rodina přitom porušovala zákon a týrala lidi.

Pětičlenný rodinný gang sliboval svým romským soukmenovcům lepší život v Plymouthu, kde s nimi však po příjezdu zacházel velmi krutě a nelidsky. Místo snadného výdělku na důvěřivé klienty čekalo ubytování ve špinavé garáži a slíbené peníze inkasovali do svých kapes jejich trýznitelé. Podle vyšetřování tímto způsobem Tancošovi zneužívali nejméně osm lidí, kteří byli vystaveni bití, ponižování, šikaně a nemohli se bez souhlasu svých „pánů“ ani volně pohybovat. Jedna z obětí dokonce musela přespávat ve skříni.

Anketa

Myslíte, že problémy s vyznamenáním Jiřího Bradyho na Zemana někdo schválně ,,narafičil", třeba někdo z jeho vlastní kanceláře?

94%
6%
hlasovalo: 15755 lidí

Celý text v angličtině je ZDE.

Jedna z obětí byla nucena „posekat“ trávník za pomoci pouhého nože, jiná zase strávila dlouhé hodiny čištěním a mytím automobilu hlavy rodiny Tancošů. Všichni novodobí otroci sice nebyli zamykáni, ale vzhledem ke svým nulovým znalostem angličtiny neměli možnost se ze svého nezáviděníhodného postavení vymanit. Oběti si dále stěžovaly na bití baseballovou pálkou i kusy nábytku. Svoji velkou i malou potřebu musely vykonávat na zahradě a ještě za to zaplatit jednu libru.

Své oběti rodina nutila ke krádežím, ale před soudem se pětičlenný gang zapřísahal, že chtěli jen svým krajanům pomoct v těžkých začátcích v nové zemi a veškerá obvinění označila za lživá. Soud však Tancošům jejich tvrzení neuvěřil a shledal je vinnými. Informace o celém případu se dostaly k policii před dvěma lety, kdy se podařilo dvěma obětem týrání od rodiny utéci. K osvobození zbývajících novodobých otroků došlo v září 2014.

Jak uvádí plymouthský deník The Herald, Růžena a Petr Tancošovi byli obviněni jako hlavní organizátoři vykořisťování lidí, které se mělo dít mezi lety 2010 až 2014. Dva bratři Tancošovi zůstanou až do pátečního vynesení rozsudku ve vazbě. Jejich přítelkyně, Dzurková a Kuriová, byly propuštěny na kauci. V průběhu několika let si přičinlivá rodina Tancošů a jejich komplicové mohli vydělat stovky tisíc liber.

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …