„Chránit ČT, chránit demokracii!“ hlásá STANař. A bere z ČT statisíce

22.02.2023 13:42 | Ze sítí

Jana Bobošíková upozorňuje na „gigantický střet zájmů“ poslance Jana Laciny (STAN), který se stal zpravodajem kontroverzního zákona o veřejnoprávních médiích, ale přitom je sám dlouhodobě spojen s Českou televizí. Pětikoalice chce podle Bobošíkové dostat veřejnoprávní média plně pod svoji kontrolu.

„Chránit ČT, chránit demokracii!“ hlásá STANař. A bere z ČT statisíce
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Místostarosta Prahy 6 a člen politického hnutí Starostové a nezávislí Jan Lacina

Bobošíková si ve svém pořadu Aby bylo jasno posvítila na novelu zákona, která se bude schvalovat v Poslanecké sněmovně tento týden a podle níž bude část členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu volit Senát. „Pětikoalice chce dostat veřejnoprávní média plně pod svoji kontrolu. V řeči Petra Fialy se tomu říká posílení nezávislosti klíčových médií veřejné služby,“ říká ironicky Bobošíková s tím, že při projednávání tohoto zákona padly u pětikoalice veškeré zábrany.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28576 lidí

Předseda komise pro sdělovací prostředky v Senátu David Smoljak (STAN) se například neudržel a po zveřejnění plánu vlády na příslušnou novelu prohlásil, že „volba teď bude v jejich režii.“ Smoljakova radost z toho, „jak v režii pětikoalice dostává pluralita názorů jak ve veřejnoprávních médiích, tak i v parlamentu na frak, má pevný základ,“ říká Bobošíková.

Důvod je podle ní prostý a to, že zpravodajem zákona se i přes parlamentní zvyklosti stal Smoljakův stranický kolega a nadřízený Jan Lacina (STAN). „Přitom původně měl mít zákon úplně jiného zpravodaje, a to opozičního poslance Martina Kolovratníka (ANO). Ve sněmovně je totiž zvykem, že zpravodajem vládního zákona bývá zástupce opozice, ovšem když jde o ČT a tzv. nezávislost veřejnoprávních médií, je 30 let parlamentních zvyků zapomenuto,“ pokračuje sarkasticky Bobošíková.

Organizační výbor pod vedením předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) totiž protlačil jako zpravodaje právě Lacinu. „Ten k novele zákona prohlásil, že je důležitá pro demokracii. Přitom právě Lacina je dlouhodobým spolupracovníkem České televize, jeho firma od ČT už dlouho inkasuje statisíce korun,“ má jasno Bobošíková, že jde o gigantický střet zájmů.

„Zákon o ČT má tedy na starost dodavatel do ČT a navíc zastánce generálního ředitele Petra Dvořáka,“ nechápe Bobošíková a pokračuje. „Lacina navíc není v provázanosti s veřejnoprávní televizi žádným nováčkem. Stál například u zrodu pořadu Krásný ztráty, který vysílala ČT 14 let a v průběhu jeho vysílání Lacina vlastnil bar a kavárnu stejného názvu. Pořad sice skončil, ale Lacinovo podnikání nikoliv a Lacina je nadále smluvně propojen s Českou televizí, které poskytuje catering, jak vyplývá z oblíbených začerněných smluv ČT,“ podává Bobošíková další šokující informace.

Ani to ale prý není všechno. „Nezávislost klíčových veřejnoprávních médií zajišťuje poslanec, který vlastní kavárnu NONA v budově Národního divadla. O té ČT bezplatně vysílala a věnovala se výstavě, která tam probíhala v lednu,“ dodává Bobošíková s tím, že očividně nejde pětikoalici o posílení nezávislosti veřejnoprávních médií.

„Tak co myslíte, jde pětikoalici opravdu o posílení nezávislosti veřejnoprávních médií? Nebo jí jde o to, aby veřejnoprávní instituce a hlavně peníze koncesionářů šly jen jedním směrem? Tím správným, pražskokavárenským?“ pokládá Bobošíková nakonec řečnické otázky, na které si může každý odpovědět sám.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

co se divíte?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 22.02.2023 14:46:10
je to stanař, takže to slušnej člověk nebude

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …