„Česká ulhaná televize! Žádný sopel i bez hadru na hu*ě!“ Nedělní demonstrace měla své dění i mimo. Toto jen na PL

01.02.2021 17:59

REPORTÁŽ „Chodíme s rouškami jako ovce, přitom parlament je plný opic. Chybí tady Jan Žižka, ten by je srovnal. Chaotická nařízení vlády považuji za diskriminaci normálních a svéprávných lidí. Vždyť vláda vidí, že odpor vzrůstá a každý den je nás víc a víc.“ Takto mluvili při nedělním protestu na Václavském náměstí v Praze demonstranté. Popořadě Pavel Esseler z Brna, Irma z Valašského Meziříčí a Miluše z Plzně. Byli jsme mezi naštvanými.

„Česká ulhaná televize! Žádný sopel i bez hadru na hu*ě!“ Nedělní demonstrace měla své dění i mimo. Toto jen na PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti vládě a na podporu poslance Lubomíra Volného

"Vadí mi, že nežijeme jako lidi. Lidé nemají práci, oddalují se operace, chodíme s rouškama jako ovce, parlament je plný opic. Na tom je nějaký vyšší zájem. Takhle to opravdu nejde dál," prohlásil novopečený důchodce Pavel Esseler. Do centra Prahy přijel demonstrovat z Brna, kde ještě donedávna pracoval v nemocnici. Ostatně těch rozhněvaných mužů i žen bylo na Václaváku přes tisíc.

Chybí tu Žižka

"Život je buď odvážné dobrodružství, nebo nic," zní motto americké spisovatelky a aktivistky Helen Kellerové, které je vyryto na jedné z laviček zhruba v polovině Václavského náměstí. Právě u ní jsme se s Esselerem bavili. Donedávna pracoval v nemocnici v brněnské městské části Bohunice a jak sám říká, vozil odtamtud odpad včetně pytlů s testy s tím hnusem. Nyní je v předčasném důchodu, bere 15 400 korun, je vysmátý, ale doufá, že po poskytnutí rozhovoru ParlamentnímListům.cz neskončí za mřížemi na Pankráci.

"Chybí tady Žižka, ale to už říkám léta. On by je v parlamentu srovnal. Šest set let samý šlendriján. Dlouho jsme úpěli pod Němcema, jedna válka, druhá válka, tenhle ministr říká to, jiný tamto a kdo se v tom má vyznat. Všechno je covid a žádná jiná nemoc neexistuje. Oddalují se operace, děcka nejsou ve škole, to není normální stav. Jedno procento má problém, tak ať je v nemocnicích s léky. Ale devětadevadesát procent lidí trpí," podotýká muž, jenž přijel z metropole jižní Moravy v autobuse s lidmi, kteří se tam scházejí v petiční hospůdce U čtyř růží.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí
Demonstraci pořádali aktivista Ondřej Březina z webu Politická drbna a Jana Peterková. To bylo i napsáno na facebookové stránce vybízející k účasti na akci nazvané Jsme lidi, nás nevypnete! Přesto některá média nesprávně informovala, že protest pořádala iniciativa Chcípl Pes. Jiná zase v rozporu s realitou psala, že se jí zúčastnilo několik desítek tisíc lidí. Těch tam ale bylo okolo tisícovky. "Jsme tu kvůli tomu, aby se aktivisté a všichni, co bojují za naši svobodu a naše práva, sjednotili a ukázali lidem cestu ze tmy," řekl ParlamentnímListům.cz sám Březina, který na pódiu pod sochou svatého Václava moderoval v kraťasech.

Bez soplu a bez roušky

"Vadí mi, že z našich dětí dělají hlupáky. Páchají tím na nich zločin. Obecně vládne neskutečný bordel. Je šílené, co si vláda k obyčejným lidem dovolí. Nikdy jsem po nich nechtěla ani korunu, přitom mi dnes nedovolí normálně fungovat," řekla Irma z Valašského Meziříčí, která do hlavního města dojela s přáteli autem a dodala: "Věřím, že opakovaný nátlak na politiky by mohl pomoci. Chaotická nařízení vlády považuji za diskriminaci normálních a svéprávných lidí. Náhubky, zákazy, příkazy a my, co jsme u nosu od března i bez hadru na hubě neměli ani sopel, dostáváme za uši. Česká ulhaná televize se snaží, ale hlupáky z nás neudělá."


Ilona Csáková. (FOTO: Hans Štembera)

"Musíme bojovat za svobodu. Myslím, že by se mohlo něco změnit, protože vláda vidí, že lid je nespokojený, odpor vzrůstá a každý den je nás víc a víc," zmínila zase Miluše, která dorazila z Plzně. Než na pódium vystoupila zpěvačka Ilona Csáková, lakonicky sdělila: "Vše už jsem řekla písní a nové věci píšu na Facebook." Píseň V dlouhém zatmění posléze i zazpívala.

To Roman Hájek, který po roce 1990 pracoval pro Václava Havla na pražském Hradě a pak skoro sedmnáct let na ministerstvu vnitra, přidal srovnání se severním sousedem: "Polsko je oproti nám skoro plně katolický stát. Ničeho se tam ale nezalekli a všechno otevřeli. Restaurace, lyžařské vleky, posilovny. A my Češi jsme takoví sralbotkové. Je mi z toho na zvracení."

Ostatně za neúčast na akci byl kritizován zpěvák Daniel Landa, který pak na Facebooku napsal: "Nemůžu akceptovat způsob, jakým mě dlouhodobě někteří lidé vehementně tlačí k tomu, abych tančil, jak oni pískají." Na jednom z transparentů na demonstraci bylo napsáno: "Vláda plní plán Rockefellerovy nadace."



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…