"Chová se jako úchyl. Vrchol pokrytectví!" vypálil Aleš Brichta proti Radku Bangovi. Do vřavy se pak přidali Černocká, Michal David, Maxa a mnozí další

06.12.2016 18:33

„Mne by zajímalo, jak by se tito rádoby umělci tvářili, kdyby slyšeli unplugged Tomáše Ortela. Asi by se nestačili divit,“ rozčeřuje hladiny kolem Českého slavíka rocker Aleš Brichta. Nenachází naopak pochopení pro Radka Bangu, jenž proti Ortelově stříbrné pozici ve Slavíku protestoval tím, že odešel ze sálu karlínského divadla, kde se anketa popularity českých zpěváků, zpěvaček a skupin nedávno vyhlašovala. „Jeho chování mi nepřijde dost normální,“ poznamenal na adresu Bangy Brichta. Zpěvačka Petra Černocká to ale vidí zcela jinak. „Banga udělal moc dobře,“ řekla. „To je do nebe volající, co se kolem tohoto děje,“ povzdechla si posléze zpěvačka Ilona Csáková. A co řekli k tématu ParlamentnímListům.cz další umělci?

"Chová se jako úchyl. Vrchol pokrytectví!" vypálil Aleš Brichta proti Radku Bangovi. Do vřavy se pak přidali Černocká, Michal David, Maxa a mnozí další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muzikant Aleš Brichta

Kontroverznímu krajně pravicovému zpěvákovi Tomáši Ortelovi vox populi letos přiřknul příčku stříbrného Českého slavíka. A hned byl z toho poprask. Mnozí hudebníci, pěvci a pěvkyně totiž při slavnostním předávání cen vůbec nevěděli, jak se s tímto problémem mají popasovat. Mnozí tak tleskali, někteří dokonce pískali. Romský zpěvák Radek Banga dokonce na protest odešel ze sálu hudebního divadla v Karlíně a mnohým tak rázem došlo, že je na průšvih zaděláno.

Banga totiž svůj akt vysvětlil později pro média slovy, že to udělal hlavně proto, že jeho předci se stali oběťmi druhé světové války, kdy skončili v koncentračním táboře. Podle něj to je dnes Ortel, ale zítra to může být Hitler. Jenže za svá slova to pěkně schytal na svém facebookovém profilu, kde mu teď vyhrožují smrtí, zplynováním a Hitlerem. Korunu všemu pak nasadil pořad České televize 168 hodin, kde navrch ještě připomněli, že režisér Vít Klusák letos v březnu zachytil na kameru zákulisí koncertu kapely Ortel ve Frýdku-Místku, kde fanoušci skupiny zdvihají pravici a pokřikují nacistické „Sieg Heil".

Potřebujeme co největší pestrost

Podle televize se ale přesto našli zpěváci, kteří Ortela nejen nehanili, ale dokonce pro něj našli pochopení. Třeba Lucie Vondráčková na kameru řekla, že v hudbě stejně jako ve všem ostatním potřebujeme co největší pestrost. „Berme trochu život s nadhledem a s humorem,“ vysvětlila. Zlatá slavice Lucie Bílá zase všem, kdo byli z výsledků Slavíka naštvaní, vzkázala, že žijeme v krásné zemi a že bychom si měli vážit jeden druhého. „Jeho gesto bylo zbytečné,“ vzkázala Bangovi. Podle hudebníka a někdejšího politika Františka Ringo Čecha jsou však slova obou zpěvaček obranou Ortela, nikoliv jeho podporou.

Anketa

Které organizace jsou v Česku nejprospěšnější?

6%
68%
hlasovalo: 5996 lidí

„Ony se postavily na jeho stranu, ale to ještě neznamená, že s tím úplně souhlasí. Daly najevo, stejně jako já, že si ve svobodné zemi, pokud to někoho nehanobí, může zpívat každý, co chce. A zrovna tak může někdo odejít ze sálu. To je v pořádku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Ringo Čech.

Naopak Radka Bangu podpořily celebrity jako je Marta Jandová, Dan Bárta, Iva Pazderková a Vojtěch Dyk.

Cítí to ale tak jako oni i ostatní hudebníci? ParlamentníListy.cz kvůli této otázce oslovily hned několik populárních tváří českého hudebního nebe. Jenže skoro nikomu se do lámání chleba nechtělo.

Neznám, nezajímá mne to...

„To je všechno tak do nebe volající, co se kolem tohoto děje,“ zareagovala pro ParlamentníListy.cz zpěvačka Ilona Csáková, ale hned na to se omluvila, že jde právě dělat rozhovor pro Český rozhlas, takže nemá čas.

„Žádného Ortela neznám. Mne ta věc vůbec nezajímá, nevím, o co jde. Pan Těšínský (Jaroslav Těšínský, šéf společnosti Musica Bohemica, která připravuje anketu Český slavík, pozn. red.) mne na Českého slavíka vůbec nezve,“ zabědoval hudebník Felix Slováček. „Nevím, z jakého důvodu mne na Slavíka nezvou. Myslím, že jsem pro českou kulturu a muziku snad něco udělal, ale když si myslí, že si nezasloužím, abych v tom divadle seděl, tak mne to vůbec nezajímá. Ti, kdo by tam sedět měli, tak ti vůbec  pozvánku nedostanou,“ doplnil ještě Slováček na konto slavnostního vyhlašování cen Český slavík Mattoni.

„Vůbec to nesleduji, takže o tom nic nevím. Jenom vím, že nějaký Ortel byl druhý, ale vůbec jsem ho nikdy neslyšela,“ odvětila na dotaz ParlamentníchListů.cz stálice české pop music Helena Vondráčková. „K tomu se vám nemohu vyjadřovat, neboť to nesleduji,“ dodala na konto protestujícího Radka Bangy.

„Mne Slavík vůbec nezajímá. Musím se teď soustředit před svým vystoupením,“ zareagoval v podobném duchu zpěvák Milan Drobný.

„Na Slavících jsem nebyla, měla jsem vystoupení,“ napsala ParlamentnímListům.cz v kratičké sms zprávě zpěvačka Monika Absolonová.

„Pokud Tomáš Ortel dostal regulérní počet hlasů, pak není co řešit. Jen si myslím, že do této ankety tohoto typu se moc nehodí,“ napsal ParlamentnímListům.cz Michal David.

Do podrobnějšího rozboru se naopak pustili písničkář Ivo Jahelka, zpěvačka Petra Černocká, rocker Aleš Brichta a Martin Maxa.

Radek udělal dobře, když odešel!

„Nevidím nic špatného na tom, když odešel ze sálu. Komu na tom co vadí? Nepochybně je dobře se k tomu nějak postavit. Je to vyjádření jeho názoru a podružnější už je, zda s tím jeho postojem někdo jiný nesouhlasí,“ uvedl na adresu Radka Bangy Ivo Jahelka. „Osobně pak já za Radkem Bangou stojím,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz. To, že někteří umělci v sále Hudebního divadla Karlín naopak tleskali, když Tomáš Ortel přebíral na pódiu cenu, ovšem nevidí jako projev slabošství.

„Asi to je jen projev jejich neznalosti, i když bych to moc nepředpokládal. Třeba se s Ortelem v něčem naše hvězdy showbyzbysu ztotožňují,“ zaryl.

„Pokud Radek Banga odešel ze sálu, tak to udělal moc dobře,“ řekla bez obalu zpěvačka Petra Černocká. Prý ji nijak nevadí na rovinu říci, co si myslí, ale pokud jde o jiné hvězdy české populární scény, pak se nediví příliš tomu, když se nechtějí o tak citlivé věci, jako je Tomáš Ortel, s novináři bavit. „Pokud jsou opravdu dobře zavedení a v plné své kariéře, tak se dá pochopit, že se nevyjadřují, a že v sále divadla jeho stříbrné příčce tleskali. Ale já si mohu v klidu dovolit říci, co si myslím. Jsem už starší člověk a nemám pocit, že by mi kvůli mému názoru přestali chodit fanoušci na koncerty. Radka Bangu znám, je to fajn kluk a jestli to cítil tak, že odejde ze sálu, tak je to tak správně.“

To, že teď Bangovi chodí různé sprosté výhrůžky, ale na lehkou váhu rozhodně nebere. „Samozřejmě, že v posledních letech společnost nebývale zhrubla, nejen odspodu nahoru, ale zejména seshora dolů. Já z těchto důvodů nechodím na Facebook, dokonce svůj FB profil ani nemám. Ovšem vím, že tyto sociální sítě jsou jakousi hlásnou troubou anonymů. Kolikrát to píší frustrovaní chudáci, a protože z těch jejich připomínek mám pokaždé nepříjemný pocit, tak si ho nechci aktivně navozovat,“ dodala Černocká pro ParlamentníListy.cz.

Co je Banga za rapera?

Podle Aleše Brichty existují věci, které do muziky nepatří. „A jestliže se někdo chová jako úchyl v rámci nějakého jednání, tak mi to ani nepřijde vhodné na hodnocení, neboť bych musel nadávat,“ řekl Brichta ParlamentnímListům.cz a přitakal, že má na mysli Radka Bangu. „Jeho chování mi nepřijde dost normální. On už lže tím, že existuje, protože co on je za rapera? On si hraje na to, že vyrůstal v ghettu v jižním Bronxu a zpívá o tom, je to ale jeden blábol za druhým. Pokud se někdo chová tímto způsobem, tak to mi přijde jako vrchol pokrytectví," uvedl.

Pozastavil se i nad konáním umělců, co stojí za Bangou. „Mne by zajímalo, jak by se tito rádoby umělci tvářili, kdyby slyšeli unplugged Tomáše Ortela. Asi by se nestačili divit. Já měl možnost slyšet akustický vystoupení Ortela a byl jsem z toho příjemně překvapený. Znal jsem již dříve kapelu Ortel, ale bral jsem je tak nějak přezíravě, naopak unplugged působí velice dobře. A když už si Ortela někdo bere do huby, tak by si měl napřed poslechnout, co ten člověk zpívá a jak se prezentuje a jak vystupuje. Navíc na každým koncertě Ortelu, co jsem já zažil, tak mají policejní doprovod, který je hlídá, aby nedošlo k nějakému průseru. Oni si nedovolí ani nahlas vysmrkat!“ spustil dále Brichta.

A navíc - Tomáš Ortel již dávno opustil "Conflict 88", tedy plzeňskou neonacistickou kapelu, která ve svých textech písní vyzdvihuje nadřazenost bílé rasy. „On dokonce kvůli tomu změnil své jméno Tomáš Hnídek, aby se od toho všeho odstřihl. Ale nějací hlupáci začnou ty věci řešit až dnes - vždyť je to směšný! Kdyby lidi začali řešit spíše to, že nejsou peníze na důchody a že leckdy musí nemocný člověk až čtyři roky čekat na operaci,“ dodal Brichta s tím, že naopak repertoár Radka Bangy nezná, něco málo ale od něj slyšel, když s ním vystupoval společně na jakési akci. Nemůže ovšem prý soudit, zda i tvorba Bangy obsahuje tvrdá slova. „Mám ovšem pocit, že to od něj na Slavících byla jen hloupá póza a asi si to již uvědomil sám. Je ale mladej a hloupej,“ uzavřel.

...ach, ty hlasy!

Zpěvák Martin Maxa sice Slavíky nesledoval a nezná ani tvorbu Ortela a ani jeho samotného, ovšem trápí ho jiná věc. „Dneska Slavík funguje hlavně po internetu a je to jiné, nežli to bývalo dříve, tedy před rokem 1989, kdy se anketa vyhlašovala prostřednictvím časopisu. Dnes je ta anketa v rukách hlavně mladých lidí, které leckdy stmeluje zvláštní skupina, jež pořád něco řeší,“ uvedl Maxa.

Zdůraznil, že když dnes pouhé dva tisíce lidí pošlou Ortelovi hlasy, tak pak může být i první. „Ono do této ankety moc lidí nehlasuje. Sice to nějak výrazně nesleduji, ale vím, že když tam někdo pošle hlas, tak za něj dostane tři body. Takže když má někdo sedm tisíc bodů, tak pro něj hlasuje něco málo přes dva tisíce lidí. A to není mnoho. Nevím, zda je tento počet vůbec nějak statisticky významný. Prostě otázka zní tak, kolik hlasů způsobilo vlastně ono ´ortelovské pozdvižení´? Ale nakonec zjistíte, že je to hodně málo. Navíc Český slavík není ani anketa, je to agentura někoho, nějakého vlastníka, který na tomto jen vydělává. Vždyť dnes i rádia hrají muziku jen za peníze, anebo tehdy, když máte dobré známosti, tak o jaké kultuře se tady vůbec bavíme? Když se kdysi vyhlašovala anketa jen prostřednictvím časopisu, tak z toho nikdo nic neměl, ovšem teď? U nás se všeobecně vymýšlí různé ceny nejen za hudbu, ale i za filmy, za podnikání, prostě za kdeco! Rozdáváme snad nejvíc cen na světě,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Martin Maxa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…