„Chtěli jsme střed lesa nechat vyhořet.“ Správce Českého Švýcarska hovoří

28.07.2022 13:51

Hospodářské noviny přinesly rozhovor s ředitelem Národního parku České Švýcarsko Pavlem Bendou. Ten mimo jiné uvedl, že požár v neděli nechtěli hasit. Chtěli nechat les kontrolovaně vyhořet. „Chybu jsme však neudělali,“ uvedl.

„Chtěli jsme střed lesa nechat vyhořet.“ Správce Českého Švýcarska hovoří
Foto: Youtube Týdeník Policie
Popisek: Hasiči u požáru v Českém Švýcarsku

Ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda řeší od neděle obrovský požár, který si vyžádal obrovské škody a stále ještě není uhašen. V posledních dnech je mimo jiné kritizován za to, že v lesích bylo ponecháno suché dříví, kvůli kterému se nyní plameny rychleji šíří.

Zároveň nyní potvrdil, že požár v neděli hasit nechtěli. „Dohodli jsme se, že budeme řešit okraj ohniště, aby se nerozšířil dál, a střed se nechá vyhořet,“ sdělil Benda a zdůraznil, že o chybu nešlo. Podle něj je to úplně normální postup, který se v takovýchto lokalitách používá.

Na území Českého Švýcarska hoří od neděle, zasažena byla plocha o rozloze zhruba 1000 hektarů. Evakuováno bylo 450 lidí. U rozsáhlého požáru podle ředitele hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka zasahuje asi 240 profesionálních a 250 dobrovolných hasičů.

Ve středu hasilo požár sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. Dnes se ráno se do hasebních prací zapojila i dvě hasicí letadla Canadair z Itálie, každé s kapacitou přes 6000 litrů vody. Jsou schopné čerpat vodu za letu přímo z hladiny, čerpat ji budou z jezera Milada u Ústí nad Labem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…